Alla inlägg under oktober 2011

Av Walters Edénius - 17 oktober 2011 20:45

Igår var Husse och Matte ute i skogen och frös. Det blåste snålt men så småningom sken solen upp fram på dagen. Matte satt på "Svens vedpass" och hon tyckte att omgivningen var fin i gryningen.


   När hon vände sig om såg hon Amungen och det var en båt som kom körande, fast det hördes inget motorljud p.g.a blåsten.

   Ser du den vita båten?

Matte hade värmeljus med sig för att händerna skulle tina upp. När hon höll på och ordna med dessa kom det en älg uppklivandes från Amungen-sidan där det var som brantast. Nästan omöjligt att gå för en människa, men inte för fru Älg eller fröken.

Husse var också med i skogen och en kviga kom och gick framför honom på myren. Vackra vyer.

Hemma hos mig höll Bûdgårdsfolket på att packa ihop för helgen och bege sig av mot Hufvudstaden. Far och Mor i Pajases skulle också åka hem till Roslagen, men de tog det lugnare och åkte lite senare.

Husse och Matte kom hem vid 14-tiden och satte igång med att städa gamla hönshuset. Det var mycket fjädrar och annat kvar efter de utflyttande paret. Matte dammsög och gjorde fint. Husse plockade bort den gamla hönsgården och rev nätet. Tuppen Trix stod och kikade från sin utkiksplats uppe vid carporten. Husse brukar gå upp med lite solrosfrön ibland. Hönsen värper gula ägg av solrosfrön säger Monica i Konsum, Boda.

Måndagmorgon, och mina vårdnadshavare packade bilen för sina olika göromål. Husse släppte av Matte i Bingsjö. Bo Leopold promenerade militäriskt hemåt iklädd sin neonfärgade utryckningsdress. Daniels på brandstationen skulle komma och göra brandsyn i Bingsjö och Dådrans kyrkor. Då fick Matte åka brandbil till Dådran och åter. Matte ville hela tiden trycka på knappen för sirenerna och blåljusen. Daniels måste knäppa henne på fingrarna till slut.

Sedan på eftmiddagen tog Matte bussen till Boda för att städa prästgården efter Diakonins framfart.

Husse var redan i Boda. Det finns fyra hönor och en tupp på gården intill Prästgården. I gamla Knutssons. De har lärt sig, att när Husses bil kommer, kanske dom får något ätbart. I dag sprang dom i full fart rakt över gårdsplanen ända in på förstubron. 

Prästen kom sedan med sin bil, som hade fått nya vinterdäck påsatta. Hönsen brydde sig inte alls om honom.

Här hemma var det lite omväxlande hela dagen. Bonden med sin käresta höll på och greja lite vid sin gård och de var upp hit och kikade efter mina höns. En förkyld harjägare nere från Thorsvägen i byn satt och passade på Jösse Hare nästan hela dagen. "Attjo, attjo, attjo prosit!" Som tomtegubben sjunger i sin julvisa. Hoppas han blir frisk till älgjakten nästa helg.

Husse och Matte stannade vid Nygårds och pratade en stund innan de åkte de sista metrarna hem.

  På kvällen satte de igång med att räfsa löv för fullt, nu blev det väldigt snyggt, om jag får säga det själv. Matte började sedan måla spismuren som lagats av muraren.

    Under tiden var jag ute och knep ett ungt exemplar av en skogsmus. Jag har ett speciellt läte när jag kommer med en mus hängande i mungiporna och då vet Husse och Matte att de skall berömma och rosa mig, vilket dom också förstår att göra. Husse tog djuret på sôpstjiffiln och bar ut den under mycket lovprisande uttryck. Jag följde med och inmundigade i lugnan ro.

  Nu är det nog kväller, det brinner skönt i öppna spisen och kaminen. Men min älskade köksspis får förbli oeldad tills i morgon bitti, då färgen torkat. God Natt!

 

 

Av Walters Edénius - 14 oktober 2011 20:00

"Sedan Boda-Quinsen flyttat in har det varit kackel i grönsakslandet" som Pettson sa. Det är inte lätt för olika församlingsbor att flytta ihop och bilda familj. Bodadamerna är vilda och levnadsglada, vill inte gå in när det är kväll. Paret från Edsbyn är lite mera frikyrkliga och bedjande. Bella trängde sig ut genom en maska och gick helt lugnt utanför och spankulerade i godan ro tills Matte bar in henne. Samma sak hände kvällen efteråt då Husse och Matte kom hem, men då var det mörkt och Bella är svart. Hon hade krypit in nära Mattes pallkragar i en grop för natten. Men med ficklampans sken blev hon funnen och inburen till vageln. Boda Nilla flydde rent hysteriskt genom en maska och gömde sig under vedhögen.

Det blir bättre och bättre för varje dag som går och Trix har nu fått fason på sitt harem. I går morse låg det ett nyvärpt ägg och glänste.

    Häromkvällen höll Husse och Matte på med gårdens kompost. Lådan som Husse egenhändigt tillverkat visade sig vara för hög, så Matte tyckte att man kunde göra två stycken av den. På det viset fick dom ju dubbelt så många! 

  

   Jag studerade deras idoga arbete från locket intill. Det spikades fast läkt på sidorna.

 Matte började sedan såga itu byggnadsverket med en fogsvans. Men sedan kom Husse med motorsågen och drog på. Det är ett förfärligt oväsen på en sådan maskin. Jag tryckte mig in i hörnet på rögåln mot Päkkos för att slippa lite av oljudet.

Husse och Matte har varit i skogen nu några dagar och varit med på älgjakt. Grannas Far och Bosse här i gården intill, har också varit i väg i samma ärende. 

Matte såg en jättestor älgoxe kuta över en väg med full fart. En hund med pejlhalsband var hack i häl och de gjorde en lång tur ända till Hållberget och Dalforsvägen och så tillbaka igen.

Husse lyckades skrämma ihjäl en älg igår eftermiddag. Det var mycket älg både här och där.

  Matte och Kjell började på med urtagningen innan älgdragaren anlände.


Göran, Nicklas och "Kalle mä Sally" är ena hejare på att köra älgdragaren. Den går som på räls i den mest besvärliga terräng.

 Idag var Husse och Matte ute i skogen igen. Det var kallt på morgonen men sedan blev det soligt och varmare och inte så mycket blåst. 

Det var flera älgar i olika grupperingar, som visade sig både här och där. Flera av jaktkamraterna stod och kikade på älgar som stod och åt på hyggena. Lenas "Könni" är en jämthund av finsk börd och med finskt sisu. Det var den som jagade iväg ända till Dalforsvägen och idag blev det också en lång tur innan Nicklas lyckades fälla oxen.

  Det är ofta trevliga fika och matraster där kompisarna träffas och pratar i avstressande miljö.

   

Det skulle vara roligt att sätta pratbubblor till personernas gester här ovan.  

På kvällen samlades deltagarna för att flå i slaktladan. Det skall vägas och kontrolleras så att det är riktigt på alla sätt.

    Det är även besökare från gårdar intill som brukar komma och titta hur det går. Från dom yngsta till dom mycket äldre.

      Det verkar vara full fart på trafiken genom byn. Åtminstone vad man kan se av denna vilda färd.

  Ikväll när Husse och Matte kom hem var Trix inne i hönshuset med alla sina damer. Ingen av dem var ute och irrade vind för våg. Jag var ute och mötte Husse och Matte utan för grindhålet. Det hade kommit mera folk till byn under dagen. Pajases Mor och Far har gjort en höstutflykt hit från Norrtälje skärgård. Bûdgårds Far har tänt maschaller på alla staketstolparna välkomnade och inbjudande.

I kväll har Matte eldat i min fina spis för första gången sedan den renoverats. Det började ryka och osa illa några minuter, men sedan gick det över och det brann som vanligt. Härlig känsla.   

      

Av Walters Edénius - 11 oktober 2011 19:15

Bonden kom in i stugan glad i hågen som alltid "har du sovit hos spisen i natt?". Han vet ju att jag och Husse älskar vår fina och numera nyrenoverade spis. Men den måste ju muras in först och en murare kommer och hjälper till med detta, så allt blir riktigt och snyggt gjort. Varken jag eller Matte vågar släppa loss Husse på sådant jobb. Strax efter kl. 08.00 ringde telefonen. Det var muraren som ringde och frågade om vägen "nu står jag vid skylten Kringeltjärn, hur åker jag vidare?".  Muraren var föresten kusin med Bondens ena måg och bor grannar i Gärdebyn.

Nu satte fackmannen igång med att ta bort gammal puts så det yrde om det.

  Husse var assistent, eller som han sa "jag känner mig som en tandsköterska nu när du går på med borren".

   Spisen väger 95 kg och den måste på plats ett par gånger för att se hur allt passade.

 I bakre väggen på ugnen fanns det gjuten text. Vad dom kunde få till det förr!

  

Husse  måste ge sig av till Boda kyrkby och kunde ej vara med om finalen på murarens arbete. Det var andakt på Backåkern. Matte var dock kvar och hjälpte till med hantlangningen och annat. Hon fick lifta med muraren fram till Bingsjö för att jobba under tiden Husse var på sitt. Spisen får ej begagnas förrän murningen torkat och klinkersen fogats, tidigast efter helgen.

När Husse gick in på Backåkerna så stod det ett gäng vid pianot och pratade och när Finn Stig fick se Husse sa han "nu kommer han ju! När man pratar om trollen...". Maj hade med sig en lapp, snyggt skriven med riktig gammaldags skrivstil på ett pappersark av kvalitet. Maj hade skrivit ner ett 20-tal önskelåtar som hon ville att Husse skulle spela bl.a "Jazzgossen", "Börja om från början", "Tyrolerhatten" och många till. Nygårds John var också där och hans tidigare granne från förr i Dalstuga, Ann-Lis, kom och hälsade på. Klara på Blecket var också där och hälsade på någon annan.

När andakten var över och Husse hade spelat en knippe schlagers till "efterrätt" åkte han till Blanck Helene på Solberga och köpte tre höns ytterligare. Tuppen Trix har ju bara en höna och hans kapacitet och virilitet behöver minst tre till. Dessa var bruna och hade en typisk bodahållning och säkerhet. Dom släpper inte gärna in andra på livet och så kacklar de på bodamål och de har ju Bella och Trix med Edsbydialekt, svårt att förlika sig med. Hur som helst heter de Nilla, Tekla och Albertina.

Det var skymning när Husse och Matte kom hem och Matte sammanförde hönsen i det nya hönshuset. Hon placerade alla på vageln, varannan Boding och varannan från Edsbyn så de skulle bekanta sig lite.

Det tar säkert några dagar innan de pratar samma språk och accepterar varandra.

Av Walters Edénius - 10 oktober 2011 15:13

Måndagmorgon, det har slutat regna från igår kväll, nu var det fint duggväder och lagom varmt för dom som sitter och huttrar på älgpassen.

Matte skulle jobba på kyrkogården och fortsätta med höstarbetet innan de första flingorna dalar ner. Husse fortsatte till Boda Prästgård. Han skulle ut med affischer och sedan var det Trivselträff på eftermiddagen. När Husse åkte mot Rättvik satt Nylander Leif och nya mannen i Westlings med blåfrusna näsor längs Rättvikvägen. Den sistnämnde lär ha skjutit en älg under dagen.

I Prästgården rustades det till fest. Gullan, Ann-Lis och Maud kom och började med att skala pärur och skära korv i tärningar. Det skulle bli Vild Hasses omtalade korvgryta med enbär. John och Hans kom och började möblera upp stora salen.

Egon Adeström och Owe Östberg var dagens gäster tillsammans med ortens egen son, Tommy Persson, född i Ingels Café. Han har jobbat tidigare på Sveriges Radio i Utbildsningsradion. Tommy är en hejare på att berätta episoder från trakten och berätta roliga historier och vitsar, allt på rättviksmål. Bul Jerk och framlidne folkskolläraren i Dalstuga, Nils Johansson, blev också citerade.

  De fingerfärdiga dragspelarna bjöd frikostigt på härlig musik av såväl Evert Taube som Kalle Bäckman från Getryggen. Owe har sina rötter i Getryggen och Egon i Dalstuga.

  En av besökarna som kommer från Ore församling, tog tillfället i akt att dra en historia med knorr.

   Vild Hasses korvgryta blev uppskattad och många av de besökande damerna ville ha receptet, som Maud frikostigt delade ut. Det var en gemytlig trivsel kring borden.

    Kökets härskarinnor Maud Back, Gullan Matsson och Ann-Lis Walters blev inapplåderade. Ann-Lis hade klätt sig i sitt älgförkläde, dagen till ära, det är ju den första älgjaktsdagen.

  

Som avslutning spelades "Vägen till Dalstuga" av Jonas Knutes, som blivit av en signaturmelodi för Finnmarken och Tänger Pojkarna.

Matte kom nu till Boda med bussen från Bingsjö via Ingels. Husse och Matte skall till Rättvik och sedan till Danholn för att hämta min älskade vôdåspis. Jag längtar efter att få känna dess hemtrevliga värme.

Av Walters Edénius - 9 oktober 2011 23:00

På söndagsmorgonen åkte Husse och Matte tidigt ner till Rättviks församlingshem för att Boda skulle ansvara för pastoratets gemensamma Marknadsgudstjänst i församlingshemmet. Det är inte lätt att komma fram till församlingshemmet för alla stånden billedes. Men Husse brukar gena över gräsmattorna från Kommunalhuset och så gjorde även Klara på Blecket.

I församlingshemmet är det som vanligt inte förberett för gudstjänst, utan det var bara att kavla upp armarna och möblera tillsammans med Sanni från Boda kyrka. Undan för undan kom kören inseglande och till slut blev det över 30 sångare, klädda i körskjortor, som övade sina sånger. Det blev ganska mycket folk till slut som lyssnade på andakten. Kören sjöng svängiga afrikanska sånger, som drog med sig församlingen till en taktfast applåd i slutklämmen.

Husse och Matte drack sedan kyrkkaffe tillsammans med vänner från Perjonsgåln ti Jälbinam. Det var väldigt höstlig dag med någon plusgrad och blåst. Det manade inte till någon marknadspromenad, utan Husse och Matte åkte direkt hem och jobbade med hönshuset. Matte lade in en korkmatta och Husse bar ved och lagade mat (värmde upp, menade han nog!).

Sedan var det dags att åka ner till Bingsjö kyrka där det skulle hållas en traditionell Älgmålsbön. I år var det två musikgäng som medverkade. Det var The Happy Boys från Falun och Orbergs Trion från orten, eller som dom kallar sig "Dådrans Kapell".

Det blev en total musikstund med såväl svängiga dragspelstoner som blues i känslomässig stil. Det blev ett väldigt drag i kyrkan (trots skyddsrondens kollationering!)

Båda musikkonstellationerna spelade var för sig och tillsammans ett par låtar, här står dom poserande.

  Matte hade placerat några jaktfigurer på pianot.

 

En pappa till en av musikerna läste upp dagboksanteckningar från Orbergets jaktlag. Spännande värre.

  Hall Ewa hade fixat gott kyrkkaffe med korv och bröd. Det var närmare 100 personer i kyrkan, men de flesta jägarna fick bråttom hem eller till sina stugor för att förbereda morgondagen. Ett par jägare från Hållberget, Lars och Sören, stannade dock kvar och avnjöt Hall Ewas älgstarka kaffe tillsammans med Melkers Lena.

  Det satte igång att blåsa och regna på kvällen, det verkade vara ett riktigt älgväder. Husse och Matte kom hem och eldade i stugan.

Nere i Bûdgården lyste det hemtrevligt i fönstren och det rökte ur skorstenen.

 

Av Walters Edénius - 8 oktober 2011 19:11

Nu jobbar Matte och Husse för fullt på hönshuset. Det måste bli klart snart så Bella & Trix får flytta in. Det börjar bli så kallt och för att inte tala om vilken blåst det är. Bondens pressenningar över kärvarna fladdrar ibland som seglen på en fullriggare.

Hönshuset börjar nu arta sig till ett ganska småtrevligt näste. Bonden tyckte att vi skulle ha det som uthyrningsrum. Varför inte?

Matte använde allt spillvirke som var kvar i ladan. Det blev en variationsrik provkarta på olika material och mått, som proffs inte skulle blanda sig med i sin yrkesutövning.

     På eftermiddagen i går beslutade Husse och Matte sig för att göra en tur ner till marknaden och kika. Men de skulle egentligen till BeCa och "Lådan" för att handla, sedan fick marknaden bli som grädden på moset. 

På parkeringsfickan utanför brandstationen hade polisen kontroll av bilar och förare som körde norrut.

Det var ganska mycket folk trots att klockan var vid 15-tiden. Solen sken men det blåste hårt. Husse och Matte hejade till höger och vänster på alla bekanta det var bl.a Frääs Olle och Anna-Lisa, Mökjas Rolf, Skarp Jonny och Eva, Nygårds Amanda, Päkkos Margit, Fläck Jan-Erik, Fröjd Kjell m.fl

På Knektplatsen gick en lustig figur.

     Matte träffade plötsligt släktingar från Kärvsåsen. Laggar Far med fru och dotter.

  

 Varje marknad brukar Husse och Matte köpa en vaxduk, så även i år. Nu blev det en som skulle passa till Advent-Jul.

 

 De var skönt när de så småningom kom hem. Klockan var mycket och det blev mörkt. Jag var ute länge för att lyssna om de skulle komma hem.

  Idag har Matte målat hönshuset helt vitt. Husse tyckte att man skulle kunna ha ljusterapi där inne bland hönsen.

  Husse åkte ner till byn för att låna en  dosfräs. Först stannade han hos Bonden för att få en påse Åkerö-äpplen och låna fräsen. Men han kunde inte hitta den. Han trodde att Torsten hade fräsen till hands, så Husse och Bonden gick dit och kollade. Men hans fräs var redan utlånad. Torsten berättade att han och Nygårds Andös var ut och jagat hare på morgonen och såg tre stora älgar vod Käringpasset. De sköt en hare för Andôses racka vid Brändbukojan. Så nu får Nygårds Brita sätta på den stora köttgrytan och bryna på en harstek.

Men så kom Bonden på var hans fräs låg och Husse kunde åka vidare till Bingsjö för att köpa ett lass kalkkross av Jones. Husse fyllde bilkärran och åkte hem igen och lassade av. Matte höll då på att måla grinden till hönsgården. Det vita var klart.

  Nu fortsatte hela eftermiddagen med att jobba hemma. Det var skönt att ha dom i närheten.

  Bûdgårds Far och Bosse kom till sin stuga fram på kvällningen, liksom Bonden var upp och kikade på kärvarna. Björnen har synts till i närheten av Vallen och den gillar också havre, som småfåglarna gör.

Matte har förberett vintern ute med att ta in sommarsaker och ut med vinterdito.

 

Av Walters Edénius - 4 oktober 2011 23:30

Nu är det full fart iväg om morgnarna för mina samhörigheter. Matte håller på med höstbruket på kyrkogården. Rensar häckarna och nu blir det lövräfsning härnäst. Hon väntar bara på riktig frost så att allt rasar ner, så det blir klart någon gång.

Husse jobbar i Boda med sitt. I trakten där kutar det minst två vargar och oroar boskap och bybor. En av ortsborna kontaktade någon höjdare inom någon byråkratisk instans för att få rätsida på landsplågan för folken i våra regioner. Höjdaren sände ut några spanare med antenner och hörlurar, som inte lyckades finna vargarna, men det är ju inte så konstigt när det är så många att inte alla är märkta.

I Mikaelsgården på tisdagskvällarna samlas Kyrkans Unga och då kommer det alltid några moppekillar som spanar efter tjejerna inom ungdomsgruppen. För att imponera på det täcka könet klättrade några av killarna upp i värmeverkets skorsten bakom brandstationen. En av grannarna till Mikaelsgården kom och frågade ledarna om de visste om detta. Och strax var grabbarna på backen och borta.

      När Husse och Matte kom hem så hände något jag aldrig hoppats få uppleva. De lyfte ut min sköna vedspis och stack iväg. Nu är det bara ett stort fult hål där. Både Husse och jag sörjer.

  Spisen skulle köras till en person i Danholn som jobbar med att rusta upp gamla spisar, så de blir som nya. Husse programmerade in GPS-n på adressen, så de skulle hitta fram i mörkret. De fick inte komma dit förrän strax före 20:00 och då är det kolsvart ute. När de närmade sig Danholn via Toftbyn så skulle de svänga in till vänster, men de satt och pratade så de missade det direktivet. GPS:n serverade en annan väg strax efteråt. Det var en smal och krokig väg som gick in över gårdar, ut på gärden och det vara ibland bara två hjulspår med taggtråd på båda sidor. Stenigt och gropigt, men bakom en stor dynghög kom de ut på en något större väg och därefter en ännu större och så asfalt. Sedan kom de plötsligt fram till Danholn, men då måste Husse ut och "vrida ur snöret" efter pärsen på skogsvägarna.

Väl framme på adressen lämnade de min älskade värmekälla till en sympatisk kille som hade hur mycket i spisväg som helst.

Husse och Matte åkte därefter hem, men tog en annan väg och då över Svärdsjö, som blev längre, men mera känd för dom.

Går allt bra så får de kanske hämta hem spisen i början av nästa vecka.

Av Walters Edénius - 3 oktober 2011 23:00

Ibland får Husse och Matte gå ronder på jobbet. Fast inte dom emellan utan genom arbetsgivare och skyddsombud. Alltså en s.k skyddsrond.

På tisdagsmorgonen skulle Bingsjö kyrka och kyrkogård gås igenom med kyrkoherde, tekniker och ombud. Läktarskranket är för lågt i Bingsjö så kantorn kan trilla ner om han lever in i musiken mer än tillåtet. På kyrkogården kollades stenmurar och brunnslock mm.

    Husse gick ner till Mattes omklädningsrum och kokade kaffe åt alla innan färden gick till Dådrans kyrkogård och kapell. På Dådran finns det speciella gravar som anhöriga pryder på sitt sätt.

    Fastighetsteknikern dokumenterade allt som företogs.

    Vid kapellet resonerades om det ena och det andra. Staketet, håller det ännu en vinter osv. Hur är det med takpannorna?

  Efter Dådran var det dags att kolla av Boda Prästgård, kyrka och kyrkogårdarna. Där anslöt vikarierande kyrkvaktmästare efter som ordinarie låg hemma i 45 graders feber. Bodaprästen kom inseglande med sin tjoande devis "Ny dag nya möjligheter!" Men ingen lyssnade, suck!

Husse hade beställt mat från Bingsjö Lanthandel, som Matte värmde på i Prästgården, det var affärens exemplariska pajer, som inte går av för hackor, sedan härliga wienerbröd till kaffet med mormors hosta på.

Husse var tvungen att lämna sällskapet och bege sig till Rättvik för att spela på ålderdomshemmen, men Matte följde med dem ara runt.

När dom kom hem sent på kvällen blev jag ompysslad med ryktborsten, det är det bästa jag vet!

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards