Alla inlägg under mars 2010

Av Walters Edénius - 4 mars 2010 19:26

Nu är det ljust tidigt om morgnarna men jag tänker fortsätta att ta det lugnt på min kudde. Plötsligt började det röra sig betänkligt från de minas sovrum. Jag hade trott att jag kunde få rå om de mina idag men inte! De for iväg till Dådran och skottade snö. Sedan till Boda och fixade ett och annat. De hämtade även henne som leker med mig på bilden här nedan.

  

För hon skulle till Mora ett ärende. Men innan dess skulle Husse till tandläkaren eller rättare sagt till hygienisten.  Där blev han, liggande i stolen, behandlad av en kvinna, som med alla möjliga pinaler gjorde det omöjligt för honom att framföra något verbalt. Der var röntgen, laser, tamponger, stålskrapor, sugar, luftsläppare, tandtråd, strålkastare, och fluorspruta. "Ligg still!", "Huvudet hitåt!", "Gapa mera!", "Skölj!", "Betalar du med kort eller kontant!". Hur svarar man "kontant" med fullt av orala utensilier i limpsaxen? Husse tyckte det lät ungefär som "kouwant". Men det fungerade i alla fall. Lycklig över att denna renlighetsprocess var överstökad för denna gång lämnade han sin lega. Husse träffade under betalnings-cermonien en av sköterskerna som är från Änderåsen, inte långt från tvättstugu där Husse bott. Husse har kompat henne flera gånger på piano, för hon sjunger jättebra.

Sedan full fart till Mora till Vasaloppets Mekka. Där vimlade det av spinkiga människor som halvsprang med skidorna på axlarna iförda kroppsstrumpor som inte kunde bli tajtare med framträdande underlivsbulor. Andra människor av mera turistklass-art gick över genomfartsgatan utan att förstå att bilar är hårda. De betraktade huvudledstrafikanterna som en samling varelser från annan planet medan de siktade in sej på Vasaloppets högkvarter för att köpa en souvernir med Mora Nisse på. Husse hittade parkering på Fridhemsplan utan problem. När de skulle hämta bilen efter att ha uträttat sina ärenden, gick en Lapp Lisa där med bister min och gloriabefriad aura runt alla bilarna och klockade av parkeringslapparna. Husse och Matte skyndade till sin bil för att se om människan hunnit dit, men med en lättad suck så fanns det några minuter kvar att handla för. Men de åkte hem förbi irrande personer och bilköer för att uträtta några saker i Rättvik innan resan fortsatte hem till mig via Kärvsåsen. Jag var så glad när jag hörde bilen så jag gick ut och mötte dem. Äntligen är dom hemma. Det hade varit en skoter här uppe och snurrat. Jag hann ej se vilka som var i behov av att kolla upp oss. Alla som sitter på dessa högljudda fordon ser ju likadana ut. Stor overall, hjälm och svarta glasögon. Och luktar bensin. När jag idkar naturliv försöker jag tassa fram. Det är då jag brukar få se något spännande. Men det vore tråkigt kanske om det inte fanns grejor för alla intressenter. Jag skall nog sluta jämföra mej med mänskliga sätt och tankar. Nej nu har jag bestämt mej! Jag är en stolt katt och det förblir jag. Jag ser i mörkret och jag tar hand om mitt eget avfall, jag håller mig ren själv, jag är klädd i egen päls och det är en kattpäls och ingen bondkanin. Så därför skall jag inte fundera över några andra egenskaper. Lösa korsord? Gräva gravar? Släppa ut luften ur en kyrkorgel? Nej detta får Husse och Matte göra. Vi hörs igen, i morgon skall det bli fint väder och då ska jag vara ute och sola lite tillsammans med de mina här i Bûder.

Av Walters Edénius - 2 mars 2010 19:43

Full rusch på Matte och Husse, de sprang som galna fram och åter till bilen för att packa i grejor till "Tisdagsförmiddag i Bingsjö Bystuga". Allsångshäften, soppterriner, frack, hattar, ombyteskläder m.m Usch vad folk ska ha bråttom! Stress och jäkt jämt. Varför ska människolivet gå ut på att fara iväg med andan i halsen? Inget får klicka, inget får glömmas. Bara det inte ringer nån! Vad jag älskar att få vara hemma i lugn och ro. Fast nog skulle jag vilja ha de mina hemma lite mera. De har ju aldrig några fasta tider heller utan det blir tidigt och sent hur som helst, söndag och vardag. Nu for dom iväg ner till Bingsjö Bystuga. Matte var klädd i Husses fars gamla frack, med hatt, vita handskar, överrock och allt. Hon vart en stilig karl.

  

Husse hade sin fars plommonstop med sig, men han vågade nog inte ta på den. I Bystugan var det full fart med förberedelserna. En kvinna hade med sig massor av gamla fina kläder, hattar, benkläder, nylonstrumpor och särkar m.m Bl.a sa Husse att det fanns väldigt praktiska vita benkläder med öppen gren. "Dom var perfekta till det mesta" sa han. Fast dom skulle nog inte tända dagens brunstiga män. Hans humor har jag ibland svårt att förstå mig på.

  


En annan kvinna från byn hade med sig massor av hattar och några klänningar. Någon hade en underklänning till dräkten gjord av lakansväv. En jätteammal brudklänning i siden ett par franska kreationer. Ja, nog fanns det finkläder allt. Förr var det ingen som köpte urtvättade och trasiga jeans. Flertalet av dem som besökte detta evenemang åt en härlig ungersk gulasch med gott bröd och turkisk keso. En internationell lunch som värmde struparna till allsångerna som Husse ledde. "Se farfar dansar gammelvals" och då bjöd Matte upp en av gästerna förresten, nej det var nog två stycken hon bjöd upp.

Husse åkte efter programmet i ilfart till Boda sedan för att spela på ålderdomshemmet och Matte gick till kyrkan för att göra klart med såpskurningen av golvet. När de kom hem fram på kvällen var jag lite sur på dom. De hade glömt i all kaos i morse att slå på luftvärmepumpen, så det började bli lite ruggigt. Jag låtsades inte riktigt känna igen dom när de kom inlastandes med alla prylar. Jag gick ut och knep en stor mus under fågelbordet. Jag har sett att det är ett hål i snön därunder vid det spill som blir efter fåglarnas matstunder. Jag gick in med den glad i hågen i full galopp förbi Husse som satt vid datorn och Matte som satt i gungstolen. Men då vart det fart på dom minsann. De trodde visst att musen levde. Men den var klar för inmundigande. Men naturligtvis så bar dom ut den i snön. Dom tycker visst att jag skall äta ute i kylan, men jag satte fart än en gång in igen samma väg och förbi båda två. Samma procedur igen. Ut med musen och nu så var Matte så finurlig så hon bommade igen min kattlucka. Det förstod jag från början, men jag tänkte att jag skulle driva med dom lite, som en tankeställare för att jag fick vara hemma själv utan värme. Plogen kom också upp och gjorde fint hela vägen från byn. Han som kör denna maskin sitter så väldigt högt. Han måste se ända till Bingsjö när han är uppe hos oss. Det finns en besvärlig sten på vår uppfart som sticker upp lite onödigt mycke. Plogaren kör så försiktigt förbi den och lyfter bladet precis så mycket som det behövs. Vilken kille! Han kan den där maskinens egenskaper innan och utan. Jag blir lite skraj för så stora maskiner och så har den ett par saftblandare som blinkar otäckt i mina ögon. Men jag försöker vänja mig. När vi bodde i Boda var det en liknande maskin som körde utanför vår ytterdörr. Jag var lika rädd då. Nej nu får jag skärpa mig. Men som sagt det där med att glömma luftvärmepumpen det kan jag inte riktigt komma ifrån ....

  

Sedan lade jag mej en stund på pianopallen framför kaminen för att värma upp mig efter dagens ruggiga timmar. Jag är ju så rädd för att bli förkyld. Man är ju ingen ungdom längre. Men jag är ju pälsklädd, och inte bär jag underbyxor med öppning i grenen.


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards