Alla inlägg under oktober 2011

Av Walters Edénius - 2 oktober 2011 23:15

Tidigt på söndagsförmiddagen åkte Husse och Matte till Boda Kyrkby. Matte skulle städa i Prästgården och Husse skulle spela i kyrkan, då Lenåsborna skulle framföra sin egen gudstjänst. Matte skjutsade upp Husse till helgedomen och åkte sedan åter till Prästgården.

Redan vid 9.30 kom de första medverkande. Spelmännen och kvinnorna skulle öva sina låtar.

  Sedan kom olika personer som skulle träna att läsa i mikrofon.

        Två ungdomar från byn medverkade med att spela saxofon och trombon.

  Byns yngsta person heter Tilde och hon skulle döpas. Hennes storasyster heter Annie och hon skulle hälla ner dopvattnet i dopfunten.

  Mona och Ulla fixade ett väldigt omtyckt kyrkkaffe.

  Axel och hans bror Arvid delade ut psalmböcker och programblad och hälsade välkommen artigt och fint. Här står Axel glad i hågen.

  Dopfamiljen framme i koret innan det var dags att börja.

  Här sitter två av åldermännen i byn och diskuterar frågor som berör byns rågångar. Mannen till vänster har gjort "käringen" eller brunnsvågen, som Husse och Matte fick i present av Finnmarksteamet.

  En ovanligt ståtlig huvudbonad fanns med i kyrkan.

 Matte åkte efter städningen till Kärvsåsen och hälsade på sina barn. De gick sedan ut och plockade trattkantareller, som det finns enormt gott om. I skogen fanns en rolig stör helt bevuxen med lavar.

  Nemo var även med på svamputflykten med Matte och barnen.

  I skogen stod det en konstig ställning uppsatt, men den var säkert något att hänga upp figurer på när dom har kuljaktstigen vid Åhedarna.

 

I kyrkan avlöpte allt bra det kom över 100 personer. Dom satt kvar och trivdes länge vid kaffeborden, vilket bevisade att det var hemtrevligt.

Matte kom sedan och hämtade upp Husse, för att åka hem och svida om. Hon åkte Bergslagsvägen för att njuta av utsikten över Sinksjön från Osmundsbergshållet.

   I Dalstuga åkte de en sväng och tittade på den fina röjningen som bybor gjort. De mötte Bettan utan för Kullerbacks och sedan kom Sanfrid körande från Holmân. Bonden med fru kom körande från Budär.

Husse och Matte satte genast i gång med att jobba med hönshuset.  

Av Walters Edénius - 1 oktober 2011 23:15

Lördag och himla vackert väder, rena rama sommaren. Många karlar går med halvlånga byxor för det är så varmt. Dom är så vita om benen så Husse trodde dom hade Leksandkläder.

Husse åkte till Boda Kyrka på förmiddagen för bybor i Lenåsen skulle öva inför sin gudstjänst, i morgon söndag.

Matte var hemma hos mig och hon jobbade på hönshuset, var det tänkt. Men det kom främmande, så därmed blev det inte sysslor enligt tidtabellen.

I byn hade folk samlats på olika platser för att röja bort sly, som återintagit sina platser. Uppe vid Wimans blev det väldigt fint och snyggt. Nu går det att se Amungen därifrån bättre än tidigare. Liksom Tjägän som varit som en urskog mellan Amungen och Mårséns. Vilket jobb för byns bästa. På kvällen samlades alla som jobbat med detta till gemensamt knytkalas i bystugan.

I Boda hade övningen gått bra och nu var det dags att möblera om i kyrkan till kvällens konsert. En kör från Köping skulle komma och sjunga tillsammans med Kyrkokören Bellatrix. Ett sångprogram om Alf Hambe.

Det blev en stor skara sångare och musiker i koret.

  Folkskollärare Nils Johanssons dotter Kerstin, ledde Köpings-kören när hon bodde i Köping. Hon var även med i Boda och sjöng solosånger och stod i.

  När körerna hade övat ihop sig var det gemsam kvällsmat i Prästgården innan konserten började.

    Det blev en lyckad kväll och det kom en hel del folk och lyssnade, trots att man brukar säga i Boda "att lördagar går det inte att arrangera något här i byn".

Klockan blev ganska sen innan kyrkan var återställd med möblemanget och altarringen och annat. Sedan var det möbler även i Prästgården som skulle på rätt plats.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6
7
8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards