Direktlänk till inlägg 17 oktober 2011

"Härliga tider - strålande tider"! Och så måndag på det ....

Av Walters Edénius - 17 oktober 2011 20:45

Igår var Husse och Matte ute i skogen och frös. Det blåste snålt men så småningom sken solen upp fram på dagen. Matte satt på "Svens vedpass" och hon tyckte att omgivningen var fin i gryningen.


   När hon vände sig om såg hon Amungen och det var en båt som kom körande, fast det hördes inget motorljud p.g.a blåsten.

   Ser du den vita båten?

Matte hade värmeljus med sig för att händerna skulle tina upp. När hon höll på och ordna med dessa kom det en älg uppklivandes från Amungen-sidan där det var som brantast. Nästan omöjligt att gå för en människa, men inte för fru Älg eller fröken.

Husse var också med i skogen och en kviga kom och gick framför honom på myren. Vackra vyer.

Hemma hos mig höll Bûdgårdsfolket på att packa ihop för helgen och bege sig av mot Hufvudstaden. Far och Mor i Pajases skulle också åka hem till Roslagen, men de tog det lugnare och åkte lite senare.

Husse och Matte kom hem vid 14-tiden och satte igång med att städa gamla hönshuset. Det var mycket fjädrar och annat kvar efter de utflyttande paret. Matte dammsög och gjorde fint. Husse plockade bort den gamla hönsgården och rev nätet. Tuppen Trix stod och kikade från sin utkiksplats uppe vid carporten. Husse brukar gå upp med lite solrosfrön ibland. Hönsen värper gula ägg av solrosfrön säger Monica i Konsum, Boda.

Måndagmorgon, och mina vårdnadshavare packade bilen för sina olika göromål. Husse släppte av Matte i Bingsjö. Bo Leopold promenerade militäriskt hemåt iklädd sin neonfärgade utryckningsdress. Daniels på brandstationen skulle komma och göra brandsyn i Bingsjö och Dådrans kyrkor. Då fick Matte åka brandbil till Dådran och åter. Matte ville hela tiden trycka på knappen för sirenerna och blåljusen. Daniels måste knäppa henne på fingrarna till slut.

Sedan på eftmiddagen tog Matte bussen till Boda för att städa prästgården efter Diakonins framfart.

Husse var redan i Boda. Det finns fyra hönor och en tupp på gården intill Prästgården. I gamla Knutssons. De har lärt sig, att när Husses bil kommer, kanske dom får något ätbart. I dag sprang dom i full fart rakt över gårdsplanen ända in på förstubron. 

Prästen kom sedan med sin bil, som hade fått nya vinterdäck påsatta. Hönsen brydde sig inte alls om honom.

Här hemma var det lite omväxlande hela dagen. Bonden med sin käresta höll på och greja lite vid sin gård och de var upp hit och kikade efter mina höns. En förkyld harjägare nere från Thorsvägen i byn satt och passade på Jösse Hare nästan hela dagen. "Attjo, attjo, attjo prosit!" Som tomtegubben sjunger i sin julvisa. Hoppas han blir frisk till älgjakten nästa helg.

Husse och Matte stannade vid Nygårds och pratade en stund innan de åkte de sista metrarna hem.

  På kvällen satte de igång med att räfsa löv för fullt, nu blev det väldigt snyggt, om jag får säga det själv. Matte började sedan måla spismuren som lagats av muraren.

    Under tiden var jag ute och knep ett ungt exemplar av en skogsmus. Jag har ett speciellt läte när jag kommer med en mus hängande i mungiporna och då vet Husse och Matte att de skall berömma och rosa mig, vilket dom också förstår att göra. Husse tog djuret på sôpstjiffiln och bar ut den under mycket lovprisande uttryck. Jag följde med och inmundigade i lugnan ro.

  Nu är det nog kväller, det brinner skönt i öppna spisen och kaminen. Men min älskade köksspis får förbli oeldad tills i morgon bitti, då färgen torkat. God Natt!

 

 

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

17 oktober 2011 20:45

Det är bra att du rår om dina hönor och även husse och matte.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards