Direktlänk till inlägg 22 augusti 2010

Jäll ti bârgô

Av Walters Edénius - 22 augusti 2010 23:12

I morse grattade Husse och jag Matte. Vi kom med presenten innan hon hade vaknat. Husse hade hjälp mig köpa en kanna som kallas "Towa". Med den skall Matte vattna guldvatten för att växtligheten skall prunka undan för undan.

 

 

  

 Det var några som ringde och grattade och några sände SMS men de flesta sände hälsningar på Face Book. Husses bror, svägerska och min kompis Jeje sände kort med posten. Matte tog ingen ledig dag för att det var födelsedag, nej hon tog på sig arbetskläderna och satte igång med målningen på uthusen. Husse tog hand om disken. Han tog sedan fram bräder och verktyg för att såga upp material till kompostlådor som Matte gjort ritningar till. När Husse höll på som bäst att jobba kom de som bor i Svea och Sanfrids hus kom gående förbi med lille Douglas på axlarna. De skulle hälsa på korna och ta en fikapaus på Lassas förstukvist i det härliga sensommarvädret. Sol och högt i tak. De måste ju vila och pusta ut innan den långa promenaden tillbaka. Plötsligt kom det en mindre bil med fyra personer körande och parkerade utanför Lassas gård. Det var änkefru Wallin med son, sonson och den sistnämndes fästmö. De skulle kika efter bär och svamp. De gick vägen ner förbi Bûdgården. Korna tittade undrande på herrskapet. Änkefru Wallins barnbarn fyllde också år idag liksom min Matte. Detta nämnde fru Wallin när de kom tillbaka. De kom då in på gården och grattade Matte som stod på en stege med färgfläckiga byxor och händer. Så småningom kom Bonden och hans fru upp med en hink grejor. Han skulle hjälpa Husse att kila en sten vid grindhålet. Vår plogare Uffe i skolan, ville att den skulle tas bort så att inte plogen skadas. Det är ju inte meningen att folk skall ha stora stenar som sticker ut och hindrar större fordon. Bonden visste precis hur detta skulle gå till. Han hade med sig en bergborr och så borrade han tre hål på rad. Det är viktigt att hålen placeras åt samma håll som stenens klov eller ränder går. Annars är det kört. Detta kunde han. I hålen stoppade han enkom kilar och slog dessa i de tre hålen lika hela tiden. Och vips så sprack den stora stenen. Det behövdes inga höga rop "Eld i berge!" Stenen rämnade i alla fall. Men eftersom stenen var så pass omfångsrik så måste proceduren göras på flera olika vinklar. Bondens fru begrundande hans skicklighet

      

Jag gick och tittade vad dom hade för sig samt kollade om deras bil luktade katt eller så.

  

Matte kom och ville ha stenskärvorna och de tunga delarna som en bra gräns mellan rabatt och gräsmatta i sin begynnande kryddträdgård.

När Bonden och hans fru åkt hem efter detta jobbiga och svettdrypande slavarbete började Husse med att lasta dessa stenblock på mjölkkärran "räven" och körde dem till Mattes odlingar, där hon stod och dirigerade var dom skulle tippas.

För att få lite andningspaus åkte Husse sedan iväg till Rönndaln för att hämta ut ett paket. I Bûdbacken höll Bûd Sonja på att plocka bär.

Om man får skrymmande paket får man själv hämta dem på macken i Rönndaln. 

När Husse kom åter så kom han på att "Pohlmans-Gänget" hade sagt "Regn och skitväder över Rättviks Finnmark!" Då måste gräset klippas annars blir det svårt att få snyggt. Jag kikade på Husse. Han tankade klipparen och skulle kolla oljan i vår gamla rostiga Norlette. Få se om han kommer ihåg att skruva tillbaka oljepluggen i all hets. Inte då. När klipparen hoppade igång med glädje så blev husse sprutlackerad som en Dalmatiner. Den vita tee-shirten med trycket "Korsnäs IF" såg ut som ett korsord. "Nej, nu går jag och tar mig en tupplur, jag okar bara inte se mer!"

  

Lite senare på kvällen innan det skulle bli mörkt ville Matte se om vårt hus syns från Finnbacka. De for iväg med kikare och kamera. En älgkviga gick på hygget där man svänger av mot Finnbacka. Det finns en fin plats i Finnbacka där man kan se Amungen, Bingsjö, och andra sjöar. Man åker in den lilla vägen som går mot Ritäkt och sedan vandrar man en mindre väg ner till platsen. Där står det en skylt som varken Husse eller Matte kände till eller vad den innebär.

  

Husse och Matte kikade om de skulle se hemåt. Men de såg hygget som min  kompis Gullis Matte har avverkat mot Blåbergsåsvägen. Det syns som en brun liten fyrkant till vänster om mitten och under till vänster om sjön. Plåttaket från stugan på Fäbodvägen 70 syntes däremot i kikaren men inte på denna bild.

  

Husse trodde att han skulle se bättre om han satte glasögonen framför kikaren. Till och med mångubben i bakgrunden ruskade på sig.

  

Det blev allt mörkare och det började småregna så det blev till och med spår efter mig när jag gick in.

  

Det var väl en händelserik födelsedag. Sov gott! Matte sover redan, Husse försöker få de tomma rutorna i ett korsord att fyllas.

 
 
Brittis

Brittis

22 augusti 2010 23:26

Glöm inte att påtala för Matte att blandningsförhållandet skall vara 1:9!

http://brittis.blogspot.com

 
Ingen bild

taltrasten

23 augusti 2010 17:49

Snälla, söta Svante, vill du vara så gullig och gratta Matte från mig. Stryk dig rart mot henne. Tack!!

 
sockersnuttan

sockersnuttan

23 augusti 2010 18:01

Så duktig du är på att köpa present åt matte Svante, du är en fyndig katt du.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards