Alla inlägg under maj 2011

Av Walters Edénius - 20 maj 2011 22:23

Idag blir det nog väldigt varmt ute. Matte satte igång med att vårstäda altanen. Hon börjar där och går sedan igenom rum efter rum. Husse var ute och släpade ved ner mot lindan vid Fäbodvägen 70.

Nittsjö Göran ringde och sa att han såg en björn alldeles innan han kom fram till Dådran. Han har sett en björn tre dagar i rad där i krokarna. Han sände över detta fina foto. Man ser vägskyltarna Dådran och Prästbodarna i bakgrunden.

  

Efter lunchen jobbade Husse och Matte ute på tomten för att få lite omväxling. Husse kärrade jord och Matte jämnade ut den. Det gick inte att så gräsfrö idag, eftersom det blåste så hårt.

    

Det blommar och växer väldigt frodigt hos oss, det märks att Matte har gröna fingrar. Daggkåpan och gullvivorna är jättefina.

    

Det blommar mycket av blåsugan också liksom styvmorsviolen.

    

Husse och Matte fick en granplanta från skogen i Husses hemby av hans äldsta bror Curt i bröllopspresent, den börjar växa nu mer och mer. I år är det mycket skott på den.

  

På kvällen åkte Husse och Matte iväg en sväng med bilen och de fick se en björn som var relativt stor. Den stod på vägen nere i byn och fick en väldig fart iväg. En man med en stor långhårig schäfer var ute och gick inte så långt ifrån björnen. Kanske fick schäfern vittring av den så småningom?


Av Walters Edénius - 19 maj 2011 22:33

I morse tidigt vaknade jag av något fruktansvärt ljud nere från Blåbergsåsvägen. Jag låg och sov så skönt på ett täcke i stora rummet när detta otäcka ljöd.

  

Jag trodde det var en stridvagn på väg hit upp. Husse gick ut och lyssnade också. "Nu är ryssen här!" sa dom förr när det var fara å färde. Husse konstaterade att det var en flismaskin nere på Blåbergsåsvägen som jobbade och sedan blåste det styv kuling därifrån, p.g.a detta blev det ett våldsamt ljud hit upp.

Husse och Matte åkte ner till kyrkogården, för Matte skulle plantera i några blomlådor och Husse skulle sätta ihop några parksoffor till minneslunden. Nog är det väl konstigt ibland med möbler  som kommer i smådelar, som skall sättas ihop efter ritning. Det tar åtminstone två soffor innan man gör den tredje rätt, och i den förpackningen fattades skruvarna. Mitt i all byggnadsteknik stannade en vinröd Land Rover på landsvägen utanför Bingsjö kyrkas parkering och föraren gestikulerade åt Husse? Husse trodde att det var en bekant från Silverberg, så han vinkade tillbaka. Mannen i Land Rovern körde in på parkeringen och det var en engelsktalande man, på passagerarsidan i fram satt en liten pojke och sov. Husse trodde att han inte hittade vägen och skulle få en guidning åt det håll han skulle. Turligt nog kom grannkvinnan intill kyrkan och hon var bra på engelska och kunde tolka. Mannen öppnade bakluckan på sin bil och hade tre oöppnade förpackningar med dieseldrivna generatorer samt en ny motorsåg. Han slet upp kartongen till ena generatorn och visade Husse och krävde på ett ganska våldsamt och "gå-på-igt" sätt att Husse skulle köpa detta snabbt av honom. Husse tyckte att det var ett konstigt sätt att idka handel på. När mannen förstod att Husse ej var intresserad, smällde han igen bakluckan och körde iväg söderut med en rivstart. Varorna var märkta med euro-prislapp. Generatorernas pris vad 450 euro.

Efter denna upplevelse åkte Husse och Matte till affären och handlade och där fick Husse veta att denna man var i Bingsjö även förra året med liknande varor.

Väl hemma började mina vårdnadshavare att rensa ogräs och fylla på jord här och var. Våra grannar, som bor i ena stugan på Bûdgården, körde nere på vägen mot gården. En röd fyrhjuling stod utanför Stur Ollôs stuga. Så det var lite liv och rörelse här uppe. På kvällen var Husse och Matte bjudna till Siljansnäs till Husses äldsta dotter med familj. Barnen där hade sagt att de ville spela kula med Husse och Matte, vilket också gjordes. 

Under resan så fick de se björnen, fjolårsungen, vid Hållberget i diket. Matte tyckte att det låg en brun sopsäck där, men när de kom närmare lunkade den iväg in bland buskagen. 

I Siljansnäs blev de bl.a bjudna på en härlig rabarberpaj med vaniljsås, glass, lakritssås, kolasås, chokladsås, pepparrotssås m.m Nej inte det sist nämnda!

  

Tyra satte sig och spelade piano. Husse blev imponerad av hennes spelstil. Tänk om Husse skulle sitta så där vid kororgeln i Boda på söndagarna?

  

Jag låg inne i stora rummet när de kom hem. Husse gick in först. Matte satt kvar i bilen och pratade i telefon med Affes Matte. Husse körde igång och eldade i spis och kamin, för det hade blivit lite rått och kyligt här inne.  Jag gick ut efter att ha ätit lite färskt serverad kattmat. Det dröjde ej speciellt länge förrän jag tog en sork vid garaget. Jag såg Husse sittande vid datorn när jag stod på gräsmattan utan för förnstret. Jag jamade högt och gällt, då först tittade han ut och gladdes med mig. Det hade blivit lite mörkt, så Husse kunde ju inte se mig så bra inifrån.

Av Walters Edénius - 17 maj 2011 19:12

  Det var fint väder i morse men sedan satte det i gång med nederbörd som var väldigt vattrikt. För min del är det ju ingen fara, jag kan ju ligga inne i värmen och bara njuta, men Matte som är tvungen att jobba ute trots väder och vind! Denna evinnerliga barkkörning ändades idag, nu är alla häckar jättefina. Det skulle vara intressant och veta hur tungt ett barklass är, när det är genomregnat som idag? För att inte tala om gräsmattorna, som växer så det knakar. 

Här hemma ser det ut som Röda Torget där fågelautomaten har suttit. Domherrarna sitter i enad klunga och tittar in mot huset för att se om Husse någon gång skall komma ut med solrosfrö. Jag tycker nästan att domherrarnas sång mera har förvandlats till Internationalen. Husse köpte jordnötter, som ersättning till de slutsålda solrosfröna, men dessa föll inte i smak. I morse satt de åter med sina röda fanor och viftade åt Husse, som fick mer och mer ångest över sina misslyckanden att skaffa dem godtagbar föda.

Husse åkte idag ner till Rättvik för att spela på vårdhemmen. Innan han kom fram så kilade han in på BeCa för att höra om dom fått hem mera solrosfrön? Bengt sa att vi har en hel pall. Det säljs talgbollar och alla tänkbara viltfågelsblandningar som om det vore mitt i januari, sa han. Då köpte Husse en påse av de älskade solrösfröna. 

På ett av Vårdhemmen så träffade han två bybor härifrån. Han frågade Dagny om hon inte skulle åka med och titta till sin stuga, men hon hade glömt den. Uvbo Hanna hälsade hem och vinkade glatt.

När Husse åkte hem genom Finnmarksskogen så är det som vanligt gott om tjäderhönor vid vägkanterna. Ibland rusar de mot bilen som parkeringskontrollanterna gör på Bingsjöstämman. När Husse närmade sig Hållberget var det en fjolårs björnunge vid vägkanten. Han vände och sprang iväg tvärt, kanske dess mor och syskon fanns inne i buskaget?

Utanför Lanthandeln i Bingsjö stod två lastbilar som tog emot hushållsskräp, glödlampor,elmaskiner m.m En och annan Finnmarksbo passade på tillfället.

När de mina kom hem var rögåln dekorerad med suktande domherrar. De satt och kikade på Husse om han äntligen lyckats få tag på det dom önskade. Husse plockade fram den för sommaren undanlagda automaten och fyllde den med frön. Han hann bara vända på klacken som var den dränkt av allehanda tättingar samt en hackspett.

 

Av Walters Edénius - 15 maj 2011 21:21

Matte och jag var hemma och städade övervåningen idag medan Husse var till Boda och jobbade. Tänk så mycket damm det samlas på väggar och tak under vintern. Hon såpskurade plankgolvet. Jag ville inte gå upp och kika förrän golvet torkat. Min gamla kontorslåda fanns kvar där med en mjuk dyna i botten. Jag ligger där under sommarhalvåret ibland. Därifrån har jag full koll utan att synas.

Husse åkte genvägen via Tora till Boda kyrkby. Telefon-ledningen till boplatsen i Tora går över stupet vid Lidbergsbacken. Ledningen hade rasat ner och låg rakt över vägen där det var som brantast. Televerket har ju som sin policy att riva ner fungerande ledningar numera. Vi fick ingen riktig telefon hit, "för det skulle inte löna sig" sa dom. Det är jättesvårt att prata härifrån via mobilen, man måste stå på en exakt plats och inte röra sig.

På lindan på ar sida väjôn vid Svensk Erlings hus gick en trana och åt i godan ro.

  

I prästgården var det dukat för 80-85 års kalas. Där var Mattes mor m.fl som jobbade i köket. Det skulle säkert kokas en massa pärur och sedan skulle nog slotts-stekarna in och ösas i ugnen. Nu har dom lite matpaus.

    

Gästerna deltog i gudstjänsten först. Några av jubilarerna vid denna fest var Gunhild i Kärvsåsen, Långsveds Kristina, Petters Margareta,  Staffas Anna, Malmströms i Gâtugålar, Angantyrs Eva m.fl Här ser ni alla på bilden, Hanséns Anna gömde sig bakom Heed Ann-Britt.

Medlemmar ur Boda Spelmanslag underhöll med vacker musik och roliga berättelser om spelmän i trakten från förr.

     

I kyrkan spelade Husse som avslutning från stora orgeln signaturmelodin till programmet Musikfrågan som gick i TV på 60-talet med Sten Broman. Stora orgeln i Boda kyrka är utrustad med s.k Spanska trumpeter, basun i pedalen. När han drog på som värst med orgelmusiken lättade reklammössan på en kvinna från Västigålar, som satt nästan längst fram.

Efter denna stund i Boda Kyrka åkte Husse direkt hem till mig och Matte för att äta lunch. Vi hade inte hunnit riktigt klart med maten p.g.a all vårstädning. Så fort maten avklarats var det bara att ge sig iväg till kyrkan här i Finnmarken. Där skulle en kvinna sjunga och berätta om sin möten i livet. Hon heter Kerstin och har bott i skolan här nere i byn, där hennes far var folkskollärare. Sedan flyttade de till Stumsnäs skola. Kerstin är musiklärare och har arbetat många år i en annan del av Köping. Efter pensioneringen flyttade hon åter till hembygden och bosatte sig i Sta´n, alltså Falun. Hon är en kreativ pensionär som har vilda vyer i musikens värld. Hon engagerar hej vilt Husse att kompa på pianot. Denna gång så var det en kompgrupp på tre personer, Vikes Kalle, Rolf Björk och Husse.

    

Husse sitter till höger vid pianot, hans begynnande flint lyser som en solkatt.

Det kom två spelmän från Rättvik på motorcyklar till musikgudstjänsten. Det var Monica i Backa och Hans från Lejonbacken. Monica hade en MC som hon ville sälja till Husse och Matte. Få se om dom kommer farande iförda tajta skinnkläder och hjälmar som gör att munnarna får pussformation. Bara jag slipper ikläda mig den utrustningen.

Det var en hel del som kom och lyssnade ikväll. Från våran by kom det nog sex stycken, Bingsjö kanske fyra stycken och Finnbacka två. Sedan var det Rättvikare. Husse hade ordnat lite fika till de som jobbade med detta. Han hade nosat rätt på Hall Ewas apfelstrudels i frysen. Men det kanske jag skulle hålla för mig själv.

De kom hem vid 18-tiden till mig och då började de göra i ordning morgondagens matsäckslådor. Matte tog sig an den stora strykhögen. Husse gick ut och rensade drôprännorna. Sedan hade vedstapeln i garaget levt sitt eget liv under kvällen. Är det någon som vet hur mycket ved det finns i en stapel? Mycket!  


Av Walters Edénius - 14 maj 2011 21:45

Matte satte igång med att storstäda sovrummet i morse. Ut med sängkläder och madrasser, torkade tak och väggar, bakom byrån m.m Hon hittade en kork av en ölflaska intryckt i väggen bakom Husses sänggavel. Matte frågade förstås om han ligger och ölar för sig själv om nätterna, men Husse hittade inget bra svar. 

Nu blev det emellertid lunch och gårdagens förberedda potatissallad med sôvvôl inmundigades. Sedan ålade dom på sig sina sockenkläder och gav sig av mot Boda Kyrkby. Husse och Matte åkte och plockade fram bord och stolar i Bodamål så det var klart till kyrkkaffet. Tre kôllor ur Marthagruppen hade brett härliga smörgåsar och Hall Ewa hade gjort sina goda smörkrämsrutor med kokos på. Kören skulle komma till kyrkan för att gen-repa kl. 14.00, så det gällde att vara där och ha kyrkan öppen. Alla kom i god tid, det var ett 35-tal sångare som kunde komma.

 

Det delades ut rosor till tre av medlemmarna som varit med längst, basen på bilden har varit med i 48 år och damerna några år mindre.


  

T.o.m Husse fick en blombukett. Han ser som vanligt lite mellankolisk ut när han skall stå och ta emot något framför en massa människor.

  

En av körens ledare sedan tidigare, Rune, var också med liksom Barbro, som hoppat in och vikarierat då Husse varit förhindrad.

  

Hela matsalen i bodamål var fullsatt med kaffegäster.

   Kören sjöng fyra operettmelodier under kaffet. Det var även  körsångare från andra körer med, som anslöt sig och sjöng med. När det hade diskats och återmöblerats samt städats så åkte Husse och Matte hem till mig. Och jag tog emot dom glatt på grusplanen.

Av Walters Edénius - 13 maj 2011 23:15

Denna vecka har avlöpt enligt sedvanlig rutin. Det är ruschigt från morgon till kväll för husfolket. Till råga på allt så har det åskat. Och det har varit skogsbrand i Rocka. Någon skogsmaskin har antagligen fixat gnistor mellan larvfötterna och någon sten. Detta hände i onsdags på eftermiddagen. I går torsdag åskade det på avstånd. Det var tydligen ett Herrans oväder i trakten av Falun. Dalademokraten kom inte ut med sitt fredagsnummer på grund av något elektriskt fel som Tor med sin hammare orsakat. För att återgå till onsdagen så var Husse och Matte i Boda på eftermiddagen och kvällen. Bakom prästgården under den stora eken växer det en hel del av Upplands landskapsblomma. Alltså Kungsängsliljan. Konstigt nog så är det den vita sorten som är mest representerad, i Uppland brukar den vinröda vara mest utbredd. Hur som helst blir det hemlängtan för Husse.

      

Det finns ett exemplar av den vinröda sorten här ovan.

Jag har haft en lugn vecka hemma i mitt viste. Det är så skönt att bara sträcka ut sig på gruset och njuta av vår sköna plats på jorden.

       Matte åkte iväg till Affes Matte på kvällskvisten för att skjutsa henne till frissan. Frissan skulle göra en ny frisyr på henne som skulle imponera på Affe. Det skulle vara snaggat bakom ena örat, långt bakom det andra och en tofs mitt på huvudet som skulle färgas lila. Nu kan det hända att jag missuppfattat det jag hört, så jag får nog be om reservation för eventuella fel.  Under tiden Matte var borta så höll Husse på och kokade potatis, för Matte skulle göra potatissallad. Hon hade gjort iordning älgrostbiff tidigare. Efter potatiskokandet tog Husse och gick ner i skogen och lunade fram lite ved, som Bonden mitt i byn skulle köra hem så småningom (när högen ökat lite mer). När Husse höll på som bäst så körde Tor förbi med sin vagn och viftade med mjölner så det blixtrade och dånade. Sedan regnade det lite grand. Matte ringde då hon var i Bôrn och sa att det var ett oväder som saknade motstycke, det gick knappt att köra bil, strax norr om Ingels avtog det på en gång. Vi fick bara kantdropparna av vädret. Jag är rädd för åskan. När Husse kom hem från skogen blev jag jätteglad. Vi gick in och eldade och tog det lugnt.

Vid 19 tiden kom Matte hem från sin Rättviksresa. Hon hade passat på att handla plantor hem till vår täppa. Afrikanska liljor, penséer, dahlior, murgrönor och så några vita som jag inte kan namnet på. Svalorna kom föresten hit ikväll för första gången i vår. De flög direkt till sina bon som de hade i fjol.

När jag satt på soffan och kikade ut lite senare på kvällen kom det fyra personer och gick nere i hagen och upp mot vägen. Det var säkert några som behövde släppa kvällsfjärtarna innan läggdags.




Av Walters Edénius - 9 maj 2011 23:15

Det är måååååndagmorron.... Matte har hur mycket som helst att göra på kyrkogården. Det ska läggas bark i alla häckar, krattas, planteras, grävas och snart är det dags all klippa gräs igen. Trots att det är så mycket att göra på kyrkogårdarna denna tid måste vaktmästarna ner till Rättvik för att lyssna på informationer som kan göras under andra årstider. Det är väl sådant som kallas rationellt ledande arbete? I Boda hade Husse sitt att planera. Bodakören skall fira 60-års jubileum och detta måste arrangeras. På eftermiddagen skulle grabbarna och tjejerna i Diakonin och Mangrant göra en hemlig utfärd. Resan slutade på punchverandan vid Bingsjö bystuga. Där hade Mangrant ordnat med fika och varmkorv.

            

Två coola killar med slangen i högsta hugg.  

Det var väldigt fint med ån och de gamla husen i bakgrunden upp mot Päkkos och Danles.

 

Husse åkte över till Matte, som jobbade av alla krafter. Som kronan på verket denna dag var Husse och Matte bjudna till vännerna i Eriksandersgården i Tänger. Där var det en kattfröken som hette Majken, som var alldeles vit. Hon var ganska busig, jag skulle inte orka med ett förhållande med den åldersskillnaden. Men det fanns ju lämpligare kandidater i gårdarna intill.

    

Husse och Matte blev kvar där länge och pratade i allsköns ro och njöt av den vackra utsikten ner mot sjön.

  

Det är ett väldigt sjå här hemma hos mig på småfåglarna. De kommer i skaror till fågelautomaten. Husse har inte lyckats skaffa solrosfrö, affärerna har slut på det sortimentet för säsongen och det är svårt att få tag på. Husse skämmer bort dom tycker jag. Han får väl åka till BeCa i Rättvik, där dom har foder av alla slag. Där köper dom mina kattmatsburkar. Till skillnad från fåglarna är jag inte bortskämd.

Av Walters Edénius - 8 maj 2011 23:45

Husse och Matte skulle ner en stund till Rättvik vid 14-tiden för att kika lite på marknaden och för att träffa några av barnen. Det var soligt och vamt, massor av folk, bekanta och oknitt. Husse köpte filar till motorsågen och Matte köpte penséer. Två av Husses barn och barnbarn var också där och de gick alla till församlingshemmet för att fika.

      

Husse och Matte skulle vidare till Boda Kyrka för att tjänstgöra på en musikgudstjänst. Affes Matte och hennes hund liftade till Boda.

  

I kyrkan på kvällen skulle det komma ett holländskt par. Dessa tillbringar mycket tid i Sverige för att lära sig svensk folkmusik, folkliga danser. I Brändgården i Ovanmyra brukar de logera. De spelade på en hel massa olika instrument såsom fiol, flöjter, pipor, gethorn, revben, säckpipa, basun, dragspel m.m En trevlig och opretantiös afton som lockade en hel del publik.

      

De hade med sig ett annat holländskt par som dansade till några av låtarna.

  

Husse och Matte drack lite te efteråt tillsammans med vännerna Berit och John, som en skön eftersamling och andhämtning innan kommande arbetsvecka.

Hemma hos mig i Bûdär var det relativt tyst. På förmiddagen träffade vi Bûdgårdsfolket med gäster och Bonden mitt i byn seglade upp med sin tjusiga Harry Davidsson.

Jag satt och väntade på de mina bakom garaget när de äntligen masade sig iväg hem till mig.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards