Alla inlägg under mars 2011

Av Walters Edénius - 1 mars 2011 23:15

Husse och Matte åkte ner till Bingsjö vid 9-tiden. Där skulle det vara ett program i Bystugan om vintersporter och annat från förr i Finnmarken. Gullis Matte var där och förberedde lunchen. Idag skulle det bli potatis och köttbullar. Kaffe och en smaskig ruta som bakats i ett mullöga. Matte hjälpe till och ställa fram borden och duka. När Matte kom dit var det bara 10 grader varmt i lokalen. "Vem sjutton har stängt ner värmen, när jag lät den vara på sedan i söndags" sa Jones Ulla väldigt förgrymmad. Hur ska vi hinna få upp värmen nu till det kommer folk. Dessa bänkar som är så kalla. Tänk att folk ska vara så klåfingriga! Termostaten drogs på och Husse tände fullt med värmeljus. Plötsligt så gick det en propp. Efter många om och men lyckades Matte hitta en mejsel så hon kunde öppna proppskåpet. Nu var det full styrka på strömmen och då kom det inget vatten ur kranarna. Pumpen gick inte!! Nu är vredens stora dag nära "Dies ireae"! Toaletten fungerar inte, var diskar man? Matte och Gullis Matte åkte till affären och fyllde flera vattendunkar. Plötsligt kom Knekt Leif åkande och började mixtra med pumpen. Han sa att den sugit in luft. Plötsligt så sprutade det igen i kranarna. Knekt Leif är en hyvens kille som räddade dagen! Nu började det komma lite folk. Hall Ewa och Ingels Karin kom först. Ingels Karin hade skaffat en väldigt ärtig frisyr. Husse sa att hon var tuff och vågad. Matte hade klätt sig i en anorak och skidbyxor, pjäxor och tagit med sig sin fars gamla skidor med läderremmar till bindslen. Kyrkoherden i Rättvik var också med och höll ihop programmet. Först blev det mat och hungern var stor för alla. Gullis Matte hade lagat till perfekta köttbullar. Pia hade bakat till kaffet.

      

Ingels Karin och Knutes Marianne hade inte träffats på länge, så det var mycket att prata om.

  

Efter maten tog kyrkoherden till orda och berättade om hockeytävlingar och skidtävlingar från sin barndom. Här håller han Mattes ena skida i handen.

  

Snelles Siv hade tagit med sig Annikas första skidor, som hon åkte med i barndomen. Karl Erik Danielsson i Lamborn hade hittat några gamla spiskrokar i uthuset.

    

Det kom mycket folk till denna småtrevliga förmiddag. Flera av besökarna berättade roliga minnen. Goliats Claes berättade att Sigvard tog på sig sina skridsor och agerade domare på tjärnen i Finnbacka. Han var då 75 år, så det var nästan 15 år sedan. Han väckte stor popularitet och uppskattning. Hans gamla skridsor passade fortfarande. Nygårds Britta berättade om fettisdagsbalen i Dalstuga på isen. Sikes Elis spelade dragspel och det var så kallt så han hade fingervantar på sig med avklippta toppar. Elis var en otroligt skicklig musiker på sin tid. Matte berättade också hur hon och andra kompisar från Dalstuga åkte spark fram till Bingsjö för att åka skridskor, och spela hockey bockey. De fick låna traktens brandspruta för att ordna till isen. Mans Olles koja användes till klubbstuga. Sedan spelade de match för glatta livet och åkte sedan spark fem km hem igen.

Efter denna förmiddag åkte Husse och Matte till Boda och fortsatte att jobba. Matte skulle putsa fönster i Mikaelsgården och Husse skulle spela på Backåkern.

Det blev en heldag till slut.

 

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards