Alla inlägg under september 2011

Av Walters Edénius - 13 september 2011 21:30

I måndags var det ju ganska skapligt väder   en och annan solstråle letades sig ner. Bella och Trix är inte så intresserade av att gå ut än, men det kommer nog när dom börjar känna sig hemmastadda. Matte jobbade för fullt på kyrkogården, fastän det satte igång med ena regnskuren efter den andra     . Husse var i Boda Prästgård. Barbro från Gulleråsen kom efter lunch och förberedde Diakonins kaffe. Medlemmarna turas om. Matte åkte bussen från Bingsjö till Ingels vid lunchtiden, sedan bytte hon till 71:an och åkte vidare till Boda Kyrkby. Hon skulle städa efter Diakonin så att det blir fint på golven tills småttingarna kommer på tisdag morgon. Det är "Kyrkis" som är där och då är det flera som använder knäna att "gå med".

Husse och Matte kom hem vid 17-tiden. Husse satte igång med att klippa gräset hemma och Matte tog hand om "klippet" och lade i fyra olika pallkragar. Hon skall till nästa år förbereda dom för att så något spännande. Dom där pallkragarna kommer att bli utmärkta för mig, Bella och Trix att krafsa behovsgropar i.

Päkkos Far var hemma i sin stuga. Han hade varit ute och gått ända till Björkbodarna.

Idag tisdag  regnade det som om skyn skulle vara öppen. Men vad hjälper det?  Häckarna skulle rensas bl.a. Matte bytte kläder  två gånger, sedan jobbade hon på i det sista ombytet och hoppades på att Husse skulle komma från Boda någon gång. Husse var i Boda och jobbade. Det var många småttingar som livade upp prästgården. Husse brukar hjälpa Sylvia med den avslutande sångstunden.   På eftermiddagen var det dags att spela på Backåkern. Som vanligt hade Maj en "önskelista" med sånger.   Gunnar och Birgit satt som gjutna intill pianot och applåderade. Ulla tycker att dom boende rör på sig för lite, man ska gå fram och åter i korridorerna med rullatorn. Det är hälsosamt. Sedan skulle hon vilja dansa. Det var så tråkigt att ingen bjöd upp henne när Husse spelade. Ewa föreslog att hon skulle bjuda upp prästen, men hon menade att det var karlarna som ska bjuda upp.

Matte var totalt genomblöt i alla ombytena när Husse kom. De åkte till affären och handlade och sedan direkt hem för att torka kläder och förstås tvätta dem. Jag hade legat i Husses och Mattes säng bland kuddarna i stort sedan Husse och Matte åkte på morgonen. Jag trodde att de inte skulle märka det, men det blir alltid en grop när jag burrat ner mig. Jag kände mig lite nyvaken när dom kom hem, fast klockan var närmare 17.30

På kvällen kom Päkkos Far in en stund och pratade. Han höll på och forskade om Päkkos-släkten som rått om stugan, han nu bebor. Det verkade vara ett intressant samtal, jag gick in flera gånger, men dom lade inte märke till mig nämnvärt. Matte och Päkkos Far pratade enormt mycket och Husse satt och lyssnade med spända öron. Sedan gick han och lade in en och annan vedpinne mellan varven.   

 

Av Walters Edénius - 11 september 2011 20:15

  Efter sedvanliga morgonsysslor åkte Husse och Matte fram till kyrkan och hämtade skyltarna som skall anvisa vägen till "Strupen", som är en sedan ett 25 tal år återuppförd eldpallkoja. Knuts Hasse i Lenåsen är ofta den som kommer på tal när något gammalt från skogen skall rekonstrueras och han byggde denna enligt en gammal förlaga på platsen.

Husse och Matte jobbade i Boda kyrka på förmiddagen och katastrofen i USA som hände för 10 år sedan präglade gudstjänsten. I kyrkan var det folk från Julita i Södermanland, Tyskland men härstammande från Lenåsen och Bodabor. Husse spelade som avslutning ett musikstycke med anknytning till Boda Åsarna, "Farfars Visa" av Oscar von Knorring. Det var flera av besökarna som tyckte det var väldigt njutbar melodi.

När alla hade gått hem och Matte låst stora porten, bankade det kraftigt på samma port. Där utanför stod en glad stavgående äldre kvinna som bodde i husvagn någonstans i Östigålar. Hon var här och hälsade på barnen. Hon trodde att gudstjänsten började kl. 12.00, men hon skulle komma tillbaka i tid nästa söndag.

Husse och Matte åkte till Prästgården och åt lite medhavda rester. Sedan var det att åka mot Dådranskogen och "Strupen". Skyltning är nödvändigt för alla som inte hittar dit. Men denna ruggiga dag kommer säkert inte att locka någon större hord till vildmarken, även om andakten hålls under tak. Matte städade som vanligt golven och våttorkade borden. Förra året tvättade hon t.o.m fönsterna, men det fick vara denna gång. Så småningom kom kyrkvärden från Finnbacka och rörde om i brasan. Lokalens yta räckte denna söndag, men de som kom firade gudstjänst och grillade korv, småpratade och sjöng lite tillsammans. Husse hade sin bärbara tramporgel med sig, som hans mellankôlla ropade in på auktion efter den legendariske körledaren i Rättvik-Boda kören, Åke Sundberg. Dessa orglar kallas ibland för "Snabb-Frälsare".

Efter ihop-plock åkte alla hem och de mina kom också hem och började elda lite i spis och kamin. Grannen i Päkkos hade varit ute och plockat lingon och trotsat vädret. I jaktlaget som Husse och Matte följde med igår, sköt Fröjd Sven en skaplig nio-taggare, på samma pass som Göran sköt sin 12 dito.

  Han var väldigt finurlig när han sågade bort hornen. Motorsågen kom väl till pass. Han såg ut som en kirurg.

 

Nu kommer säkert konsekvenserna bli att hela jaktlaget vill sitta på samma pass och trängas, eftersom älgarna bara tycks komma på samma ställe.

Bella och Trix blev glada när Matte kom in med foder. De ville inte gå in för kvällen utan satt och sov "skafötters" i fönstergluggen.

 

Av Walters Edénius - 10 september 2011 20:30

Den urtokiga uppfinningen väckarklockan, ringde 05.00?? Husse och Matte skulle vara med på en älgjaktsupplevelse i ett av traktens jaktlag. Det var samling hos en av jaktledarna för genomgång och koll att alla hade gjort skjutprov, att alla var försäkrade, att jaktkort och licens fanns med. Sedan delades regler ut som skulle läsas igenom och därefter fick dom som skulle jaga skriva under att de förstått vad som gällde. Det är minsann inte bara att gå ut í skogen och skjuta, som många tycks tro.

Husse och Matte åkte iväg och mannen i Vattumyre stod vid sin infart med en terrier.

Kl. 09.00 började det smälla och åter smälla. Nu har det nog skjutits en hel flock. Men det var ett annat av traktens jaktlag som övade på skjutbanan.

För jaktlaget som Husse och Matte följde med blev det inget alls. Det var så mycket björn i området som vilseledde hundarna.

 

Jaktledare avblåste och beordrade samling och paus för att sedan ett andra utställ skulle börja. Vid Myrviksvägen samlades alla kring en eld och en del grillade korv och andra bara spottade ut snus. Flera satt och njöt av det vackra vädret eller snuttade på en korv.

         Det var en lång rad med bilar, det var bara en av dem som stod i riktning mot bastu-hållet.

  Hundarna låg och slumrade eller kollade om det skulle bli någon brödbit till dom.

  Tänk vilken kraft växtligheten har. Maskrosorna orkar tränga igenom asfalten och här i skogen kan en flugsvamp lyfta en plåt.

  Så pockade jaktledaren på lystring och genomgång och lottning av eftermiddagens pass. Husse följde med Knutes Erik och Matte med hans sonhustru. Hunden Ammi satte igång att jaga för fullt vid lärkträdena och plötsligt sprang en ståtlig oxe fram till Göran som fällde den.

Det blev att hämta älgdragare för att ta den ur skogen.

  Skytten kan känna sig stolt över att lyckas fälla ett så praktfullt exemplar av vårt största hjortdjur.

  Ammis "farfar och farmor" kom och tittade på djuret när det vägdes.

  Skyttens far är exemplariskt skicklig på att ta ur tungan ur älgar.

Upprymda av det Husse och Matte fått vara med om kom de hem till mig. Jag hade varit inne hela dagen och slöat, men jag kände mig tvungen att gå ut när dom kom hem. 

 

Av Walters Edénius - 9 september 2011 23:00

Redan vid 8-tiden åkte Husse och Matte mot Rättvik. Matte släppte av Husse vid gravkapellet och åkte sedan vidare ut på samhället för att uträtta ärenden.

Husse skulle spela på en begravning av en mor till en person från Finnmarken. Kistans blommor gick i fagra höstfärger som var smakfullt dekorerade.

  

Ett barnbarnsbarn till den avlidna spelade ett jättevackert och meditativt stycke på pianot.

Efter begravningen liftade Husse med Snisan till församlingshemmet, där han skulle byta om till ledigare kläder. Fastighetsteknikern och gräsklipparen jobbade för fullt bakom huset.

   Matte kom sedan och hämtade upp Husse för att åka till Claes Olssons. De skulle ha en koppling R25 med invändig gänga passande till en slang med den omoderna dimensionen av 28 mm. Husse tyckte att de skulle stanna till vid Sjugare hos Norlings Rör och höra om dom har någon gammal koppling i någon av sina gamla "bra-ha-lådor". Biträdet tillkallade en av dom mera erfarna rörmokarna som trollade fram en koppling. Dom var väldigt frikostiga, de skickade med lite andra prylar också som skulle behövas för att få detta att fungera bra.

Därefter åkte de till Backhans i Torrberg, då ena framdäcket tappar lite luft ibland. Men där var det full ruljans och Lasse sa att "åk ut och handla lite först, så fixar jag det senare!" Sagt och gjort färden gick mot Insjön. Det var lunchtid så "dagens" passade bra att peta i sig på baren intill Claes Olssons. Sedan var det att besöka "gubb-dagiset" och gå igenom varje hyllmeter. De handlade lite bra saker att ha. Husse och Matte skulle ha en öronmussla med "pratkabel" till en kommunikationsradio. Detta hade dom inte längre, utgått! I stället stannade de hos Charlie på Allans Sport, som plockade fram det som behövdes. Charlies far, Allan jagade i Flenarna i Siljansnäs, därför kände Husse igen honom. Allan medverkade något år under en älgmålsbön i Siljansnäs Kyrka, då han berättade om älgjakt från förr.

Efter besöket på Noret åkte de åter till Torrberg för att få hjälp med framdäcket. Lill Pers Gräv var där och fick däck bytta först. En liten kattunge kutade runt bland däcken och busade.  

Sedan blev det Husses tur, Lasse sa att däcket var så snedslitet så det var bara att byta till ett nytt.

    Under tiden kom det nya Leksingar och ville ha hjälp. En get gick runt på gården och tre hundar kom och hälsade glatt. Lasse hälsade till Bonden mitt i byn.

Nu for de mina mot Rättvik igen för att hämta en korkmatta till hönshuset samt några pallkragar hos Tysks Färg. Matte ska ha pallkragarna till planteringar nästa år. Färden gick vidare till Anders Traktorservice för att hämta motorsågen och trimmern som varit reparation. Nu var det äntligen dags att åka mot Bingsjö och till Anna Maria för att handla. Där var det fullt hus, på ljugarbänken intill entrén satt trenne filurer och resonerade och trion fylldes på av flera.

Nu var det handlat och klart och bara att åka hem och förbereda morgondagens skogsäventyr.

 

Av Walters Edénius - 8 september 2011 23:45

Trix gol ljudligt i morse. "Så trevligt att höra höns igen i Bûdär" sa Matte. Ingen kommentar från mej. Jag blir mest irriterad, men fördelen är ju att höns drar hit råttor, så då får jag färsk filé varje dag för att inte tala om högreven. Husse och Matte inhägnade akut en hönsgård av gammalt nät som funnits på gården. Det dröjde inte länge förrän hönsparet trippade ut genom gluggen och ner på marken för att picka i sig något som ingen annan kunde se.

       Djuren i hagen bredvid tittade storögt och lyssnade till det nya ljudet som kommit till gården.

 Husse hade velat ge Matte en bred Bissmarcklänk till födelsedagspresent, men hon ville ha en rulle hönsnät i stället. Och det tyckte Husse passade plånboken avsevärt bättre. Valet avgjordes på stört.

  Han köpte nätet via Nätet från Lantbutiken. Dom skickade den stabila rullen via posten. Post Gun fick stuva in den i sin lilla bil, den räckte från bakluckan till instrumentbrädan. På avien hade firman titulerat Husse som lantbrukare.  Han yvades över titeln såsom Trix spatserar i hönsgården.

Bonden mitt i byn kom upp och tittade på tillökningen och efter en stund kom även Kjelle och Ulla.  Dom var nyfikna på färgen som vi har på gårdsgruset framför trappen.

Nygårds stuga börjar se så glad ut numera sedan den sträckt på sig och fått torrt på fötterna. Stugan ser stolt ut då jag kommer gående uppför Bûdbacken.

    Det kommer att bli värmeslingor under panelen som värme. Dessa syns ju inte när den fina allmogepanelen kommer på plats.

  Husse och Matte satte upp stora delar av den mera permanenta hönsgården också. En röst från byn sa att det fanns gamla sängar på tippen. En sådan med stålresår är perfekt att ha som dörr in till hönsgården.

Nere i byn var också Yvonne från Finnbacka.

  En gul bil åkte fram och åter på Bûdvägen. Två mörka män i en Lettiskregistrerad bil. Den stod sedan inkörd vid Vilstensbacken. Antagligen lingonmänniskor.

Men en hök kom plötsligt och gjorde en tur över hönsgården. Men Matte hade också lagt nät ovanför hönsgården som ett tak, så nu är det bara fyrfota och tvåfota rävar som kan bemöda sig att komma in.

Bella och Trix hittade in själva och flög upp på översta vageln efter en stunds pickande.

 

 

Av Walters Edénius - 7 september 2011 22:00

Onsdag morgon knökade husfolket in allt dom kunde hitta att stoppa i en bil, enligt mitt sätt att se. Regnet piskade och vinden hade gjort sitt under natten. Blomurnorna var välta och det såg aningen rörigt ut från min position på rena kuddar på altanen. Matte har städat hela altanen häromkvällen medan hon väntade på att tårtbottnarna skulle gräddas i ugnen, 60 minuter står det på receptet. Och det var en tårtbotten. Jag tror hon gjorde sex stycken. Elvispen tjöt som en galning mellan varven. Marängbotten med vaniljkräm mellan. Det är visst äggvita, socker och ättika man vispar och dår är det viktigt att inget vatten eller annat finns i bunken eller på visparna, för då blir det ingen maräng.

När man vispat tills det sitter kvar i bunken fast man vänder den upp och ned är det klart att röra i ricecrispis. Sedan brer man ut på ett smörpapper med uppåtvikta kanter och så in i ugnen. Av gulorna kokar man en kräm och när den kallnat breder man den på halva botten och lägger andra halvan ovanpå. Vispgrädde uppe på och runt om, sedan pyntar man med non stop, cocos, strössel, serpentiner, dajmkulor eller varför inte bär?

I alla fulla fall så skulle dessa tårtbottnar med i bilen. En hel lång dag ensam och det bara regnade. Tack och lov så kom Froms Pelle med duva hit och pratade med mej.

Efter att det mörknat hörde jag att dieseltröskan kom i backen. Jag gick ut på stengången vid altanen och mötte upp. Gjorde några kullerbyttor och konster som jag kan, för att välkomna de mina hem. Vad jag sedan fick se och höra gjorde att jag trodde att nu är det "inte plogat ända fram" hos de mina. Ut ur bilen kom det ena vedträet efter det andra, Och många hade rosetter bundna runt om. Husse hämtade yxan. Matte drog på sig blåbyxor och gummistövlar. Sedan for hon iväg till uthuset, gamla stallet. Där rev hon först ut vinterdäcken. Jag bara stirrade på allt. En stor vedhög hemkört i bilen och vinterdäcken fram nu redan i september? Så sent på kvällen dessutom? Trodde hon att vintern skulle anlända denna natt? Efter däcken tog Matte ut tre gamla cyklar, en tunna med parasoller från olika generationer och sedan skramlade hon och stökade i uthuset som om hon möblerade och skulle bo i gamla stallet.

Hon tog yxan från Husse och sa med en ton så jag förstod att nu var det allvar. "Gå in med sakerna från bilen, gör eld i spisen och packa upp porslinshönsen".  Jag fattade ingenting, men tänkte att nu måste jag hålla ordentlig koll på Matte. Hon verkade inte som vanligt. När hon stökat en liten stund gick hon till bilen och hämtade en kartong som det lät mystiskt från. Kan inte vara porslinshöns, möjligen levande fjäderfä. Jo då visst var det så! I kartongen fanns Fru Bella och Herr Trix och det var ett hönspar som det fått av kyrkokören Bellatrix och Bingsjökören. Vedträna var också en present som bidrag till spisrenoveringen. Porslinshönsen, som Husse skulle packa upp hade de fått under förmiddagen från Rättviks Pastorat.

     Arbetskamraterna uppvaktade med smidesbidrag till brunnsställningen, som kom förra veckan.

Ett 40-tal personer firade jubilarerna i Rättvik under förmiddagen och ett lika stort gäng korister ur Bingsjökören och Kyrkokören Bellatrix hyllade på kvällen i Boda Prästgård. Inte undra på att bilen var fylld av tårtbottnar och annat i morse.

Porslinshönsen står givakt i storstugan och de livs levande hönsen fick flytta in i det som en gång varit ett sommarhönshus för ett gäng dvärghöns. Detta var före min tid i familjen, så jag har inte förstått att det ens fanns ett hönshus. Men bakom cyklar och vinterdäck fans värpreden, vaglar och hönstrappor. Till och med  den enkla gamla vattenautomaten fanns kvar.

  

Här sitter hönsen som gubbarna gör i bastun nere i byn.

Vilken överraskningsdag detta blev för oss allihop.

Här följer receptet på tårtan ca 15 bitar.

4 äggvitor, 4 droppar ättika, 3 dl socker. Vispas hårt till hårt skum. Tillsätt 3 dl rice crisp. Grädda i en mullöga eller på plåt 125 grader i 65 minuter.

Blanda de 4 gulorna, 1 msk mjöl, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 1 dl grädde. Sjud krämen och vispa ner 125 gram smår. Dela botten och lägg krämen mellan. Garnera med 3 dl grädde och pynt.

Fungerar utmärkt att göra stor tårta på bricka med dubbla bottnar och dubbel sats kräm.

OBS! Om man har helt mjölfritt kök och reder av krämen med Maizena blir tårtan glutenfri. Men kom ihåg att inte ha annat bröd i närheten då gluten är mycket flyktigt och känsliga kan reagera.

Med lactosfri grädde och lactosfritt smör blir den även lactosfri.

Vilken dag! God natt!

 

 

Av Walters Edénius - 3 september 2011 20:36

Lördag morgon och solen skiner. Förhöstdagg i gräset. Matte skulle ner till kyrkogården för att gräva en urngrav och Husse var hemma med mig och städade upp i carporten. En gul Folkvagnsbuss kom upp och vände vid Nygårds. Det vimlar av polska och österländska bärplockare liksom polska plantsättare i skogen. Bilar av alla kulörer kommer och åker fram och tillbaka. Äggskal vid dikeskanterna och så en rivstart. Bonden kom upp till sitt Bûdär och tittade till husen. Husse gick ner med lite förmiddagskaffe så han fick ta en liten paus i sitt fixande.

Matte kom hem ganska snabbt och ville ut och köra med Grållen en sväng. Efter några suckar startade den och de åkte ner till Bonden och vände.

    

Sedan var det lunchtime och dags att åka ner till kyrkan för att det skulle sättas ned en urna på kyrkogården.

Matte har för många år sedan genomgått en trädgårdsutbildning i Norrköping. En av hennes studiekamrater ringde och frågade om de kunde träffas, eftersom kompisen ändå var på väg till Våmhus. Hon bor i Marifred annars.

Husse och Matte åkte ner till Rättvik och vinkade åt Bondens hustru som kom körande på Bôrn.

Mariefredsfolket och de mina skulle träffas på Fricks för en stunds umgänge över en "äcklig" bakelse och en kopp därtill.

    Klasskamraten har sina rötter i Våmhus och skulle åka upp dit för att hämta kalufsslöjd. Husse tänkte donera sina brösthår till halsband och örhängen, men ingen tycks tro att de räcker ens till lösögonfransar.

Gästerna for vidare och Husse och Matte gjorde en snabb visit på Hemköp för en komplettering och därefter hemåt. Jag hade lagt mig till ro på altanen och låg på en hög med dynor till trädgårdsmöblerna.

  När Husse och Matte kom vid ladan intill den stora stenen i närheten av Rockvägen stod den en svart magnifik Mercedez inkörd och det var tre män och en kvinna som plockade lingon.

Av Walters Edénius - 1 september 2011 23:15

Det händer idel spännande saker här i trakten. Här i vår lilla by på höjden sker stora under med ett av husen på Nygårds. Huset får färska stockar på sina håll. Förstukvisten ser lite dragig ut just nu, men det kommer att ändra sig.

  Men det händer mycket och snabbt, nu har det kommit under en stock och förstukvisten är borta.

      Tänk så bra att de gamla husen får vara kvar en period till. Barnbarnen får uppleva lite folklig historia från fäboden.

Husse och Matte var ute och körde i skogen idag för att hjälpa ett jaktlag med passröjning. Det är många överraskningar när de är och kör på småvägarna. Inne i ett buskage på Djupviksvägen stod en karl med myggnätskåpa och kikade. Det var förmodligen en person från något land i öster som försöker tjäna några kronor på bärplockning. Längst bort på skogsvägen mot Amungsberg på vändplanen stod en röd Volvo combi hemmahörande i Boda Kyrkby. Det syntes ingen varelse i närheten. Det kanske var plantsättare som var ute på hygget, eller så låg vederbörande och solade vid Amungen. Det är väldigt vackert där, så Husse och Matte tog en matpaus.

  Det är Getryggen i bakgrunden och på bilden under siktas Magdalenaholm.

  Sedan åkte de ner mot Myrvik en vända och på parkeringen vid Kringeltjärn stod det en bil högt parkerad. Den kanske tillhörde mannen i buskaget.

  Resan gick vidare och mot Emriks stuga vid Arken och där stod den en Folkvagns picup inkörd i all sly så den knappt syntes. Det mycket som sker  i de stora skogarna.

Vid Tinastickarn stod en Jeepaktig bil vid sandgropen. Husse och Matte stannade och pratade med mannen som klev ur bilen när dom kom. Han var plantsättare och väntade på en Krôpp kôlla från Silverberg, som var ute och planterade för fullt. Han gjorde klart för Husse och Matte att han var från Sunnanhed i Ore socken, och detta får inte blandas ihop med Furudal, för dom som bor i Furudal ville han inte liknas vid. Ord och inga visor!

Husse och Matte gjorde även en sväng på Blåbergsåsvägen och röjde. Plötsligt när Matte skulle sätta igång trimmern så kom det en bil. Det satt en karl i den mörkt tonade bilen och tittade. Var det en piket från den nationelle insatsstyrkan? Det syntes inte vem eller vilka det var, men en gul gul keps skönjades så småningom. Sedan gick föraren ur bilen och då var det en god vän från Över Tänger, som skulle titta på jobb.

    Husse och Matte började känna för att åka hem och jag tyckte att det var hög tid för det. Det skulle sitta bra med lite härlig spisvärme inomhus. Det brukar alltid bli så, när de varit och blött ner sig i skogen, för då skall det torkas kläder framför kaminen.

     



Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27 28 29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards