Direktlänk till inlägg 26 oktober 2010

"Bandykatta?"

Av Walters Edénius - 26 oktober 2010 20:35

"Klockf---n har inte ringt!" ropade Matte högljutt i morse

kl. 7.30 "Vi som ska vara i Bystugan kl. 9.00" för då är syrran och Anna-Maria och mor där och ställer i ordning för dagens höjdpunkt." Husses håriga ben tramsade iväg för att bära sin lekamen till toan. Matte eldade händigt och vant i tre värmekällor på en gång. Jag låg på ryggstödet till soffan i sovrummet och betraktade skådespelet lite på avstånd. Utan meningsskiljaktigheter avlöpte morgonsysslorna bättre än jag vågade hoppas på. Vid midnatt hostade jag väldigt. Husse inbillade sig att jag kräktes på stora rumsmattan. Han for upp ur sängen som en tornado och viftade med armarna som en helikopter efter strömbrytarna "för att kattrackarn skulle ut". Matte vaknade upp ur sin törnrosasömn och sa att Svante har bara blivit förkyld och hostar. Husse avslutade sin energi och släppte ut mig. "Vem sjutton har lust att vara inne vid sådana utbrott" tänkte jag.

I alla fulla fall så for dom iväg med bilen fullastad av diverse attiraljer, nästan som en gammaldags gårdfarihandlare. Vid änkefru Wallins grindhål mötte dom Bonden mitt i byn som var på väg ut för en joggingtur med bilen. Nere i bystugan höll Ann-Lis, Gullis Matte och Anna-Maria på att förbereda med dukning och annat. Husse ställde iordning högtalare och mikrofon. Carina i skolan kom med en snöskyffel, så att handikapprampen kunde ta emot eventuella rullstolar.

  

Husse passade på att gå ut och kika lite på alla fina hus kring bystugan medan han väntade in klockan. I trädet närmast bystugan var det snickarglädje för yngre bybor:

    

Appells stugor ligger alldeles mitt emot bystugan:

    

 Jag brukar ju berätta om Luther-Kroken i mina brev, eftersom det är där vi hämtar vår post. Husse har tagit bilder från två vinklar:

    

Pussen är en liten tjärn nästan mitt i byn och den är kringgärdad av flera stugor bl.a dessa:

        

Uppe på ett backkrön ligger två vackra platser som är näpet bebyggda:

    

Därifrån har man fin utsikt och man ser till Nygårds och till deras hästar.

    

När Husse gick vidare i byn så kom Carina med sina jaktkompisar gående alldeles utanför Noréns.

      

 Efter denna lilla promenad i ena delen av byn gick Husse in i Bystugan och fick då se småtrevliga tavlor på väggen. Där hängde ett porträtt av gårdfarihandlare Hurtigs Alfred från Enviken. Han rönte stor glädje då han cyklade till Dalstuga. Han stammade när han talade "Skskska ddaammmerna hhha nnåggra hhönnsbuuurar?" Alltså han menade damtrosor.

  

Det finns även en kroppslig del av en björn hängande inom glas och ram på väggen (baktanken med detta ben är väl inte att det ska vara hängande):

  

När klockan närmade sig 10.30 kom Nylander Leif med sin beiga folkvagn, sedan droppade det in fler och fler tillslut blev det drygt 40 personer. Egon och Ove spelade "Vägen till Dalstuga" under samlingen:

  

Vid borden satt folk och njöt av umgänget:

              

Egon berättade intressanta saker om Dalstugabandyn och flera av bandyspelarna fyllde i med kompletterande uppgifter.

Vid halvtid åt alla "bandybricka" korv och mos. Dom som var med och spelade i laget förr hade en fin bild på väggen:

  

 

Husse tog ett foto av alla som kunde komma idag. Fast dom ställde upp på podiet i stället för på isen:

  

Tyvärr så orkade inte Sixten komma med och deltaga i detta minnesprogram om Dalstuga Bandyn, men Nils Erik och Egon åkte hem till honom efteråt och då satt dom länge och berättade episoder för varandra.

Hilmas Karin berättade också om en finurlig uppfinning som hennes bror Haldo gjort för att lättare kunna strecka upp isen till matcherna.

  

 Programmet löpte mot sitt slut. Efter uppskattande applåder gick eller åkte var och en till sitt. Fast det var svårt att skiljas åt så tvärt, det blev lite eftersnack utanför bystugan:

      

Husse och Matte for till Boda Kyrkby. Husse skulle till Backåkern och träffa sina fans. Matte skulle till prästgården och sedan till Affes Matte för att hjälpa henne med lite höstsysslor. De kom inte hem förrän vid 18.30-tiden och då satte Matte igång  med att plantera om krukväxter och Husse eldade. Ännu en dag till handlingarna.

 

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

26 oktober 2010 20:51

oj oj vilken cirkus, de måste vara kul att se husse i action, ja dom blir lite oroliga för dig Svante.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards