Alla inlägg under oktober 2010

Av Walters Edénius - 3 oktober 2010 18:31

Med en ilsken signal ringde väckarklockan i morse klockan sex. Jag iddes inte ens lätta på ögonlocken, inte heller Husse. Det verkade som om han gick till duschrummet med stängda ögon eftersom han törnade i både här och där. Matte sympatiserade med mig en stund, men bara en liten stund. Sedan var frukost-ruljansen i full gång enligt sedvanligt mönster.

Idag skulle Finnmarken ansvara för den traditionella marknads-gudstjänsten i Rättviks Församlingshem. Snälles Siv och Päkkos Margit ur Bingsjökören skulle åka med Husse och Matte ner till Rättvik. Det gäller att komma dit i tid. Där är inget förberett för gudstjänst sedan gårdagen, bord måste bort och stolar ställas iordning, altardörrarna skall öppnas och Matte skall arrangera med blommor. Hon hade plockat lönnkvistar i alla naturens färger, som hon prydde altartrappan med. Hon tog även med en massa ljuslyktor i höstfärger som hon ställde här och där i trappan. Matte jobbar och står i för att det skall bli mysigt och fint men till vilken nytta? Matte tror att ingen karl ser sådant, åtminstone ingen ur pastoratet, men kanske kvinnorna. Husse höll på att ställa i ordning stolar till Bingsjö-kören och Tänger-Pojkarna.

Klockan 10 skulle de medverkande komma för att öva igenom. Tänger-Pojkarna och Husse spelade psalmerna tillsammans. Det blev en väldig skjuts i musiken och folk sjöng så dom nästan stârva å. Psalmerna som sjöngs var gamla läsarsånger och dom är alltid lättsamma och medryckande.

    

Dahl Stefan, som har sina rötter i Boda Kyrkby och Getryggen gillar när Tänger-Pojkarna spelar, då måste han vara med och spela på sitt sätt.

  

Stefans far Edvard, var kyrkvaktare i Boda kyrka i många år och hans mor Stina Swahn, var född på ar sida sjön i Getryggen. Stefan ringer till Husse ibland och vill veta hur vissa melodier i psalmboken går. Då sitter Husse plötsligt och sjunger psalmer i telefon.

Stora salen i församlingshemmet var så gott som fullsatt. Detta team brukar locka folk att komma.

Efter den andliga spisen blev det en kulinarisk dito. Alltså kyrkkaffe. Affes Matte kom också dit. Hon sa till prästen att hon gillade hans predikan om Änglar. Det var ett bra betyg för hon är kritisk. Prästen såg glad ut för elogen och han log stort där han stod med sin ryggsäck guppande på ryggen.

Sedan var det dags för marknadsvimlet. Husse och Matte skulle ut och göra vissa på förhand uppgjorda inköpförslag. Bl.a sopkvastar och "kremationspåsar" till förbränningstoan. Det var jättemånga bekanta som de mötte. Mycket hejande och vinkande. Solveig och Sune, Bengt Qvicker från Siljansnäs, Knuts Erik, Ollas Sandra och Landin, Gustav Danielsson, Nygårds John och Lassas Anna-Lisa, Bäck Ingemar och Gunnel, Loman Kjell, Finn Gunvor och Mattes mamma, Klara på Blecket, Ollas Rut, Bleckur Inga-Britt, Gunvor Singsjö, Strömlids, Sold Maj-Britt, Nylander Leif, Bergsviks Mats dotter, Eskils Jon, Åker Maj, Lill Anders med familj, Lennart Olander, Eskils Bengt och Monika, Anna och Folke och många många fler.

Sedan var det eftermiddag och dags för Husse och Matte att åke österut, hem till mig. Affes Matte skulle lifta med till Ingels för att där sedan byta till en anslutande droska.

Päkkos Margit gick av hemma vid brevlådorna och Snälles Siv på deras vändplan. Husse och Matte skulle lägga ett brev i Melkers Ingrids brevlåda om körövningar framgent. Hon var inte med och sjöng idag tyvärr.

Gullis Matte ringde till min Matte och sa att det står en kasse med trattkantareller på bron om ni vill ha. Vilken fråga? Husse svängde dit med en gång. Gullis Husse är som lagottohund i sitt väderkorn. Men inte till hårväxten. Det spelar ingen roll var han blir placerad så hittar han ätlig svamp, om det så skulle vara mitt i Amungen.

Äntligen hör jag dieselmotorn i backen. Nu är dom hemma. Jag har legat inne hela dagen och gonat mig vid kaminen sedan i morse när dom åkte. Jag måste gå ut nu för skams skull. Husse och Matte åt kvällsmat. Matte gick ut och började skrapa av gammal färg från ytterdörrarna. Slavgöra utan dess like. Husse vittjade råttfällorna (3 stycken på 1 dm). Sedan tog han motorsågen och gick ner och rensade i diket vid bûdbacken. Han stannade till vid korna och kollade om de hade vatten. De hade stångat sönder röret till karet. Husse spände fast det hjälpligt så det gick att fylla med vatten ändå. Ja så går en dag än från vår tid och kommer aldrig mer .....

Av Walters Edénius - 1 oktober 2010 19:45

Idag hade vi alla sovmorgon, det är ju vår "söndag" i dag. Men det är mycket som skall ordnas hemma då man är hemma. Trädgårdsmöblerna skall in liksom alla krukor och planteringar som Matte arrangerat under försommaren. Fast en del krukor får vara kvar och hon sätter granris och mossa och äpplen i dom. Husse körde ner utemöblerna till ladan på skottkärran, sedan rensade han lite i hagen från torra grenar som låg och skräpade. Matte plockade också ner äpplena från sommar-frukträdet. Vissa äpplen var alldeles genomskinliga och saftiga.

Plötsligt när Husse och Matte stod och begrundade sin skörd kom en vacker fjäril flygande och satte sig i närheten av Husses fot. "Åh en amiral" sa Husse. "Den är tämligen sällsynt, gå in och hämta kameran så kanske vi får en bild" sa Husse. Matte snabbt in och tassade ut och lyckades föreviga amiralen med nedanstående bilder:

  

 

 

På eftermiddagen gick vi alla tre ner till vår infart och städade upp. Tog bort sly och gallrade bland alla rönnar som vuxit upp. Matte passade på att ta lite granris till kyrkogården. Bonden kom körande med ett grönfoder-lass till sin boskap. Dom blir som cirkusdjur när han kommer. Dom hoppar och krumbuktar sig av glädje och lycka. Sedan fick dom höra att Husse börjar såga sly med motorsågen, då satte dom av i full karriär till honom. Dom vet att han serverar sälgblad när det sågas. Bonden kom upp till oss och pratade en stund om livets allvar i största allmänhet.

Husse och Matte kopplade på släpvagnen och åkte ner till byn. Strax innan Gun Hanssons stuga körde de om en vinkande och snabbgående kvinna från Mases.

Efter att ha hämtat posten for de till kyrkogården med riset och Husse frågade Jones Bosse om han fick köpa en kärra kalkkross hem till oss och för att lägga i groparna. Husse körde till den pyramidformade grushögen och skyfflade på gruset. Det blev bara en halv kärra. Däcken sjönk ihop betänkligt så det fick räcka med det. På hemvägen fyllde de groparna på fäbodvägen. Det blev jättebra så länge det nu varar. Nästa störtregn ändrar säkert på det.

Bûdgårds Far ringde och ville att Husse skulle gå ner och kolla att allt stod rätt till i stugan. Allt var i sin ordning. Husse tyckte det var så vackert att promenera dit i mörkret när deras alla fina lyktor lyste på båda sidor om vägen. Jag följde efter Husse en bit men vid Nygårds på bron var det en råtta som fångade min uppmärksamhet. Snart är det sängdags för de mina och nattskift för mig. Får jag tag i något byte så bär jag stolt in det i stugan. Bara nu inte Husse trampar på det när han går upp och vinglar i mörkret? 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards