Direktlänk till inlägg 30 juli 2010

Semestersväng med både glädje och sorg

Av Walters Edénius - 30 juli 2010 23:45

På torsdagkvällen packade Husse och Matte väskor med kläder och annat. Jag lade mig och kollade vad dom tog med sig. Jag förstår så väl att något är i görningen när resväskorna kommer fram. Kostym, slips, lång klänning. Jag blir lite ängslig då, dom ska väl inte ta fram den förbaskade kattlådan, så jag skall behöva åka bil? Visst är det tråkigt att vara själv hemma, men att åka bil är värre. De for iväg mot Gävle över Lumsheden. Sedan till Husses föräldrars grav och Husses äldsta brors gravplats på Edebo kyrkogård och vidare till Norrtälje. De hade ställt iordning flera matkoppar med olika torrfoder, vatten, mjölk och mjukmat. Sedan vet dom ju att jag är en jägare av rang. Så nog klarar jag mig ensam några dagar. Jag går ju in och ut som jag vill. Dom som bor i lillstugan intill Bûdgården hade varit och fiskat och dom kom hem fram på e.m med en hink fisk. Det rensades hela kvällen där och lukten av fiskrens retade mina sinnen måttligt, då jag inte gillar fisk. Husse och Matte hade kommit fram till Norrtälje där de skulle övernatta hos Husses kusin med man. De bor i ett flott hyreshus intill kyrkan och där får deras gäster möjlighet att använda uthyrningslägenheten kortare perioder. Jättebra! Husse och Matte satt och pratade med kusinen hela kvällen. Hennes man var i Bergby och spelade bridge med sonen till gamla polistkonstapel Gustafsson i Häverödal. Kusinens man är också polis-son, så de har ju även den kopplingen förutom bridgen. Föräldrarna jobbade tillsammans på polisstationen i Hallstavik. Husse och Matte gick och lade sig framemot 22-tiden. Det var nog lite ovant att sova i en stad när dom är vana vid tystnaden här i Bûder. I Norrtälje var det ungdomar som tjoade och skrek när dom gick hem från sin krogrunda.

Hos mig var det lugnt, jag låg hemma på mattan under salsbordet.

På fredagmorgonen serverade kusinen frukost och då var även mannen hemma. Han är jättetrevlig, glad och skojfrisk. De skulle ut till sin sommarstuga på Singö under dagen och Husse och Matte skulle på begravning. Matte hade bundit en krans av växter som vi har hemma i skogen här i Bûder och Husse åkte ner till skjutbanan och hämtade några tomhylsor från hagel- och studsarskott som sattes i kransen. För det var precis passande till Janne, som skulle begravas.

  

Man ser bara fyra gula prickar av studsarskotten här ovan. De tyckte att denna krans var enormt fin och perfekt. Janne bodde många år i en by som heter Gillberga och Husse bodde i en by intill som hette Hammarby och dom var mycket tillsammans. Husse hängde med Janne i skogen på olika äventyr, då Janne jagade med såväl kamera som bössa.

Matte passade på att göra studiebesök på Norrtälje kyrkogård för att se hur deras minneslund ser ut. Husses moster och morbror är begravda där.

  

   Det var en högtidlig begraving av vännen Janne. Prästen talade så fint om honom. Hon beskrev hans liv och egenskaper så alla kände att det var Janne som beskrevs. Det var drygt tjugo personer, släkten och några vänner.

  

Efter detta högtidliga avsked så samlades alla till en minnesstund hos Jannes son Björn. Han har nyligen förvärvat en sommarstuga på Håtö, som ligger på väg ut mot Kapellskär. Alla fick ledigt rum i den enorma storstugan. Jannes barnbarn Cecilia hade med sig sin hund Malte. En jättemysig Golden Retriever som bara skulle bära på ett tygstycke.

  

Här står Jannes son, Björn och pratar med Malte. Jannes fru Inga står med ryggen mot kameran. Det var en trevlig minnesstund. Mycket prat och även skratt. Många gamla minnen ventilerades, allt blev så levande trots att det varit begravning. Janne fanns med i skratten, han var en stor humorist på sitt sätt. Husse och Matte åkte in till Norrtälje, när de tackat för sig. Först gjorde de en sväng runt stugområdena på Håtö. De såg också stugan som tillhör Husse till Gulli här i byn.

I Norrtälje köpte Husse och Matte min älsklingsmat. Det är inte alla djuraffärer som för den, men där fanns den. Bara detta gjorde att resan, sett från mig blev förlåten. Husse och Matte åkte vidare hemåt och stannade på en annan kyrkogård för att kolla flera minneslundar. På Ununge kyrkogård hade dom även gjort en bok i metall, i vilken namnen på alla gravsatta fanns inristade. Jättefint att kunna läsa igenom alla bekanta.

    

Det var sorgligt att se flera gravar som det fanns en skylt på "Kyrkorådet vårdar graven" och så ser den ut så här:

  

Det ser ju inte ut som om någon vårdar denna grav, var är blommorna. Matte höll på att explodera när hon såg denna vanvård. Skulle hon sköta sitt jobb på detta sätt på sin kyrkogård, så skulle hon få sparken.

Husse besökte en gammal god väns gravplats på samma kyrkogård. Han är begravd i samma grav som sin dotter. Husse och Willard har spelat fiol ihop och de har jobbat med liktransporter tillsammans. Willard bodde i Boda Kyrkby.

  

När de hade tittat färdigt i Ununge så ringde Husse och kollade om Birgitta var hemma. Hon var gift med Husses äldsta bror. Hon svarade och de åkte till henne i sin nya bostad i Hallstavik. En mysig lägenhet i närheten av centrum och busshållplats. Matte och Birgitta satt och pratade och Husse gick upp till ålderdomshemmet för att hälsa på en gammal bekant från barndomens glada dagar. Hon hette Lilly och är precis fyllda 97 år. Tyvärr så erinrade hon sig inte vem Husse var, men andra gjorde det såsom Skåp Erik och Britt. Efter detta besök så åkte Husse och matte hem mot mitt håll. De stannade förstås i Valbo för att ta en paus. Matte "råkade" få se IKEA och hon ställde kosan dit direkt. Husse gick och kikade inne i köpcentret under tiden. Matte kom ut med en kasse varor och hon sken som solen. Nu tog Matte över bilkörningen. Husse startade GPS:n så hon skulle ta rätt avfart mot Lumsheden. Den första individ som mötte dem i Bingsjö var en ko.

  

De åkte och hämtade posten vid Lutherkroken och där mötte de två spänstiga personer. Mårséns mågen och ena dottern. Jag hörde bilen nästa hela vägen när den åkte upp för Bûdvägen. Jag satt och kikade i långgräset och såg dem komma nere vid Trollstenen. De fick ett varmt välkomnande av mig. Fåglarna hade också ätit upp maten. Dom fick också påfyllning. Efter att allt burits in från bilen så ordnade Husse kvällsfika och Matte packade upp. Jag fick äta av färsk god kattmat från Norrtälje. Husse och Matte drack te och åt äcklig ost och päron.


 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

31 juli 2010 19:09

Ja du Svante jag kan inte heller förstå varför dom ska äta sån där ost hihi.

http://sockersnuttans blogg

 
Brittis

Brittis

1 augusti 2010 13:36

Det måste ha varit långsamt för dig som var ensam så länge. Men du fick ju en festmåltid sedan. Du får ta det onda med det goda.

http://brittis.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards