Direktlänk till inlägg 16 mars 2010

Tisdagmorgon på höjden

Av Walters Edénius - 16 mars 2010 19:57

Kalla nätter, svala morgnar och varma dagar, då är nog våren snart här. Hoppas jag! Det är kul att studera husfolkets aktivitet. Vad som packas i bilen, vad som händer. Skall dom vara hemma? Nej knappast inte om de lastar i dessa konstiga saker. Kanske de ska till Eriks Hjälpen? Liar och orv i ett näverfodral, en gammal ryggsäck, barkjärn, björkved? Detta går över mitt förstånd. Jag gick ut vid carporten och tittade ut över Bingsjö och bergen som blånande sträcker sig mot skyn. Utkikstornet på Södra Vålberget kan man ana, när man vet var det är beläget. Sedan besökte jag en av våra bastanta drivor, undrar när dessa tinar upp?

  

När jag klättrar upp i storbjörken kan jag se upp till Päkkos i Bingsjö. Vi är nog på samma höjd över havet. Matte och Husse har sett vårt hus därifrån en mörk kväll när alla lampor ute var tända.

  


Igår kväll kom Bonden upp till oss en sväng och hälsade på. Det var länge sedan. Han tyckte Husse skulle sanda bättre i backen, för han fick ta ny fart i svängen. Där är det halt, men strax nu så blir det isfritt där. På mitten är det bart efter plogen och snöskotrarna. Husse har inte sandat i backen men däremot vid bystugan i Bingsjö där det var tisdagsträff. Det var alltså dit de skulle med alla grejer. Det är viktigt att det sandas och skottas vid offentliga träffar så att gästerna inte bryter sig. Till och med jag slog på arslet här fast jag går på fyra ben strax ovan mark.

Det kom visst ca 40 personer till bystugan idag. Temat var "Kârgöra". Det var folk från Falun, Bingsjö, Björkboda, Finnbacka, Dalstuga, Ovanmyra, Lamborn och kanske från fler ställen, jag känner ju inte allt folk. Scenen var dekorerad med all världens olika bruksföremål från förr. Nej de var nog svenska.

  

De var från mitten av 1700-talet och framåt. En man i Bingsjö hade med sig en kasse full med obegagnade kepsar, sådana där med öronlappar. De ser nästan ut som helikopterplattan på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. De klädde sig i dessa huvudbonader och visade varsitt verktyg. Se så granna karlarna är!

  

Det serverades Pytt-i-Panna med rödbetor. Kaffe och findoppa. Alla lät sig väl smaka. En karl från Finnbacka visade en råttfälla från Källassen. Det var väldigt så avancerade don som måste till för att ta råttor, jag som tar dom med kroppen?

  

En karl från Ovanmyra hade tagit med sig trugor, hyvlar, med olika järn för olika mönster på lister och foder, rubank, slagor, m.m. Han berättade om dessa och vissa i publiken kompletterade med det som fattades. I Dalstuga fanns det stavar helt gjorda i trä men med metallskodda spetsar nedtill.

  

En man från holmen här i byn berättade mycket intressanta episoder från trakten, även hur man använde sågen som ni ser på bilden.

  

Ett gäng karlar ståtade i de gamla kepsarna, man kan se på långt håll att detta var en trevlig förmiddag. Vilka leenden! Och vad dom klär i dessa huvud-bonader.

  



En kvinna hade med sig föremålet som mannen här nedan håller upp. Föremålet vållade mycken huvudbry innan svaret kom från Björkboda. Det var många gissningar. I och med att det var borrat ett hål mitt i så var det lite knepigt. Men man skulle sätta en lång smidig stör i hålet och så kunde man mäta tjockleken på träden högre upp på stammen. Finurligt va. KlAva sa en del och nån kallade det Klåve. Beror nog på att det är olika dialekter på en "gränsträff".

  

Efter denna förmiddag och efter uppstädningen så gick Matte hem till mig från Lutherkroken. Hon gick stavgång, som henne på bilden ovan. Husse kom inte hem förrän vid 18-tiden. Han spelade på Backåkern och hade lite underhållningsmusik. Ja denna dag gick ju raskt och det var kul att höra vad som hänt. Men jag kan inte annat än att skratta lite i smyg åt denna stabila råttfälla. Den ersätter definitivt inte vad jag kan om denna konst.

 
 
Brittis

Brittis

16 mars 2010 21:42

Så många fina gamla saker som skramlats ihop. Det räcker till ett helt eget museum. Hoppas grejerna vårdas och tas om hand. Trevligt i alla fall att de under en kväll fick komma fram och deras liv fick berättas.

Och du - våren är definitivt på väg hit. Men först ska vi nog igenom några besvärliga dagar.

http://brittis.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards