Direktlänk till inlägg 21 juni 2011

Årets ljusaste dag

Av Walters Edénius - 21 juni 2011 22:27

Idag är det den ljusaste dagen på året, eller solen är uppe längst, hörde jag någon berätta. Och så har Husse namnsdag liksom min kompis i Kärvsåsen.

Tvärtom är det den 21 december, då är det den mörkaste dagen på året men jag hoppas att det får vara så här ljust om nätterna ett bra tag till, för jag är ute i stort sett hela nätterna och så sover jag på dagarna. En sedvänja jag besitter år från år.

I går morse höll jag på att ramla omkull, det skulle ju inte bli så värst högt fall i och med min närhet till marken. Men jag trodde jag såg i syne. Kl. 07.00, när jag var på väg hem efter nattens vakjakt, hörde jag en bil komma upp för backen. Det var den mest speciella husvagn jag någonsin skådat. En ensam förare satt helt tufft med armbågen utanför rutan och rattade med en hand hela detta ekipage. En jeep med ett släp som var exploaterat. Den åkte förbi Lassas, vidare förbi Stur Ollôs och den åkte framför farstubron hos Päkkos och stannade en bra bit bortom brunnen.

    

Detta var en spännande upptäckt efter nattens upplevelser bland sorkar och möss. Päkkos Far gestikulerade yvigt åt föraren, som med pekfingret manövrerade farkosten. Inte ens Bûdgårds Far hörde något när han låg och snarkade helt atonalt i sin stuga.

Idag var det också strålande väder och Bonden mitt i byn kom upp med en knippe gårdsskräppor. Förr så lekte barnen med växtens frön när det blivit torra och bruna. Fröna såg ut som kaffe och det fungerade bra i lekstugornas låtsaskaffeburkar.

Husse och Matte åkte iväg och jobbade. Matte har fullt knog med att göra midsommarfint på kyrkogården och Husse ordnar vikarier och musikprogram inför sommaren.

Till min irritation fick vi en fyrbent krumelur till främmande. Matte tog och promenerade med honom, så att jag inte skulle behöva konfronteras med densamme. En svartraggig skapelse som jag inte kan förlika mig med, men trots det är jag lite nyfikon.

Nere på vägrenen mellan Bûdbacken och Hästkassbåkkan blommar det rikligt med linnéa i år. Hunden ställde sig mitt i prakten och lät sig bli fotograferad. Det är väl höjden att vara så klumpig, men man kan nog inte begära mer av hundar.

    

Tänk att det växer en ängsklocka som är albino där också, men den hade hunden i alla fall vett att inte trampa ner.

  

När Matte hade lufsat runt med besten blev den så trött att den skälpte ikull med en duns på köksgolvet. "Det är till att ha dålig kondition!".

   På kvällen åkte Husse fram till Bingsjö och lastade ett bilsläplass med kalkkross, som han köpt av Jones Peter för att lägga i några gropar på vägen och för att ha lite här hemma.

Roos Tommy vinkade glatt från skotaren. Han höll på att fetta in nipplarna på maskinen. Det var säkert hans sätt att göra maskinvidundret Midsommarfin.

Nu hör jag en bil komma? Det är Bud Sonja som kommer till sin stuga. Oj vad hon kutar fram och åter och bär in sin packning. Det är ju trast Midsommar och stugorna börjar bli bebodda. Knotten har tränat på sin välkomstmusik i flera dagar. Jag klarar mig skapligt men Matte är utsatt i år.

Jag blev lite sugen på burkmat nu ikväll och gick in genom kattluckan. Där inne var det svarta arma djuret, jag morrade åt den. Matte gjorde i ordning ett fat med min specialkost och ställde i tvättstugan. Jag kan inte förlika mig med att det ska vara andras djur hos oss och hälsa på. Samtidigt försöker jag visa mig artig utåt. Det är värst att det luktar hund! Det är bättre när det osar katt!

Tänk, idag fick jag ett vykort på posten adresserat bara till mig! Det stod "Svante Katt,  Dalstuga, Enviken". Motivet föreställde en pin-up-kisse. Det var jättetrevligt med en hälsning från den stora vida världen i Huvudstaden. Denna brevskriverska brukar bo i en stuga vid Bonden mitt i byn.  Jag hälsar och tackar till henne på detta vis, och vi ses i augusti.

Nu ska jag försöka lägga mig en stund innan jag ska ut på nattliga spaningar.

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

25 juni 2011 10:43

Vad duktig du àr som fòrsòker vara snàll mot Nemo killen, ni àr ju trots allt mina pojkar bàgge tvè

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards