Alla inlägg under oktober 2009

Av Walters Edénius - 18 oktober 2009 22:42

Idag var det sovmorgon, äntligen, ingen uppe förrän det blev ljust ute. Frukost och sen åkte Husse och Matte iväg med bilen. Efter några timmar kom de hem igen med påsar från Ikea, Jysk och Rusta och några långa hyllplan från Bygg-Max. I påsarna fanns servetter, värmeljus, tyger och en lampa med blått sken som ska ta död på alla flugor, som bor i fönstret på våran vind. De är så irriterande med sitt surrade när man ska ta igen sig. Lampan kommer att bli till välsignelse om den fungerar. Skönt att få hjälp med några av inkräktarna i huset.  Jakten på gnagarna lär väl jag ta ansvar för. Vid "min" soffa står två svarta pinnar, det lär vara gardinstänger till det nya rummet.

När Husse och Matte ätit lite så målade Husse hyllplan och Matte konsoller. Under tiden så gick tvättmaskinen för full gas, så nu är det tvätt på tork i hela våran etta. Nu börjar det så smått dra ihop sig för att göra klart i storstugan. Plattan ska fuktmätas igen, om det är ok ska golvet läggas in. Det ska spikas lister, foder och socklar. Kaminen ska sättas på plats och där ska taket färdigställas. Konsollerna ska upp runt rummet och hyllplanen ska ligga därpå. Allt är målat och ligger snällt och väntar på att tas om hand av de männen som vet exakt hur man använder en gersåg. Det klarar inte husfolket här, det vet jag. De har klåpat i ett tidigare boende och det gör de inte om.    

Av Walters Edénius - 18 oktober 2009 21:57

   Idag drog folket till skogen igen, hem kom dom på eftermiddan. I bilen hade dom en balja med smågranar med sig. Det visade sig att det skulle bli en "granhäck" i kanten av den nysådda slänten. Jag vet inte riktigt vad jag tycker men det kan nog bli ett bra ställe att lura på när granarna växt till sig lite. Bilen var ganska skitig så det blev till att tvätta och ordna lite innan den var sig lik igen. Matte plockade enbär och lade på tork och så hann hon med att ta de sista rönnbären. Fåglarna var här under förmiddan och kalasade, så det var nära på att Matte blev utan. Hon har läst att när fåglarna tar rönnbären så är de mogna och då ska man plocka och torka och sen äta ett visst antal varje dag, så blir man inte sjuk. Hoppas hon inte tänker blanda i min mat, för då kanske jag blir lika sjuk som jag var förra vintern. Huvva! Det vill jag inte uppleva igen!

Av Walters Edénius - 16 oktober 2009 21:15

  Vi har möss under köksgolvet !!!

Jag fick lov att lyfta på mattan ifall dom kommer upp mellan plankorna. Jag hör dom men det gör inte Husse och Matte. Fattar inte hur man kan klara sig i livet med så dålig hörsel.

Idag har husfolket varit ute på något äventyr och blött upp sig, de kom hem på eftermiddan och hängde blöta kläder på stängerna i taket både i köket och rummet. Tog på sig andra kläder och stack igen utan att berätta vad som var på gång. På kvällen visade det sig att dom shoppat. Utelampor och strålkastare var det i påsarna som det stod Clas Ohlsson på. Folk har ju inget mörkerseende heller, att det bara går vägen. Syn och hörsel av denna grad!?

Jag har rännt fram och tillbaka för att få slut på intrånget i vårt hus och det är fullt upp, jag skulle behöva förstärkning. Kanske ska jag annonsera om en heltidstjänst i Dalstugebladet men det är ju bara säsongsanställning. Så fort snön kommer är det genast mindre jobb. OB-tjänstgöring är dessutum dyrt, har jag förstått.

Våra grannar kom upp en snabbtur och fikade men dom gick så fort att jag inte hann visa min fångst. När jag kom in med den hade dom redan gått ner till sig. Bud Far skulle åka till Falun och hämta Bud Mor som kom med bussen. Bud Bosse var kvar hemma och höll stugan varm. Jag hörde att dom nämnde något om att stänga av vattnet för vintern, så tyvärr lär de nog ej komma hit på länge.

Regnet har gett med sig men det blåser så kraftigt att det viner i taket. Tur att vi har gott om ved och en köksspis som är nysotad. Nu måste jag ut en sista vända det hörs något "ätande" under golvet fast jag trodde mitt pass var klart för idag.


Av Walters Edénius - 15 oktober 2009 19:37

      Strax före kl. 6.00 ringde klock-helvetet och Husse klöste runt hela byrån för att hitta avstängningsknappen. I dag var det målardag för Matte, det sista som var kvar. Vilken känsla att det är klart. Lister, tak, väggar och foder. Nu hoppas vi att snickarna återvänder till "brottsplatsen" och gör klart. Jag vill så gärna att det blir ett dörrhål in till nya rummet. Nu måste jag gå i kring för att komma in dit. Husse for iväg till lasarettet för sin behandling. Jag tog som vanligt en skogsmus. Mössens intresse i att ta vårt hus i besittning nu till hösten är ett aber och jag jobbar för fullt med att ta dom vartefter de kommer i närheten. Fågelautomaten som värdfolket satte upp är oootroligt välbesökt. Det är mest talgoxar och en och annan nötväcka. Men så har tre stycken nötskrikor kommit på att man kan fixa käk lätt där. Husse har varje dag funderat varför det alltid försvinner talgbollar hela tiden, men nu vet vi.

I morse när Husse åkte till Falun så satt det älgjägare längs hela Budvägen. Det var någon från Stur Olles, och vid Hästkassbåkkan satt en från Nygårds och vid Vilstensbåkkan satt en man vid namn Lennart. Det small lite till och från. Hela vägen var bevakad sa Husse. Jag gick över till Lassas och kikade, där i närheten lekte jag med två rävungar i somras. Men nu har dom försvunnit. Det har säkert blivit stora och skaffat egna revir, och då gillar de inte mig. Sedan tog jag en vända ner till Pajases och på vägen dit stod en bil vid Lassas´ ladan. Det var någon form av firmabil. Förmodligen satt det väl en älgjägare längre bort och passade. Jag vände hemåt, det är så olustigt för en katt när det är beväpnade främlingar i skogen. Jag har ju hört att många människor inte anser att vi skall finnas. Men dom vet inte vilken nytta vi gör. När jag kom hem var Husse hemma, han hade handlat lite frukt i Bingsjölivs och kattmat i Falun av en speciell sort som heter Pro Plan. Våra grannar i Budgården kom med en present till mig. Det glömde jag säga igår. Jo jag fick kattmat lyxigt inslaget med sidenband och rosett. De uppskattade allt jag skriver sa dom. Jag är helnöjd med Budgårdsfolket. Husse och Matte fick föresten en chokladask. Budgårdens fru hade varit på en chokladmässa i Stockholm och köpte en vacker ask med kvalitets-choklad så Husse får smaka. Matte också men hon har mera karaktär. Vi hörs igen framöver.

Av Walters Edénius - 14 oktober 2009 21:15

   Idag onsdag stack dom iväg redan tidigt på morgonen. Husse skulle till Rättvik på en personalsamling och Matte skulle städa Boda Prästgård. Sedan hade dom körövning på kvällen. Bilden av kören är när dom sjöng på Marknadsgudstjänsten i Rättviks församlingshem. Husse och Matte är så glada när dom kommer hem efter körövningarna de är fulla av sångglädje. Jag åg på soffan i rummet och dåsade, sedan skulle jag försöka att ändra om i sinnet från att sova till att sjunga Otto Olssons "Advent". Det är inte på något sätt min repertoar, men jag håller masken. Jag gick ut och tog mig en aftonmus att sova på resten av natten. Husse och Matte satt och fikade te med päron och en äcklig ost på digistive-kexen. Inte undra på att Husse ser ut som om han är i 13:e månaden. Har man som jag en kattlucka, man måste in eller ut genom lär man hålla figuren i trim. Det är så många älgjägare här i krokarna nu. Våra goda grannar åker tidigt på morgonen, fast det är rimfrost och snö. Jag tycker det är hemskt kallt att behöva sitta på pass när det är minusgrader. När jag sitter på mina muspass är jag så snabb så jag ej behöver frysa. Och det smäller inte heller under min jakt. Skott är något som jag inte gillar. Jag minns åren i Boda kyrkby varje Valborg. Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Fyrverkerier, smällare, åska och böss-skott är ett otyg för mina känsliga öron. Som avslutning för idag vill jag hälsa till min "kusin" nere i byn, Budmas Gulli.

Av Walters Edénius - 13 oktober 2009 21:35

           Ja just det, snö någon centimeter, nordlig vind. Skönt att man inte ingår i jaktlag som ska sitta på pass denna vecka utan kan ligga inne tills det blir tjänligt jaktväder. Mattes syster och man var här och hjälpte oss att foga golvet i storstugan där kaminen ska stå. Vi fikade lite och jag fick sitta i "mosters" knä, Det var mysigt hon gillar katter det märks och hon har en fin kattflicka hemma på sin gård det har Matte sagt för hon har skött om henne när familjen varit borta. När Husse och Matte jobbade idag så ringde en lastbilschafför från Enviken och sa att han var på väg till oss med kaminen, som vi väntat på i flera veckor. Det visade sig att lasbilen hade slitna däck som skulle bytas IMORGON, typiskt att komma med slitna galoscher en dag när det var snö i backen, det smälte ju inte på hela dagen. Matte fick dirigera och låna släpvagn och dona men allt löste sig till slut med släktingar och goda grannars hjälp. Så nu står denna pjäs i uterummet. Tack vare eller på grund av detta, så kom Matte hem tidigare än vanligt och satte igång att måla i storstugan, så nu är hela världen vit där inne också.

Av Walters Edénius - 12 oktober 2009 19:40

        Strax före kl 6 satte den djävulska väckarklockan igång och störde mig i min njutbara kattsömn. Innan Husse hann stänga av eländet hade han dragit ner det mesta som stod på nattduksbordet. Det skulle vara brandsyn i Dådran och Bingsjö kyrkor vid åtta-tiden. Så det var full utryckning. Det var en väldig fart idag och strax var jag ensam hemma. Husse stack till Boda och jobbade. Jag tänkte först ut en sväng lite längre bort i skogen, men så kom jag på att det är älgjakt. Grannarna nere i Budgården for iväg tidigt. De skulle nog ut och frysa på sina älgpass idag. Det regnade och det var snöslask och det blåste. Kan det vara skönare än så när man skall vara i skogen? Jag riskerar inte att bli förväxlad med en älg, det är bäst att ligga inne i dag. Sagt och gjort. När värdfolket på e.m kom hem så fick jag leverpastej med tryffel. Det är inte fy skam. Matte gick ut och fortsatte med målandet på de stora väggarna i nybygget. Ingen snickare kommer hit än på en vecka. Det är tydligen en epidemi så här års i älgjaktstider. Det är ingen som kan göra något vettigt hantverk utan alla skall kuta till skogs. Hemma har våran jättebjörk inte accepterat hösten än på ett tag. Den har fortfarande sina gula löv kvar. Den stora stenen som Matte garnerat med växter står som ett monument för alla oljetråg som kunnat gå åt. Man kan se på bilden ovädersmolnen över Hälsingeskogen i bakgrunden. Nu ÄR det höst.

Av Walters Edénius - 11 oktober 2009 19:00

        Jobbardag igen för Husse och Matte. När andra firar helg och umgås med de sina, då jobbar de och står i. Matte var i Bingsjö och hade en urnnedsättning och husse stack till Boda för där firades något som heter Diakonins dag. Och ett stort gäng med ukulelemusiker underhöll. Sedan var det skördeauktion. Då tar dom som vill  med sig något att skänka från årets skörd t.ex frukt, grönsaker, saft kanske t.o.m fårskånkar och bröd eller en köttslamsa från älg. Husse tog med ett par flaskor flädersaft. Vi har fläder attatä gantuse. Jag hörde ju hur de pratade med varandra om dagens händelser. Ukulele är tydligen ett instrument som påminner om en minigitarr. Ordet ukulele betyder förresten "hoppande loppa". Vädret var väldigt ruggigt idag. Jag gick i "dvala". Varför skall man vara ute för, när det är så skönt med en luftvärmepump. På kvällen åkte de ner till Bingsjö kyrka. Där skulle det hållas något som heter älgmålsbön. Folk skiljer väldigt på djur och djur. Jag undrar när det blir kattmålsbön? Men jag skulle ju å andra sidan inte vilja bli föremål för någon samordnad jakt, jag är ju jägare själv. Matte hade ordnat med rönnbärsklasar kring altarringen och ställt fram två sädeskärvar i stället för altarblommor. På pianot kan du se själv hur hon fixat till. Det var tre grabbar från Orbergets jaktlag som spelade fantastiskt vackert och musikaliskt sa dom. Och det var väldigt mycket folk och jägare i kyrkan, jägare är ju folk dom också förstås, men det var många grönklädda, orakade personer med stora mullbänkar inlagda både nere och uppe. Sedan var det vanliga kyrkobesökare och vackra damer, sa Husse. Dom där musikerna var ena hejare på att spela och sjunga, de hade varsitt dragspel och ibland var det gitarr och bas, sedan sjöng de också. Vissa gånger skulle det vara kul att se vad husfolket är någonstans och vad dom gör. Men framåt läggdags kom de hem och gjorde upp eld så det blev mysig värme i stugan.

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards