Direktlänk till inlägg 27 september 2010

Regnet det bara ...

Av Walters Edénius - 27 september 2010 12:15

Vilket väder det var i går. För att inte tala om hur det regnade under natten. Det bara vräkte ner. Jag gick ut en sväng och blev genomblöt, som en disktrasa. Jag har ofta skrytit med hur bra och regntät min päls är, men så var inte fallet denna gång. Det var vatten där det inte brukar vara vatten. Det till och med rann uppåt på sina ställen, såg det ut som i alla fall. Matte och Husse åkte tidigt till Boda och jobbade. Husse skulle ha gen-rep med bybor från Änderåsen och Osmundsberg inför söndagens gudstjänst. Matte jobbade vid prästgården med att ta rätt på lite utanför, i blötan. Hemma hos mej var det full fart nere vid Bûd Olas stuga. Sonen och mågen var där och höll på att sätta upp en friggebod. De spikade och stod i trots urvädret. På söndagen fortsatte de med takläggning och annat, men då var det i alla fall solsken.

På söndagen var Matte och höststädade tillsammans med Affes Matte, hemma hos dom. Husse var i Boda kyrka och firade bygudstjänsten. Här nedan kan du se några av dem. Bengt Jonsson åkte hem lite tidigare, därför är han ej med på denna bilden.

  

Gruvris Linnéa, som nog den äldsta som är född och bor i Änderåsen, ställde godhjärtat upp och hälsade alla välkomna:

  

Det var flera från byarna som medverkade med läsningar av olika slag. Arv Britt-Marie och Linnéas dotter Elisabet.

  

Britt-Marie och Matte har sett dagens ljus samtidigt på BB.

Elisabet sjöng också några sånger. Hon är en van vokalissa sedan flera år i ett dansband från Siljansnäs.Hennes kollega på sitt jobb var där och lyssnade.

  

Jack och Britt-Marie spelade dragspel. Äppelbo Gånglåt bl.a Britt-Maries man, Hans, lyssnar så dom spelar rätt. Han är förresten från Marnäs. Jack är från Älvdalen och hans son är klasskamrat med en av Husses döttrar.

    

Inga Persson, som tidigare var präst i Boda kyrka, bodde då i Änderåsen på Arvholsvägen. Hon hade möjlighet att medverka med sina "gamla" bybor och församlingsbor denna förmiddag.

  

Blank Ann-Britt och Gruvris Linnéa var så glada att träffa varandra så de bara stod och skrattade. Elisabet gladdes å deras vägnar.

  

 

Fräs Siv, Per Marianne, Hansus Nancy och Bäck Gunnel ordnade med kyrkkaffet. Lisa från Osmundsbergs hembageri hade skänkt matbrödet. Det blev en glad och trevlig bygudstjänst som samlade mycket folk.

På eftermiddagen var det dags för Husse och Matte att fortsätta i Bingsjö kyrka. Där var det körövning inför marknadsgudstjänsten som Finnmaken ansvarar för i höst. Tänger-Pojkarna kommer också med.

Sent omsider kom Husse och Matte hem till mig och eldade i kaminer och spis. Det hade blivit lite gråkallt under dagen, men huset blir fort varmt. Matte klagar över att det är så mycket möss och råttor i år. Jag gör så gott jag kan, men blir lite trött på dieten. Så nu biter jag bara ihjäl dom och lägger på gräsmattan, för att bevisa mina insatser. Matte hade gjort iordning många burkar med lingongelé, som hon paraffinerat och klätt med aluminiumfolie. Eftersom vi inte har någon källare så ställde hon ut dem i stallet. Råttorna hade t.o.m gnagit hål på folien. Sedan har de ställt sig med frambenen på paraffinet och trckt till så gelén rann fram i glipan, och så smaskade de i sig. Matte vart så förb... allt jobb förgäves. Det var bara att slänga. Husse tyckte vi kunde spara burkarna ändå och ge bort som julklapp. Men Matte var inte road av hans skämt just då. Nu har Husse beställt några elektroniska råttskrämmare som dom har i Bûdgården. Jag tror att Bûdgårdens råttskrämmare föst upp dom till oss i stället. Men nu skall Husse kontra. Det blir som ping pong med möss.

Idag på morgonen innan Husse och Matte åkte iväg, kom Silva med sin Husse. De hade varit ute på harjakt. Silvas Husse sa att det var två stora björnskitar mellan Hilmas och oss, fulla med lingon. Då förstår jag att det är björnen som skrämt korna tidigare. Den finurliga Bonden mitt i byn har nu placerat en radio vid Nygårds som håller igång med prat och musik. Det verkar lugnt just nu, men så har vår lilla by varit befolkad i flera av gårdarna under helgen. Silva med Husse skulle fortsätta att jaga neråt Näverbergsheden.

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

27 september 2010 19:50

Usch vilka dumma råttor, fy på dom, ge dom på pälsen Svante

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards