Alla inlägg under november 2011

Av Walters Edénius - 15 november 2011 21:00

I kyrktaket i Bingsjö sitter två takarmaturer som ser ut som kupor med glipor längst upp mot taket. I var kupa sitter fyra glödlampor monterade. När det lyser i dessa båda kupor och det blir varmt samlas massor av flugor, så det ser nästan ut som svarta skuggor mot mitten av lampglasen. För att ta bort flugorna måste man klättra upp på vinden ovanför kyrkorummet, likaså om man ska byta ut någon av de sammanlagt åtta glödlamporna.

    

   

När Matte skulle ta sig upp dit på den isiga stegen var det hemskt otäckt och det finns inget att hålla sig i när man väl kommit upp på sakristitaket.

   

När man väl tagit sig upp till den lilla luckan i väggen så måste man balansera på nocken och peta av haken och sedan dra ut en stege som lutas mot väggen och står då fritt på nocken. Då är det "bara" att klättra upp och in genom gluggen. Matte tyckte att det var alldeles för otäckt. Klättra upp ännu högre på en stege som i princip vickar på en trekantig plåtbit. Matte gick ner igen och Husse erbjöd sig att gå upp.

Han klättrade in och dammsög lamporna så att flugorna försvann liksom bytte ut trasiga lampor.

Så här ser det ut uppe ifrån kyrkvindens glugg.

     

Husse ropade på Matte att komma upp med glödlampor och hon klättrade upp på den ishala takstegen.

   

Vilken lättnad det var när detta jobb var klart för denna gång. 

Sedan finns det ju alltid personer som störs av att se flugorna i lampkuporna och raljerar sig över detta mot Matte. Men dessa personer är så välvuxna så dom kommer inte ens in genom takluckan. Eller så vet dom med sig att inte våga. Så här ser det ut inifrån kyrkan.

   

Husse och Matte  åkte sedan hem och Matte städade altanen och dammsög en av sina skogsminnen från Våttberg för nästan 10 år sedan.

  

Den dagen när Matte fällde denna oxe åkte Husse och hans yngsta kôlla till Borlänge och handlade på Klotet.

 

Av Walters Edénius - 14 november 2011 20:40

I natt sov jag ända till kl. 05.00, då gick jag upp från fåtöljen och åt lite torrfoder. Då mina sovande anhöriga inte tycktes reagera över min aktivitet, intog jag ånyo utgångsläget tills eländet på Husses byrå började skramla. Jag såg i mörkret hur han fäktade och slog efter ett tänkbart offer, vilket han också lyckades tysta. Nu var klockan 06.00 och livet i den lilla fäbodstugan började så smått ta sin början med eldning, grötkokning osv. Jag fick min dagliga stund med ryktborsten så pälsen blev skinande blank, nästan som Husses begynnande flint. Därefter gick jag ut och kollade lite vad som hänt under natten bland husen på prärien. När Husse och Matte åker iväg brukar jag inta viloläge tills de kommer hem (tror dom). Men jag går faktiskt ut vid 13-tiden för att uträtta det som behövs.

Husse och Matte var i Boda Prästgård idag. Matte hade den stora städdagen. Det skulle bli en s.k Trivselträff i Prästgården och Ann-Lis hade gått dit redan vid 8.30 för att skala pärur till drygt 40 gäster. Så småningom kom också förstärkningen till köket som skulle laga kasslergratäng med ostsås, som innehöll äppeltärningar. Husse tyckte det var väldigt gott. Han satt bredvid Käck Britta och åt, mitt emot satt Eivor och Wera, som bor grannar i kyrkbyn numera.

Dagens underhållare kom från Borlänge. Det åker runt och håller ett program om sångaren Harry Brandelius. De spelar, sjunger och berättar om Harrys liv och leverne.

  

Det kom folk från Ore i norr till Rättvik i söder. De flesta sjöng med i de kända allsångerna såsom "Gamla Nordsjön" och "Käringen på Käringön".

  

Efter musikstunden avtackades musikerna av Norberg med varsin tumstock med texten "inte en tum utan kyrkan".

  

Kökspatrullen blev inropade och fick en stor applåd för deras härliga mat. Dom två på ytterkanterna är systrar.

  

Husse och Matte åkte hem efter det att Matte städat upp efter denna träff. Det skall komma småbarn och krypa på samma golv i morgon och då måste golvet vara rent.

De stannade i Bingsjö Lanthandel hos Anna Maria och handlade. Anna Maria berättade om de roliga upplevelserna hon var med om under hennes 40 års kalas i bystugan.

Jag låg i fåtöljen när Husse klev in i stugan med sina 47:or. Efter kvällsmat och diverse göromål tog de en snabb stavpromenad ner till Översta Nyåkern och vände i kolsvarta mörkret.

Av Walters Edénius - 12 november 2011 18:03

I natt var det kallt och det tycks fortsätta någon dag. Det var glanshalt på bron, till och med jag slog omkull med bakändan när jag skulle ivra i full fart in, medan dörren var öppen. Hönsen är så glada när dom får rent på golvet och färsk mat. Nu har Bella värpt sitt första ägg. Ljusbrunt och väldigt litet.

  

Husse åkte ner till byn och hämtade tidningen, det var ganska lungt förutom Stur Ollôs Far och Veterinären som stod och slängde käft utanför Bystugan.

Vi skulle få främmande idag. Två av Husses barn skulle komma och gratulera på Fars dag. Det var de två barnen som bor på trakten, det är betydligt krångligare att resa ända från Stockholm så här fram och åter, där Husses mellankôlla bor.

Medan vi väntade på gästerna vilade Matte och jag en stund.

 

Nu kom det en bil upp för backen och ut klev två barn och tre barnbarn. I full karriär kutade de sistnämnda in i stugvärmen.

    

De vet att Husse är en tårtälskare, så dom uppvaktade turligt nog med en härlig cheescake som Charlotta gjort.    Hon är en hejare på att baka tårtor.

 

Barnbarnen ville förstås se var hönsen bodde, så det blev en liten tur dit för att kika på dem.

  

Småflickorna är väldigt fulla i sjutton och har mycket finurligt för sig.

      

När det blev lite för långsamt för barnbarnen hämtade Matte sina gamla leksaker som hon hade en gång i tiden. Det var en resväska full med Barbie-leksaker. Det blev alldeles tyst när de lekte.

      

Jag har lite svårt för att vänja mig med småbarn, men det gick faktiskt bra, dom är inte så efterhängsna på mig längre. Jag kunde nu sitta och äta lite, fast dom lekte för fullt bakom mig. Det har aldrig gått för tio år sedan eller så..

   Det kom en grå bil körande när alla satt och fikade. Det var nog någon som kände kaffelukten, fast vederbörande inte tordes gå in.

 

 

Av Walters Edénius - 11 november 2011 23:30

Tänk vad det tar på krafterna att vara på resande fot en hel dag. Husse och Matte tog sovmorgon för att orka med. Det gjorde även jag. När det är lugnt såväl hemma som utanför går det bra att vila en stund till.

När vi var ute alla tre och gav hönsen mat så tyckte Husse att han hörde flismaskinen jobba nere på Blåbergsåsvägen. Fruktansvärt oljud som dränker allt annat ljud som finns i närheten. Men det var andra fordon denna gång. Det kom fyra fyrhjulingar åkandes från Getmyren och förbi Bûdgården och vidare förbi Nygårds och så ner till cykelvägen och fortsatte resa längs den leden.

   

Efter att hönsen fått sin frukost åkte Husse och Matte till skogs för att ta årets adventsgran och den större julgranen till Bingsjö kyrka. Matte har sina specialställen för granar i den storleken. Men dom växer ju, så platserna ändrar sig år från år. Hon har med sig en enkom måttsticka som visar den exakta längden på en julgran som skall rymmas i kyrkan. När Matte skall ta en gran och har glömt måttstickan hemma, blir det som i fjol, en alldeles för kort gran. Men denna gång blir det bra.

  

Den här granen verkar nog ha en passande längd. Telefonen ringde och hennes arbetsledare kollade vad hon gjorde.

  

De fortsatte sedan hemåt och fick tag i en Adventsgran närmare byn. Den stora granen står här i sin prakt stöttad av Husse.

  

De åkte fram till kyrkan och monterade granarna i sina fötter, nu får granarna bida tiden an tills respektive högtid är här. Sedan var det att helghandla i affären. Där var det full fart, det var visst en tjej i byn som skulle fylla 40 år och det planerades för kalas under kvällen. Det var mycket folk i rörelse som oftast när det är fredag.  Maj-Britt, Nygårds-Anders och mitje oknitt.

Hemma igen efter att ha svängt runt byn för att hämta posten. Nya Hanssons hus ligger så fint och hemtrevligt, man skönjar det på håll bland träden.

  

Pä kvällen lite senare tog Husse och Matte en promenad ner till Översta Nyåkern och vände i kolsvarta mörkret. Det går väldigt bra att vända där, tydligen! Jag stannade hemma i värmen, jag kan vända på soffan jag.

Av Walters Edénius - 10 november 2011 22:20

Den hemska väckarklockan ringde prick 4.30 i morse. "Vad nu?" tänkte jag, är det julotta redan? Men Husse och Matte gick upp som vanligt, om än något snabbare och eldade och allt annat. Dom skulle åka till Husses föräldragravar och sedan skulle Husse på ett återbesök på Akademiska sjukhuset.

De for iväg i mörkret och Trix och hans harem var i gång, han gol av hjärtans lust. Husse och Matte hade Dalstugabilen med "Falujungfrurna" framför sig ända till Enviken, där dom körde rakt fram och Husse och Matte mot Lumsheden.

Husse och Matte körde i ett streck de ca 30 milen och kom fram till kyrkogården där de pyntade och fixade iordning lite.

        

I det gula huset bakom, gick Husse i småskolan. Där har även hans bröder gått. Edebo kyrkskola. Nu fungerar det som församlingsgård, då det är kyrkkaffen och begravningskaffen.

Husse och Matte gick även ner till minneslunden och tände ljus för Husses bror Curt och för en god vän som hette Sten.

  

Efter detta var det hög tid att bege sig mot Uppsala och passa tiden och hitta parkering. De åkte en sväng in i byn Hammarby norr om kyrkan för att titta på den gamla gården där Husse är född. Men mycket är naturligtvis förändrat.

    

De fortsatte till Vällensjöarna och fikade och åt smörgås. I den här sjön åkte alltid Husse och badade som barn tillsammans med föräldrar och syskon.

    

På väg till Uppsala efter Lejsta höll dom på med vägarbete, så det var 50 km som gällde hela vägen in till stan. Vilken tur att dom tog god tid på sig! Sedan hade dom stängt av Östra Ågatan så där var det stopp och Husse fick vända inne bland kullerstensgränderna till Mattes stora förtjusning.

I väntrummet fick de sitta en stund, under tiden satt Husse och pratade med Holger Svensson i telefonen. Matte skakade på huvudet. Holger var ute i skogen någonstans så kontakten var knaper, därför skrek Husse utan han tänkte på det. På mottagningen blev det besök i nästan 2 timmar. Sedan hemåt, fast det sista ur matsäcken dracks ur och åts upp innan bilen startades och kosan ställdes mot hemmet via Valbo Centrum.

De kom hem till mig vid 19.30 tiden, jag var ute och mötte dom. De han precis ställa i ordning allt för att hinna se Husses mellandotter och måg på TV:n.

 

Av Walters Edénius - 9 november 2011 17:02

Kl. 08.00 skulle Husse och Matte vara hos Nigårs Andôs för att hämta e pôsa mâ sik. Han kom tvärt ut genom dörren med gröten i halsen och fiskarna inslagna i dubbla kassar. "Je ar viri ut mâ inda je"! sa han.

Dessa sjödjur skulle förmedlas vidare till Mattes mor, som bor på den s.k snobbrännan i Boda Kyrkby. Men dessförinnan skulle Matte stiga på en annan bil från Rättvik som skulle till Dådran. Vid Gravsjön möttes bilarna och kvinnan bytte tillfälligt man. Efter Jeepen var det en släpvagn påkopplad med ett dass på flaket som skulle sättas upp vid Dådrans kapell. Fastighetsteknikern och Matte fixade det under förmiddagen.       

Här provas hålets passform. Husse trodde att det skulle bli ett annat mera ambulerande dass såsom bilden nedan.

  

Så att prästen kan ta med sig toan på väg till jobbet. Men det blev ett riktigt hederligt, vitmålat av Mattes svåger, Råger.

Under tiden var Husse i Rättvik på personalmöte och där hade diakonissan Rosita sin nyinförskaffade älghund med sig, för kalvjakt.

        

Mina bruna höns som jag har i hönshuset köpte jag av kvinnan till vänster. Hon bor i Solberga. Kvinnan till höger bor i Gulleråsen och ansvarar för församlngshemmets skötsel och uthyrning.

  

Nu är Husse och Matte hemma snart. Det börjar bli kallt igen och påfruset, men det verkar torrt på vägen, enligt "kattradiokanalen" som jag ligger och lyssnar på.

 

Av Walters Edénius - 8 november 2011 17:14

Telefonen ringde när jag och de mina åt frukost som bäst. Det var pastoratets fastighetsexpert som talade om att dasset till Dådran var klart och det skulle monteras på plats av honom och Matte i morgon. Mattes svåger Råger hade ombesörjt dess finnish och bekvämlighet samt yttre smink.

Efter frukosten satte Husse och Matte igång med något konstigt i hönsgården. Det tyckte nog Trix också med sina quinnor. Men det var ju till fromma för hönsen som arbetet påbörjades. Dom drog gröna murarsnören kors och tvärs över hönsgården. Hoppas det kan hindra kungsörnen och dess ättelägg att göra störtdykningar mot innevånarna där.

Nere i Nygårds hade Bonden timrat igen dörren och gjort en annan utgång på stugan. Han är en snitsare när han själv i lugn och ro får planera ritningarna.

Husse och Matte åkte vid 9.30-tiden ner till Bingsjö bystuga eftersom det skulle bli ett program där och så lunch för besökarna. Affärens egenhändigt lagade kasslergratin och smaskig bakelse till efterrätt. Anna Maria serverade och bjöd.

Dagens program skulle vara bonader i alla dess modeller. Alla som ville skulle ta med sig hemifrån och visa och berätta litet om dess historia. När Husse och Matte kom till bystugan var byn totalt död. Det var bara Anna Marias Jeep som var där. Men när klockan började närma sig 11.00 då strömmade det bilar och folk från alla väderstreck med bonader under armen.

           

Matte hängde upp klädstreck i bystugan så alla kunde hänga upp sina medhavda alster. Det såg ut som en syföreningsauktion. Fyrtio bonader sammanlagt.

Lars-Erik stod och småpratade med Maj-Britt från Rättvik, men hon är egentligen från Ore.

 

                   

Även prästen hade med sig en bonad som han köpt på en syföreningsauktion i Ilsbo för 20 år sedan. Nygårds Britta, Mona och Ingviol berättade om sina bonader liksom Silja, Britt-Marie, Margareta, Maria, Karl-Erik m.fl. Det blev ett väldigt sorl i lokalen stundtals, men trevligt och glatt.

Matte hjälpte till att plocka undan efter kalaset och Husse körde i ilfart till Boda Kyrkby för att spela på Backåkern. Där sjöngs det hej villt till Husses schlagers från förr. Finn Stig, Nanna, Jonne, Maj, Knapp Britta och alla andra förmågor.

Sedan i ilfart åter till Bingsjö för att hämta Matte och åka hem till mej en vända och elda lite och rigga om. Det skulle bli Finnmarks Teamet hos Maria Kåks uppe i Svôdn. Nygårds Kjelle var där och hjälpte Jones Peter med hantlangning. En vallhund kom skällande när dörren öppnades.

  

I soffan låg en svart katt av Norsk ras. Ingrid kliade den en stund bakom öronen.

    

Strax kom alla de övriga i teamet och en annan katt kom och deltog i mötet genom att ta för sig en framstående position på bordet.

    

Katten ville inte längre ligga på sin plats under bordet.

  

Det hade frusit på när de kom ut från mötet och broplankorna var hala som slem. Det var flera minusgrader, men när dom kom hem till mej var det flera plusgrader och luften var med ens ljummare.

Av Walters Edénius - 5 november 2011 21:27

Husse och Matte har jobbat med att panela den återstående gaveln på Car-porten, nu när de haft lite tid över. De måste hålla till inne i hönsgården med det jobbet. Tuppen Trix med sitt attraktiva harem går också där ute emellanåt och tittar vad Husse och Matte har för sig. Jag kan inte komma in i hönsgården och jag litar inte på Trix. Hans näbb är inte problemfri för min svans.

Igår åkte de mina ner till kyrkogården mitt på dagen, det var en gravsättning av en urna. Precis innan urnnedsättningen kom det en stor lokatt promenerande mot kyrkogården från Höglunds linda. Den gick där med lugna steg, trots att det var mycket folk som var på kyrkogården och tände ljus. Det var flera som stod och tittade på lodjuret. När den kom till kyrkogården vände den lugnt om och gick sakta åter.

Efter att gravsättningen utförts och graven återfyllts åkte mina anhöriga ner till Rättvik för att få sina frisyrer åtgärdade. När de kom hem så låg det en lapp på förstukvisten "välkomna ner på kvällsfika när det passar! Bûdgårds Far". Jag såg när han lämnade lappen, men jag kan ju inte tyda hans skriverier, så jag väntade med spänning på att få höra vad budskapet gällde. Husse och Matte åt kvällsmat och traskade sedan ner och fikade och hade det trevligt med Bûdgårds Far och hans kompis hjärtkirurgen Arne.

Idag på morgonen panelade de klart gaveln, nu är det bara vindskivorna som skall anskaffas. Sixtens dotter Kristina med make och fyrhjuling var upp på Vallen och kikade på de berömda kärvarna, som kråkfåglarna spanar på.

Husse och Matte klädde om och restaurerade sina yttre skinnbitar. I Bingsjö kyrka skulle det bli körövning vid 13.30 och sedan ljuständning. Det var 9 ljus som med stor högtidlighet tändes av Jenny Eklund.

 

  

Bingsjökören sjöng bl.a en sång av Grälls Annie, som bodde i Flytåsen på andra sidan Amungen.

 

  

Det var mycket folk i alla åldrar. Hall Ewa hade ställt iordning kaffe på läktaren innan gudstjänsten till kyrkogårdsbesökarna så de kunde få något varmt innanför västarna.

Efter denna högtid i Bingsjö blev snabb färd till Boda kyrka där det skulle bli samma typ av minnesgudstjänst. Där tändes 23 ljus. Det var två unga anhöriga, Moa Siljevik och Kevin Johansson, som med den äran ombesörjde den uppgiften.

  

Kören sjöng den populära låten "Halleluja" av Leonard Cohen som avslutning och de flesta kyrkobesökarna satte igång att applådera. Iversen & Fallgren serverade kaffe i kyrkan på samma sätt som Hall Ewa gjorde i Bingsjö, fast Hall Ewa hade bakat två väldigt goda sorters kaffebröd, som var svåra att motstå.

Husse och Matte skjutsade Nemos Matte hem, och de fortsatte sedan över Svarttjärn hem till mig. Bûdgårds Far hade tänt maschaller på alla stängselstolparna på båda sidor av vägen hem till sin gård. Det är verkligen vackert att se, riktigt inbjudande. Jag gissar att dom sitter och njuter av Bûdgårds Fars kulinariska läckerheter vid köksbordet.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards