Direktlänk till inlägg 23 oktober 2010

Terry showade och Matte stryker omkring

Av Walters Edénius - 23 oktober 2010 17:00

I torsdags for Husse och Matte ner till Rättvik och uträttade ärenden på Johanssons Järn och BeCa. De skulle åka till Kulturhuset sedan och lyssna på showpianisten Terry Dollman. Men innan dess mellanlandade de på Fricks och fikade eftersom det var så gott om tid. Där satt bl.a Back Per med sina tre kompisar och förde allvarliga resonemang. En av bröderna Spångmyrs kvinna i Ingels, Emretsson, fikade också som flertalet tillfälliga bilrastare.

På Kulturhuset var salen fullt möblerad med stolar men Husse och Matte var ändå först. Husse och Matte gick och tittade på ett bildspel för turister som Kulturhuset förevisade bredvid den uppstoppade björnen. Plötsligt kom en bild från en Midsommardag i Gärdebyn för många årsedan där Husse och Karolina gick nerför Gärdebybacken utanför Perolsgården, spelandes fiol tillsammans med Sörmansbröderna, Hinders Sven m.fl Husse blev lång i syna som ett fiolfodral av överraskningen.

Nu började det strömma in folk i lokalen så Husse och Matte tog plats vid vänster sida en bit in i sammnträdesrummet. Lagom för att se pianistens fingrar och gester. Flera med funktionshinder kom och lyssnade bl.a en som satt i rullstol som Husse skulle hjälpa in över tröskeln. Husses tvära hjälp fick stolar och ett bord i sammanträdesrummet att ramla som ett korthus. "Det var väl ingen som såg honom? Nej men hörde!" Affes Matte fixar säkert iordning detta i morgon, tänkte han med rodnande ansikte. Gamla kamreren Olle Nordkvist kom också liksom en av de dragspelande Nääspojkarna från Getryggen med fru från Hästudden, Gösta Nygård från Garsås, tre kassörskor från Leksands Sparbank, Eskils Bengts dotter Monica med make, Collette kom ned-dimpande intill Matte m.m Dollman körde igång med yviga gester och humoristiska infall i musiken. Han försökte nog efterapa Viktor Borges teknik men löpte inte linan ut. Terry är bosatt på Lisslinda i Plintsberg men är engelsman och turnerat utomlands sedan han var 18 år och han är nu 66 år.

Efter denna upplevelse i fru Musicas tecken bar det av i kylan och halkan hemåt. Luftvärmepumpen hade jobbat och sett till att det var varmt där jag låg och sov.

På fredagen var det hemmadag för oss alla. Matte målade och städade och tvättade. Husse bar ved och tömde aska och sov middag med mig.

  

Sedan for de fram till kyrkan. Först till Nygårds och återlämnade en vedkärra. Där var Bonden mitt i byn och jobbade med hö och visade en riktig råtta som han fångat. Ingen skogsmus. Han skänkte den till mig så jag skulle få varierad kost. Lokalodlat i stället för Euroshopper. Vidare till kyrkogården för att ordna med snön. Husse drog en vält av flera bilhjul som pressade ner snön. Fribergs från Falun var och vinterordnade sin grav. Sedan åkte Husse och Matte och slängde sopor vid depån innan besöket i affären för att träffa Gullis Matte, där var även Pellas Anders. Bonden mitt i byn kom också och gjorde sina inköp.

Mattes målarjobb är evighetsgöra, tänk så många sidor två ytterportar har. Hon har placerat portarna i stora rummet. Det luktar väldigt starkt om färgen, jag nästan inte klarar att sova i rummet, jag går som i ett rus. Husse eldade i kaminen så de skulle torka fort.

  

I dag lördag skiner solen. Affes Matte ringde och ville komma över och hälsa på mig. Men jag tyckte hon skulle komma en annan gång. Hon är ju så allergisk för starka dofter, och att ligga i stora rummet är besvärligt just nu. På altanen är det för kallt liksom i lillstugan. Matte körde igång med att måla en andra gång.

  

Husse passade på att gå ut och fixa ved som vanligt. Jag tog en mus medan Matte pratade med Affes Matte. Bonden mitt i byn kom i full fart uppkörande in i sin hage och vidare ner i skogen. Husse tog några bilder av de hus som solen belyste extra just nu.

                                            

Matte har tagit fram ett par gamla skidor efter sin far. De skall stå där som prydnad i vinter. Sedan har hon arrangerat hässjestänger som en liten gräns på tomten. Där kan hon ju hänga fågelmat. Varför vet jag inte!!!

    

Två tjejer från Hjelm Karls gick förbi nere på vägen. Gunilla först och Inger långt efter. Plötsligt kom Inger upp till oss för hon hittade inte Gunilla. Hon ville låna telefonen här. Få se om de åter möts. Nu har de återfunnit varandra och gråter ut i varandras armar av glädje.

Matte och Husse monterade in en kattlucka åt mig till altanen. De har försökt att locka mig in den vägen, men jag hade ingen lust. Jag vill prova när jag är i fred. Husse har nästan krupit före igenom för att visa. I dag när systrarna från Hjelm Karls var här så befann jag mig på altanen. Nu ska jag gå ut genom den nya luckan, jag smög sakta och tassade ut på den perfekta landgångsstenen som Husse släpat dit. Matte gav mig idel beröm för att jag äntligen tog den vägen.

Ikväll så skall Matte ner till kyrkan och ringa helgsmål kl. 18.00 Först ringer hon genom att gå upp i tornet och trampa i ca 3 minuter och sedan klämtar hon 9 slag i storklockan så alla ortsborna kan förbereda sig inför söndagens allvar med eftertänksamhet. Och så gör de allihop även i Dalstuga och Finnbacka och med tvekan i Dådran. Eftersom klockorna inte hörs dit, dom hörs nog inte till Dalstuga heller.

 
 
Brittis

Brittis

23 oktober 2010 18:27

Nu verkar vintern ha kommit till er på allvar.

http://brittis.blogspot.com

 
sockersnuttan

sockersnuttan

23 oktober 2010 20:46

vad mysigt du har det , du och husse, en liten paus är inte så hemskt, jag och Affe brukar också vila sådär.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards