Alla inlägg under juni 2011

Av Walters Edénius - 17 juni 2011 19:09

Växlande väder med regn! När Husse "tankade" fågelautomaten i morse med nya solrosfrön, kom jag från hagen med en fjoling av en åkersork. Husse berömde mig och jag jamade till svar och då tappade jag bytet som levde och kutade iväg. Jag såg nog ut som en fiollåda i anletet, men efter en rivstart så var rovets frihetsförsök bortblåst och jag njöt en stabil frukost. Solen sken varmt men det tornade upp moln söderifrån.

Inne i stugan höll Matte på och gjorde snyggt med blommor från sina odlingar samt smörblommor från dikeskanten.

       

Matte skulle vara på kyrkogården och möta folk som ville prata lite om gravsättningsspörsmål. Husse tankade och gick in till Pia för att köpa lite godis till barnbarnen i Hjortgården. Där vimlade det av Finnbackabor. Bakom varenda hylla stod en och annan. Gulli satt framme vid disken och fikade tillsammans med Stur Ollôs Christina och Jones Peter.

Husse och Matte skulle till Torrberg för att hämta nya sulor till bakbenen på Grålle.   

På samma resa passade de på att besöka "gubbdagiset" alltså Clas Olssons. Där finns det ju alltid någon pryl som kan passa. Sugrör, torkdukar, krokar, Fransk skruv och annat. Nu började det att regna riktigt. Nu gick alltså resan vidare till Torrberg för att hämta däcken till Grållen. Lasse var som vanligt glad och pigg. Husse har varit kund där i många år. De har många gemensamma bekanta t.ex Andersson i Dalstuga, Brisells och Knubben. Med däcken på släpet bar det av till församlingshemmet för att värma upp lunchen som fanns i en korg. Kesopannkaka med sylt och grönsaker är bra att ha som färdkost när dom är på resande fot. Husse ringde till sin dotter för att kolla om dom var hemma, vilket dom var. "Om ni kokar fika så tar jag med mig bröd" sa Husse. Och så godis till barnbarnen. Orsaken till denna resa dit var att lämna Mickes keps, som han glömde hos oss vid sitt senaste besök. Kepsen är direktimporterad från USA och är en ovanlig dyrgrip med en hjort avtryckt ovanför skärmen. Efter fikat och umgänget så bar det av till Karlehags för att skaffa en stor ytterkruka. Där träffade de Knutes Hilda som också var ute i ärenden.

Nu var det bara att åka hemöver. Bonden mitt i byn kom körande och vinkade glatt vid Hållberget. Ett besök i Bingsjö Handel hos Anna-Maria och handla det som glömts.

Nu var det bara att åka vidare hemöver. Tyhléns Rolf kom med sitt postbilsfärgade fordon körande. Det är ju avverkning på gång igen. Hoppas alla skogsfåglar hunnit få sina ungar flygga.

Väl hemma skulle däcken på traktorn med en gång. Men nu hade det kommit något annat som besvärade, nämligen knott som kom i moln. Husse och Matte preparerade sig och såg hemska ut. Jag har stuckit all världens väg om jag inte hört deras välbekanta stämmor. Men Mattes älskade Grålle fick i alla fall sina nya "skor" till sist och ser nästan lite uppkäftig ut med sin markerade mönstring  i gummit.

  

En bil kom körande upp här på vägen. Det var far och mor i Päkkos som kom.

 

Av Walters Edénius - 16 juni 2011 20:47

Härligt väder idag. Efter den långa arbetsdagen igår sov vi ända till kl. 7.30 Men vad knott det är nu idag! Så här var det inte förra året. Husse var ute och rensade ogräs och skyfflade på grusplanen, han blev totalt anfallen från alla håll. Jag njuter av Mattes gröna fingrar, det blommar jättefint. Husse gillar jättedaggkåporna som breder ut sig och tränger undan ogräset.

        

Solrosplantorna tar en väldig plats i krukan som inte var avsedd för dem. Tack vare Husses idé att hänga fågelautomaten just här.

Gubben Kronblom står som vanligt och håller i regnmätaren, han tittar på stackars Grållen som saknar bakhjul.

    

Idag har Matte utfört två storverk som legat för henne.  Hon måste handtvätta dukar och gardiner, dräkstrumpor och löpare. Sedan var det bara att åka ner till sjön och skölja.

    

Husse och Matte åkte fram till kyrkogården och jobbade ett tag. Det är sorkar som äter av plantorna. Det är ett jätte-exemplar som håller till på minneslunden. En av dem sprang där över gräsmattan och in i stenmuren. Den var stor som en Skogaholmslimpa. Jag skulle behöva hjälpa till känner jag. Den har jag tagit snabbt om jag bara varit där. Men jag avskyr bilåkning och sitta i en bur.

Husse och Matte gick in och handlade i affären hos Pia. Jones Peter var också där och drack en kopp kaffe. Sedan var det att åka hem. Det var lite besvärligt just då att ta sig hem den vanliga vägen. Det stod två trailers med en skogsmaskiner vid Gengaskurvan. Det var bara att vända och åka den andra slingan.

Idag skall gantuse sommarstädas. En ny matta skulle läggas på och blommor skall i vasen. Kannan och tvättfatet skall skuras och rent vatten skall finnas, liksom rena handdukar och nya Åhlén & Holms kataloger för att torka rumporna med.

      

Det är så roligt att ha Husse och Matte hemma, jag har klättrat upp flera träd idag för att få härja av mig lite energi. Men därefter slöade jag medan Matte rensade ogräs.

      

Det blev ett himla liv på Matte när jag hade tagit en fågelunge. Det är ju hur mycket med ungfåglar som helst här nu, som vilset flaxar över huvudet på mig. Jag bara krokade ner en av förbifarten med ena klon. Lätt som en plätt! Det var en grönsiska tror jag. Matte blev inte så glad.

  

Sedan gick jag med Matte till lillstugan och då berömde jag hennes vackra blommor. Jag vet hur en kvinna skall bli på bra humör. Husse har viskat.

    

Husse och Matte grillade en köttslamsa ikväll på utegrillen. Det såg ut som om det sändes röksignaler härifrån till Bingsjö. Det doftade väldigt gott, eftersom köttet legat i marinad en tid. Ni människor är väldigt omständiga när det gäller att äta och framförallt att tillaga något. Jag spottar bara ut gallan sedan åker det mesta med. Det är ju bara att kräkas upp det som inte passar. Ni har det mera krångligt med det kulinariska. Bestick och sånt. Servetter. Inte rapa, inte tugga med öppen mun. Ja, ja ni gör som ni vill och jag gör som jag vill.

Av Walters Edénius - 15 juni 2011 22:50

Matte åkte tidigt ner och jobbadekyrkogården. Husse och jag var hemma en stund för att sedan åka till Boda och jobba med skolavslutning, spela in skivor till körerna m.m Ingels och Boda skolor har avslutning samma dag kvällen. De turas om med tiderna och i år var det Boda Kyrkskola som hade den sena tiden kl. 19.00 Det är alltid sedvänja i Boda att eleverna med sina lärare tågar upp till kyrkan med fanborg i spetsen under ringning från kyrkklockorna.

    

Det är klass fem som går först, den klassen lämnar Boda skola nu för att till hösten fortsätta i Furudal eller Rättvik, allt efter eget val.

Föräldrar, nära och kära kantade vägen och vid kyrkan stod det massor av folk och väntade. Föräldrar med småsyskon och grannar.

 Det blev alldeles fullsatt i Boda Kyrka. Vaktmästaren räknade till över 300 personer. Förskolan sjöng en sång som hette "Alfabet Blues". Klass ett och två sjöng en annan Alfabetssång där de höll upp bokstäverna allt efter dom sjöngs.

  

Två elever från Lenåsen spelade trombon och saxofon två riviga låtar "When the saint go marching in" och "Da ron ron".

  

När vi bodde i Boda i gamla posten så bodde flickan på bilden under i lägenheten intill. Här spelar hon en "Skördevisa" på gitarr. Det var meningen att hennes kompis också skulle spela, men hon fick något förhinder.

  

Rektorn höll ett vackert och beskrivande tal till elever och lärare samt gjorde en resummé från läsåret som varit. Han hoppades på höstens personalförstärkning, som skulle förbättra personalfrågan.

Klass fem fick en ros var av sina klasslärare och rektorn läste upp en vers som beskrev varje elev, det var som ett litet positivt omdöme på fyra rader.

  

Wilma, som står tvåa från vänster, var Boda skolas Lucia förra året.

Som sista programpunkt gick alla elever fram i koret och sjöng av alla krafter "Snart är sommaren här". Husse spelade till sångerna som vanligt.

Matte städade Prästgården under tiden och hälsade på sin dotter i Kärvsåsen.

När alla hade gått ut i den småsvala sommarkvällen och anslöt sig familjevis under knottens blodtörst, åkte Husse och Matte hem till mig. Jag var i garaget när dom kom. Alla korna stod uppe vid oss. De tittade forskande på bilen. Matte borstade min päls till min stora lycka. Det blev en jätte tuss med "gammelförna", som hon förpassade till soppåsen.

Av Walters Edénius - 14 juni 2011 19:45

Jag gnäller om hettan som varit, men nu förstår jag att jag skulle ha tigit. Nu är det regn dagligen och nattligen, så pälsen blir som en ovriden wettexduk. Det är så tröttande med regn och sedan blir man injicerad med knottgift som sammantaget gör kroppen slö. Vi är två i huset som har varsitt ställe att slappa och återhämta oss på.

     

    

Mattes rabatter prunkar vackert efter all väta som nedkommit. Det är så växttätt i rabatterna så att ogräsen inte törs sticka upp.

  

När fågelautomatens upphängningssnöre nötts av och behållaren med frö fallit med hjälp av jordens dragningskraft, flyttade Husse fröautomaten till tvättstugans vägg. Under automaten hade Matte en stor kruka med fina växter. Dessa växter har nu blivit utträngda av blivande solrosor, genom att fåglarna tappat ner fröna i krukan.

Nu har korna kommit upp i hagen närmare oss. Dom har gärna sitt natthärbärge intill vår 25 meters björk. Sedan gillar dom björkens löv att äta som efterrätt.

   

Kalvarna är väldigt småtrevliga nu men kommer nog att bli riktiga busfrön när de kommer upp i puberteten. Dom har en väldigt finurlig och forskande blick som ser rakt igenom mig när jag går vid rögåln.

      

Idag har Matte planterat massor av gravar på kyrkogården. Hon var tvungen att stå i uthuset och jobba för att inte bli helt knottbiten och blöt av regnet. Husse var i Rättvik och spelade på vårdhemmen. Husses gamla granne i Änderåsen, Per Ture, satt alldeles intill pianot när Husse spelade. På Enåbacken satt Uvbo Hanna på sin vanliga plats och hälsade som vanligt hem till alla och vinkade på sitt karaktäristiska och hjärtliga sätt. Husse frågade Dagny om han skulle hälsa till Dalstuga och han sa också att hon har postlådan intill våran. Dagny tittade vänligt och lyssnade.

Av Walters Edénius - 12 juni 2011 21:02

"I Pingsten ljufva tid" heter en körsång som Husse sjungit med körerna genom åren. En av basarna i en tidigare kör hade många hästar och tyckte sången skulle heta "I Hingstens ljufva tid"! Det är som man ser på det, men melodin var ju den samma. Det var kvavt och tryckande värme i morse vid 6-tiden. Jag var ute och jagade och strax fick jag en bamsing till sork som hade en galla som en dadelkärna. Det är lite segt kött i så gamla djur, och jag brukar inte hänga dom heller, som  älgjägarna gör med sina byten. Men mina tänder är slipade, fastän jag inte besöker Roligs Mor i Rättvik.

Husse och Matte skulle vara i Boda kyrka kl. 9.00 och när de var framme där så började det att regna i Boda. Sedan blev det åska som ljungade mellan bergen. Det blev samma väder här hemma, jag låg på altanen då och tryckte av rädsla.

I Boda kyrka var det körsång. Husse och Matte trodde det skulle komma konfirmander dit, eftersom det finns 5 stycken i Boda i år. Men blev tyvärr inte anmanade att tillbringa söndagen i den kyrkan, utan fick vackert åka till Rättvik. I Boda hade kören samlats och övat in sånger för den skull, lite snopet. Men Husse sa att kören fick ta det som en extra övning.

  

Efter den högmässan mellanlandade Husse, Matte och en av körmedlemmarna, Ingegerd, i Boda Prästgård och åt medhavd matsäck. Ingegerd sjunger även i Bingsjökören därav var hon som vi bosatt i dräkten hela dagen. 

I kyrkan ringdes tacksägelseringning efter Hedins Janne, som helt plötsligt lämnat oss alla. Han var en person som betytt mycket för trakten genom sin generositet och att han berett tillfälle för ortens ungdomar att sommarjobba.

Efter lunchpausen var det tid att bege sig till nästa kyrkobesök. Finnmarken hade detta år en konfirmand och hon gick fram i sin hemkyrka, såsom Bodakonfirmanderna har skolat gjort i Boda kyrka. Det är högtidligt och starkt när en enda person går fram till altarringen.

  

Kören sjöng bland annat den kända sången "Stad i ljus".

  

Konfirmandens yngre syster sjöng en solosång av Sonja Aldén och sedan en visa som handlar om en flicka vid namn Märta, alltså lika som konfirmanden heter. Märtas mor ligger säkert bakom idén, eller farmor kanske?

  

Det blev store släktfotografering i olika konstellationer utanför kyrkan såsom bör och gjorts i alla tider. Märta flankerad av mormor och farmor.

    

Även Märtas tvillingfastrar gratulerade och önskade lycka till.

  

Hall Ewa hade ordnat kyrkkaffe på läktaren för dom som så önskade. Efter denna långa högmässa var det en aromatisk upplevelse att få kaffe/te med Hall Ewas härliga rutor bakade i mullöga. Sedan var det äntligen dags för mina vårdnadshavare att ta sig hemåt. Det är få saker som är så skönt för Husse och Matte som att klä av sig dräkten efter att ha haft den på sin lekamen i över 10 timmar.

Men först en snabbtitt till Bonden mitt i byn (Firma Tiedemans i Dalstuga) för att låna en manick för att ta bort traktorhjul. Det var redan en kund där tidigare från Stur Ollôs gård. Bondens hustru lät meddela att manicken redan var levererad till ort och ställe. Detta kan man kalla service. Alla som lånar prylar där måste skriva under lånet med sitt namn eller bomärke, så att Bonden får tillbaka allt som är på vift i alla gårdnar runt byn. Det är en nödvändighet för att ha ordning och reda så han slipper åka och spåra sina egna verktyg.

Husse och Matte åkte hem och avväpnade sig från dräkterna och rensade hjärnan från allt under dagen med lite kvällste och sallad. Det är skönt att vila hjärnan från alla röster och frågor som hörts under tio timmar. De tänkte eventuellt försöka ge sig an projektet "ta bort bakhjul" på traktorn. Bonden med sin hustru kom upp och kollade hur det gick för oss, men än så länge stod traktorn på rätt köl. Bonden och hustrun skulle ut på fotosafari i de djupa Finnmarksskogarna.

Efter kvällsvarden gick Husse och Matte ut och tog sig an problemet. Där ute hade det tidigare fallna regnet alstrat fram miljontals med knott. Trots allt vad som fanns att tillgå av bekämpningsmedel, anföll knotten (eller som man säger här "knôttn") med ohämmad kraft. Bakom glasögon, i öron, i näsan, i håret. Husse funderade på hur nudisterna klarar sig, där knotten har fri passage till alla kroppsdelar och formationer. För att inte tala om de stackars korna i hagen, det var ju alldeles grått i luften. Hoppas korna gick in i sitt hus och skyddade sina kroppar.

Det gick inte att freda sig för knotten. Husse och Matte gick helt sonika in och lämnade företaget och duschade av allt stinkande medel ur olika miljöklasser.

Nu kanske alla kan förstå varför det är så skönt att ligga på den nya och plufsiga kudden på altanen.

Av Walters Edénius - 11 juni 2011 21:10

Igår fredag var det hett om öronen och i naturen. Jag brukar älska värme, men inte så här pass mycket. Tommy från Nôdre Gässbin kom hit och hjälpte oss med att montera in vår apparat så vattnet inte ska bli så aggressivt. Tänk att vatten kan vara aggressivt. Husse och Matte som duschat i sådant. Hur försvarar man sig mot sådant? Tommy höll på att stârvâ å i hettan, han måste vara fullt på klädd med knäskydd och allt.

  

Ute i garaget har vi en grå flugsnapparfamilj som boat i vedtraven. Hoppas att det inte rasar mera ved, för då ligger boet illa till. Fågeln ligger och ruvar fast vi är i garaget.

  

Kan du se på bilden härunder ett fågelhuvud ovanför redeskanten?

  

Igår kväll vid 21-tiden kom Bud Olas Sonja hit till stugan med sin bil. Hon och sonen håller på och snickrar i friggeboden. Hon kom upp och hejade på oss nu ikväll.

Idag är det också så där hemskt hett igen. Det skulle bli regn enligt den norska hemsidan, men det blev det inte här hos oss. Husse och Matte var i Falun och där åskade de fruktansvärt. När de var inne på Ö o B så blev det strömlöst två gånger. Det var flera bekanta från Finnmarken och handlade bl.a Mårséns Maria, Jones Inger och Haldos Monica.

Jag får så många hälsningar genom mail och annat bl.a Sikes Ruth. Det är roligt att de läser mina tankar och återgivningar.

Matte och Husse gjorde vissa inköp i Falun till vårt hus och tomt bl.a lite plantor, polygrip, trädgårdskultivator och vaxdukar. Vilken blandning! Nu börjar det mullra i fjärran, det tornar upp åskmoln över Södra Vålberget. Regn vore bra, men inte åska.

Vi hörs!

 

Av Walters Edénius - 9 juni 2011 21:09

Jag vet precis hur jag skall göra för att bli borstad och omskött av Matte.   Jag lägger mig alldeles under hyllan där borsten ligger. Det  bästa jag vet är att bli genomgådd så här, det är så behagligt så jag biter lite försiktigt i Mattes tumme ibland.

  

Idag blir det varmt ute, kanske åska t.o.m., det är kvavt och otäckt. Särskilt för oss pälsbeklädda. Appropå det, så kom det ett flertal pälsbeklädda hundar med en quinna vid kopplen. De var så törstiga allihop, så det var vatten som gällde. Jag kikade på dom genom fönstret. Det var älghundar och en finsk spets.

      

Jag går inte ut så länge dom där bestarna står här och flämtar med tungorna i marken. En av dom skulle jag nog klara av, men när det är så där många går jag bet.

Matte åkte sedan ner till kyrkogården och jobbade. Husse plockade av klingan från kapen för att den skall slipas. Sedan åkte han några vändor och hämtade det sista av veden han dragit fram efter avverkningen i vintras nere vid Hilmas. Den gamla Grållen jobbar troget och drar hem veden.

  

Nere på hygget var den huggorm hela dagen. Den försvann ibland men kom tillbaka igen.

    

Det är en större hackspett som har ett bo i en av asparna där Husse är och jobbar med veden. Den gillar inte Husses sysselsättning just där.  De varnar högljutt och irriterat.

Grannarna hos Päkkos har nu blivit en person mindre, då ena sonen rest härifrån. Ikväll har dom kastat varpa och haft det småtrevligt i det vackra vädret. Husse och Matte har städat ur bilen och tvättat den, så den blir Pingstfin nu när det är hänryckningens tid.    Husse lastade av veden och återställde vedvagnen nere hos Bonden mitt i byn. Nu finns det jobb att börja med när mars månad är i antågande. Nu skall veden bara täckas med pressänningar så att det inte blir för mycket blött i högen.

Jag tog en sork här ute ikväll igen. Husse kom och berömde mig och då jag skulle jama mitt tack for sorken ur munnen på mig och kutade iväg. Men jag tog tag i den på en gång.

Det burrar något maskinellt ner mot byn idag. Det låter som om en skördare håller på och fäller. Hoppas att deras järnskodda fötter inte åstadkommer någon skogsbrand, när det är så torrt och nära bebyggelse. Det har förresten åskat mot Rättvikshållet, där har det nog varit ett riktigt busväder. Det kom 44 droppar här, men det var allt.

 

 

Av Walters Edénius - 7 juni 2011 19:09

Klockan ringde prick 05.58 och jag var inte hemma. Jag satt ute på en sten vid grindhålet och passade på möss. När Husse och Matte åkte iväg vid 7-tiden kom jag med en skogsmus i gapet till deras stora ovationer och hurra-rop! Bonden mitt i byn kom cyklande upp till fäboden för att se till sin boskap. Han berättade att vargen lagt en hög i närheten av Vilstensbacken och att björnfar själv lagt en stor lôda i närheten av den stora torkade granen mitt för Hanssons.  Matte och Bonden granskar här fyndet!

    

Den andra högen bestod av hö. Det är en spännande tillvaro att bo här i vår by när rovdjuren går utanför knutarna med rinnande käftar. Få se hur länge jag klarar mig?

  

Husse och Matte lämnade lämningarna för att åka till dagens id. Det var gräsklippning som gällde för Matte först och främst. Det var hotande moln på himlen, alltså det var bråttom. På väg till Boda Kyrkby började det så smått att regna, men det avtog efter en stund. Det blev en hemsk tropisk hetta, som nästan fick Matte att stârva å. Hon måste vara fullt påpälsad när hon trimmar för att inte bli helt nersmutsad och nerstänkt. Den enda fördelen var att bromsen inte hittade henne. Det skulle komma en busslast med 40 SPF-are från något håll, som först skulle se Danielsgården och sedan kyrkan. Samtidigt var det brandsyn med en av bröderna Brand. Men det kom inga SPF-are. Guiden Garmo stod där i tre kvart och kikade men utan resultat.

I Boda var det också hett så det förslog. Husse skulle till Backåkern och spela på eftermiddagen. Då började det att åska och smälla. Nere i Ingels small det och blixtrade samtidigt. Men i Boda var det bara gass. Det kom en liten artighetsskur under tiden Husse var på Backåkern.

Men sedan under hemresan var det full fart på storm, regn och åska, och i Bingsjö samt Dalstuga var det också strömlöst.

Nu på kvällen dånar det i fjärran men det tycks avta mer och mer. Fåglarna sjunger glatt, även rosenfinken har kommit. Den sjunger så det hörs ända in.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards