Alla inlägg under augusti 2009

Av Walters Edénius - 20 augusti 2009 21:08

Idag var Husse och Matte borta hela dagen, så jag och snickarna ansvarade för fastigheten själva. De jobbade med panel hela tiden, så nu är det inte så mycket kvar. Någon har spikat upp en skylt vid taket och skrivit texten "Lilla huset på Prärien". Det kanske kommer att se ut som ett Wilda Western-hus" vi har ju bondens kor här i närheten, men tack och lov inga ystra och stirriga hästar. Jag låg en stund och tittade på skylten, jag studerade den även underifrån. Inte så tokigt gjort faktiskt! När gårdsfolket kom hem satte de igång med att städa upp skräp och annat som blir när man snickrar. Matte och Husse totade ihop två gruslådor av spillvirke en dag när det var ösregn. Idag har Matte målat dom. Sen ska de ställas ut efter vägen och fyllas med sandningsflis. Det finns ju två besvärliga backar här. Jag beundrar min Matte. Hon tänker framåt och förstår att vinterna kommer. Hon målade lådorna i naturliga färger, så de smälter in. Plasttunnor i all ära, men dessa kan irritera vägfarande som åker denna sträcka. Husfolket hade handlat nytt torrfoder och burkmat åt mig, en hel kasse så nu skall jag in och kolla.

Av Walters Edénius - 19 augusti 2009 20:50

Äntligen! Jag trodde inte mina ögon, det var ett sån´t härligt väder. Jag slängde i mig lite tryfflerad leverpastej, som Husse fixat iordning och sedan ut. Snickarnas bil brummade uppför Hästkassbåckan. Husse och Matte hjälpte till med att isolera idag, jag såg det från mitt smygställe. Jag trodde inte att dom kunde sån´t, men det gick som sjutton. En av snickarna  började sätta upp de första panelerna av okantad furu. Senare på kvällen gick Matte upp på taket och målade vindskivorna röda, va snyggt! Jag tycker egentligen inte om rött, men här passade det. Jag gick in i det nya rummet och kikade ut. Vilken bra utsikt! Man ser Bingsjöberget och utkikstornet på Södra Vålberget. På baksidan ser man grannens fäbod och lindan som de gapiga tranorna brukar vara på. Jag undrar varför vissa djur måste vara utrustade med ett så fasansfullt läte. Det kanske var fånigt tänkt av mig, en trana som jamar vore ju konstigare. Mitt gårdsfolk är ena riktiga grönsaksmänniskor. Matte har t.o.m kål, persilja och dill i sitt miniland, samt potatis. Jag har lite svårt för dessa ingredienser, de fastnar i gommen. Nej, nu skall jag ta en runda till röset ute i hagen. Vi hörs!

Av Walters Edénius - 18 augusti 2009 21:02

"Hur mycket vatten finns det egentligen atta hälla ner?" Jag skulle gå ut i morse och göra så att säga mina behov, men vände tvärt i dörren när jag såg regnet. Jag hoppade upp igen på min hylla och kikade över axeln på Husse när han kollade sina mail. Vad fånigt det är med datorer, Husse rör på musen? Vilken mus se´n? Jag vet vad en mus är och den sätter man klorna i. Det kan ni se på bilden. Jag stack ut en vända på kvällen och grävde en avföringsgrop i Mattes nysådda gräsmatta, och gick sedan ut på jakt och tog en mus. Detta gör jag utan dator, så det så! De två snickarna har fört ett Herrans oljud i dag, de har spikat reglar och ramat in var fönster och dörrar skall bli. En av snickarna är en riktig spjuver, han klippte ut ett ansikte i pappen. Det ser ut som om någon står och kikar ut i fönstret. Ansiktet påminner om en man från byn. Det är nog väldigt skönt för snickarna att taket är på, så de kan jobba utan att bli våta. Jag hade lite svårt för dem tidigare, men nu har jag vant mig. De för ett sådant oväsen när de jobbar. Jag tänker på mig själv när jag är ute på jakt (det är ju mitt jobb), inte kan man leva rövare då. Jag har varit inne nästan hela dagen, det är så skönt att vara ensam katt på fäboden igen. Grannarna hade flera stycken katter, och dessa var stadskatter, som ej ville lära känna en vanlig fäbodkatt, bara för att man har lite skit mellan klorna. Nej nu sköter jag bevakningen här själv igen, och då vet jag att det fungerar. Vi hörs kanske i morgon.

Av Walters Edénius - 17 augusti 2009 19:18

Idag kom snickarna igen, de fortsatte med taket och det tar lite tid att klura ut vid ränndalarna så idag har vi ingen bild, det är bara ett rutmönster spikat på takpappen, det heter visst läkt och i den ska plåten spikas. Jag var inne länge idag, var så regnigt i natt så det kändes inget vidare att vara ute och så har jag ju fått en kudde på mitt nya sovställe i Dalaskåpet. Grannkatterna har åkt hem för denna gången. Matte och Husse har grävt idag, dom har flyttat växter som stod intill huset till en ny rabatt under ena äppelträdet, vid huset har de tagit bort jorden och ska lägga grus. Jag var hemma och tittade på medans dom grejade. Lägger in en bild på grävningen och en när jag dricker vatten ur hinken som vi har till regnvattnet.

Av Walters Edénius - 16 augusti 2009 19:57

Idag är det söndag, alltså inget hamrande eller spikande. Men regnande. Jag har hittat ett jättebra ställe att sova på. Husse och Matte ertappade mig när jag låg där, men inte förrän i morse. Jag har smygit upp på dalaskåpets första hylla, därifrån ser jag ut genom fönstret. Jag visste inte om det var en tillåten plats, men Husse kom och klappade mig där jag låg, så nu är det fritt fram. Matte har lagt dit en vit kudde till natten. Härligt ställe att bo på! Det har varit nästan stormvindar hos oss i dag, alltså det har blåst omkring en hel del bygg-grejor och kvistar m.m Husse och Matte var ute och städade upp och plötsligt var det en av dam från byn där och pratade, sedan kom en lugn man ledande en cykel och med en stor gråhund, som han kallade Sigge. Jag höll mig undan, men den lufsen pissade på min egen trapp, (hunden menar jag). Senare åkte mitt gårdsfolk iväg på en svamp- och hallonutflykt. De for på Arsidasjön och sedan vidare till Finnmarkskyrkogården i Björås. Husse sa att där skulle man vara kyrkvaktare, inget att göra, korset ruttet, bänkplatsen att sitta på var söndermurken. Han sa att "där skulle jag inte vilja bli begravd, jag vill ha lite mera folk omkring mig". Jag tycker det var väl tragikomiskt sagt. Sedan åkte de visst till Rotboan, för där finns det väldigt gott om hallon ute på hyggena kring en av stugorna. De kom även hem med några liter kantareller. Fast dessa läckerheter är inget för mig. Jag får numera leverpastej med tryffel, som de mosar i ljummet vatten. Mmmm. Kantareller, nej fy för den lede!! Jag hör av mig i morgon om jag hinner, hej då!

Av Walters Edénius - 14 augusti 2009 19:48

I natt var det kallt ute, nästan frost, så jag gick in och sov en stund på morgonsidan, käkade både torrisar och burkmat innan jag gick ut. De två männen kom imorse igen och då spelade Husse piano med öppet fönster, för en av männen fyllde år. 23!? De åt äppelkaka, amerikakakor och tårta i trädgården på eftermiddan. Idag har de fortsatt på andra sidan av taket och en liten fin takstol är fäst uppepå taket. Jag undrar om dom bygger ett litet rum däruppe för en viss katt, verkar lagom stort. Husse och Matte har langat upp grejor på taket ibland och däremellan har de kört ut jord och krattat till det på gräsmattan där dräneringsdiket går. Nu ska där sås gräsfrö. När knotten kom på kvällen rensade Matte bär och lade i frysen. Husse städade upp brädbitar och sågspån.

Av Walters Edénius - 13 augusti 2009 19:46

Jag har så mycket att hålla koll på, i granngården är just nu ett par som har med sig flera katter så jag måste hålla lite koll där. Skåpbilen kom idag igen, tidigt och så satte det igång att regna så det gick inte att jobba. Vi var inne en stund och så kom solen och bygget satte fart. Luckor hivades upp och spikades och så på med takpapp. Efter lunch var ena sidan klar och de fortsatte på andra sidan. De pratar om ränndalen men jag vet inte om jag hör fel eller vad de menar. Posten kommer från Rönndalen vet jag men detta kan jag inte reda ut. Mellersta bilden är från lunch men nu ligger luckor där också täckt av pressenning. Nu på kvällen rök jag ihop med en av katterna i granngården, riktigt slagsmål. Ahhh jag blir så arg. Trött och hungrig blir man också då tänker jag på vintervilan framför spisen. 

Av Walters Edénius - 12 augusti 2009 22:03

Idag har det varit ganska lugnt här på gården. Snickarna var här men nu vet jag ju vilka dessa är, så det är ok. Inga nyfikna, jo en fyrhjuling med två hundar och deras matte, men dom bara vände. Inte en enda lastbil på hela dagen. Den enda som körde var Husse, som hämtade ställningsvirke i Rättvik. Under tiden så satte snickarna upp alla takstolar. Ni skulle bara se hur snickarna rör sig vigt på taket, nästan som ekorrar. Här följer några bilder från dagens händelser:

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards