Alla inlägg under maj 2010

Av Walters Edénius - 15 maj 2010 20:30

Idag är det lördag den 15:e och jubileum. Vi har bott här i ett år nu. Det är tropisk hetta idag. Efter gårdagens regn blev det sol idag. Allt grönt blev grönare. Det började härja olika insekter runt veden. Stora skalbaggar med långa antenner och stackmyrorna löpte amok på väggarna. Husse for ut med myrr, när den var slut blev det kanel, när den var slut blev det citronsyra. Grannarna i Gumoras Stugu var tvugna att lämna sitt viste för denna gång. Jag var ut på morgonen och såg att de gick till bilen med sorgsna miner. Hoppas att dom kommer tillbaka snart igen. Husse och Matte sågade ved idag och Affes Matte höll på att putsa upp lite runt grunden på huset. Bûd Far kom upp med myggnät som han och Husse nitade fast runt ena sidan på car porten så det kan regna utan att veden blir blöt. Bûd Far är en knepig och fyndig man liksom hans uppfinnande son jämte kompis. De fixade iordning kapen med ett huj åt Husse så nu fungerar den som den ska. Fru Wallin och Bonden var ute och finåkte på kvällen. De kom upp och hälsade på. Fru Wallin hade inte sett hur vi bor och då passade hon på att lifta med Bonden mitt i byn. Husse och Matte och Affes Matte blev bjudna ner till Bûd Gården på fika på kvällskvisten. Jag hade ingen lust att hänga med, för de har en hund med sig som jag inte tänker bekanta mig med. Den hunden anser sig som specialist på sorkar, men den fick inte tag på en enda, jag tog tre stycken utan att kultivera halva gårdsplanen. Nu har myggen kommit, stora som helikoptrar. Jag blev så kliig av dom så jag var inne hela natten och sov under salsbordet. Senare på kvällen åkte Husse, Matte och Affes Matte iväg. Den senare skulle skjutsas hem till sin Affe, som säkert saknade henne mycket. Husse åkte ner en vända till Rättvik och köpte mera myrr. Nu skall myrorna få se på f-n! Tänkte han. När de åter var på väg hem och kom uppför Bûdbåkkan så stod det en mindre folksamling vid Nygårds och konverserade. Det var Bûd Far med familj och D.I.F.:s kassör med åtminstone hustrun. De var ut på björnspaning och hamnade här uppe. Så var vi inne på vårt andra år här i Bûder.

Av Walters Edénius - 14 maj 2010 19:45

Klockan 7 på morgonen körde det upp en blå firmabil med släp på vår gård. Ut klev en sansad man i sina bästa år och gick med försiktiga steg ner till sin utrustning. Han trodde nog vi sov fortfarande. Det var brunnsborraren från Änderåsen som skulle fortsätta att borra, för att vi skulle få livgivande vatten. Det började regna. Och då menar jag regna, inget dugg minsann. Det kom mera vatten uppifrån än nerifrån borrhålet. Husse var med hela tiden och hoppades. Detta är ju ett lotteri. Men mannen med hålet var lugn "det kommer vatten snart för bergdammet börjar bli fuktigt" sa han. "Vi tar lite paus nu" sa han, " så får vi se om inte det händer något sedan, vi fikar lite". Under tiden kom en liten pojke vid namn Emil, som släpade på sin morfar upp för backen. De skulle sköta om kreturen i hagen och samtidigt se hur det gick hos oss. Jag gick in en stund och åt. Husse gick ut och hoppades på en utlösande sprutning ur jordens hål. Borraren satte ner sin hårda krona med flera förlängningar i öppningen och då började det hända saker ur ett annat rör. Det rann vatten, vatten och vatten. Härliga tider! Det var mycket bergdamm i vattnet, så Husse och borraren hällde i rent vatten några gånger genom borrarna ner i hålet och fick bort smutsen. Vilken fredag! Därmed var borrarens åtaganade fullbordat och han och Husse hjälptes åt att plocka ihop alla pinaler. Massor av prylar. Sedan startade  borraren sin dumper och kopplade på kompressorn, som stod upp vid garaget och åkte hemåt till Åsarna så saktelig. Husse skulle åka efter med den blåa firmabilen så småningom. Matte kom i sin bil för hon skulle hämta Affes Matte i Kärvsåsen. Affes Matte skulle hälsa på mig över natten. Hon vill det ibland. Jag tycker det är roligt när hon kommer. Jag hann inte engagera mig i henne så mycket den här gången, enär det är så mycket sork som måste decimeras. Jag känner ett visst ansvar för naturvårdsfrågorna här. Det var en upplevelse att se hur vatten kommer till som är drickbart.

Av Walters Edénius - 13 maj 2010 19:52

Kristi Himmelfärds Dag är det idag, en vanlig torsdag. En väldigt blöt sådan. Utanför väggen står en stor maskin parkerad som vill ordna upp blött från jordens innandöme, men det kommer hittills bara damm, men uppifrån vräker det ner.

    

Idag stack båda min "föräldrar" till Boda och jobbade på f.m Där var det en konstnär som visade några av sina alster av jättestort format. På e.m. kom världens vattenrikaste nederbörd med hagelinslag och då var det friluftsgudstjänst på Hållberget. "Inga besökare åker väl dit, när dom kan vara hemma och elda" tänkte Husse. Men det kom några ändå och de behövde ej vara ute. Alla rymdes i storstugan och umgicks i värmen med fika efter den andliga spisen. Husse spelade på sin transportabla tramporgel som ser ut som en stor resväska. Den är så praktisk så till vida att den behöver ej ström.

  

De kom hem vid femtiden på e.m och eldade i spisen och kaminen åt mig. Jag var så avundsjuk på dem i Gumoras Stugu och Bûdgården som redan hade varmt och skönt. Det rökte åtminstone ur skorstenarna. Husse hade tänkt jobba med veden, men det blev vistelse under tak med mig och Matte. Jag gick inte ut på hela dagen förrän alldeles nyss. Matte satt igång med att storstäda och då flyttas såväl tvättmaskin som möblemang för att hon skall komma åt överallt. Då känner jag mig ivägen. Då är det bra att gå ut och göra behov, så jag klarar natten.


Av Walters Edénius - 12 maj 2010 17:50

Jag trodde att onsdagen var en vanlig vardag, men den är i år som en lördag eftersom det är en röd dag i morgon. Idag åkte Husse och Matte tidigt till jobben för att komma hem sent. Jag håller ställningarna hemma jämte ett par karlar från byn som håller koll. Några ungdjur har äntligen kommit upp och de gör mig sällskap om dagarna.

I går kväll flög morkullorna lågt över min stuga och det brukar vara tecken på regn. Det kommer faktiskt några droppar nu på kvällen.

I helgen blir det rök ur åtminstone två skorstenar till i Bûder. Då är det liv och rörelse, så inte björnarna vill vara angelägna. Dom har ju inte varit inpå oss, i alla fall inte som vi märkt. I morse hade det gått en stor björn över vid Lôggasbäcken, det var stora vattenstämplar på asfalten. Se hela bilden






Dom är inte att leka med och jag brukar jämföra mina tassar med björnens. En björnklo skulle inte vara rolig att ha i röven. Husse och Matte har berättat att de sett tre björnar i närheten av oss flera gånger.

   Hoppas inte mina vänner bland ungdjuren blir deras byte.


Av Walters Edénius - 8 maj 2010 15:30

Nu har det blivit lördag och det närmar sig för de mina att sticka iväg. Först var Husse ut och matade fåglarna, de vill fortfarande ha solrosfrön trots att våren är på väg. Det är många domherrar här.

Så här ser husets domherre ut vit om bena som om han bar leksandskläder:

  


Det är ju begravningar till och från, så även idag. Det var en av körens medlemmar i Boda som gått hädan och Husse skulle spela på den begravningen. Det var ju så mycket trafik i Rättvik p.g.a marknaden så de åkte extra tidigt för att hinna i tid. Men de hann till kyrkan i tid. Kören skulle också sjunga där. Efter denna högtidliga stund for Husse och Matte till Siljansnäs på födelsedagskalas. Och där var Husses alla barn från tidigare äktenskap. En hel kull således. Barnbarn och mågar.

Hemma på gården hos mig var det ganska lugnt. En och annan bil var upp och vände. Det måste vara en väldigt bra vändplats för bilar här. När de mina äntligen kom hem och skulle umgås med mig så gick de ut och jobbade på vedbacken. Husse är som begiven på ved, han vill att det skall räcka med väldigt stor marginal.

Av Walters Edénius - 6 maj 2010 15:45

I går kväll efter körövningen for Husse och Matte i väg till en by och hämtade lite gamla kläder efter en bekant. Matte tycker det är roligt att spara lite av den varan till vissa behov. Hon satte i gång idag och tvättade och tvättade. Det var bra torkväder i solen.

    

Sexigt värre! Jag hoppas att Matte inte går omkring i dessa persedlar hemma här, för då tror jag att jag skulle skämmas. Hon fick också ta hand om en mängd hattar. Hon tog dessa och for till skogs där det fortfarande fanns snö kvar. Hon tvättade dem i snön och borstade. De blev nästan som nya. Hon är knepig Matte!

  

Väl hemma sedan fick dom hänga på tork på rögåln.


  


Vilket underbart liv vi lever!

Av Walters Edénius - 4 maj 2010 19:30

Idag har jag varit hemma och vaktat huset. Tidigt i morse var det folk uppe vid Lassas och ställde i ordning en grill. Sedan for de iväg. Senare på dagen mitt i all snö och rusk kom det ett gäng gående från Finnbacka och rastade på grannens fäbod. De grillade så det doftade lång väg. Husse var i Rättvik och spelade på ålderdomshemmen hela eftermiddagen medan Matte var i Bingsjö och jobbade på kyrkogården. Hon storstädade alla gräsmattor så att våren kan känna sig välkommen. När de åkte hem så såg Matte en björnhona och två fjolårsungar på en linda vid Fäbodvägen. Husse hann bara se honan. Men han såg däremot två älgar vid Lönnbûvägen, en ko och en fjoling. Jag vill inte ha björnarna inpå knuten, hoppas de håller sig därborta och äter bondens frodiga och saftiga gräs. Vi har jättemånga fåglar som kommer fortfarande. Under eftermiddagen flög en domherre-hane rakt in i rutan på altanen så han dog. Jag ville inte äta upp den, han fick ju ingen sportslig chans till kamp. Husse höll en begravningsakt för den och lyste frid över stoftet eller om det var Stiftet. Ha det bra så hörs vi igen.

Av Walters Edénius - 2 maj 2010 21:30

Söndagmorgon och tvärt upp i svinottan. Jag lämnades hemma med allt ansvar och de mina for iväg till sina jobb. Matte åkte till Bingsjö kyrka och Husse till Boda. I Boda var det auktion efter gudstjänsten där det såldes plantor, sticklingar, sättlök m.m Matte var under tiden kvar i Bingsjö och fixade med gravarna och vid 12-tiden kom det fyra tappra killar från Glada Hudik. Det var en kvartett som skulle spela på kvällen i kyrka. Två av dem tillhör släkten Knutes i Bingsjö. De andra två var kompisar. Det kom jättemycket folk och lyssnade till en livaktig och glättig stund. Många var säkert nyfikna vilka det var som skulle spela.

  

 Han vid pianot var en virtuos av stora mått. Han kunde inte noter och han var självlärd. Han spelade som om han var pianist med diplomexamen. Husse blev väldigt avundsjuk på hans fingerfärdighet och kunnande, och bara var så ung. Husse har bara två regler när han spelar i kyrkan: svarta tangenterna på begravning och vita på bröllop. Pianistens far var inte dum han heller. Han sjöng som en Gud och spelade gitarr som en Segovia. Tänk vad Bingsjö har många förmågor att vara stolt över. "Snart är det ny vecka med nya möjligheter" som Bodaprästen brukar uttala. Vissa är glada för litet.

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards