Alla inlägg under december 2011

Av Walters Edénius - 12 december 2011 23:45

Husse och Matte åkte tidigt på måndagsmorgonen. Igår hade de skottat bort all snö från gångarna på kyrkogårdarna i Bingsjö och Dådran, men i natt har det kommit lika mycket till. Ca 1,5 dm till de tidigare 2 dm.

     

Här hemma är det också ett riktigt julkort eller vinterkort så man inte retar Högvördiga Skolverket.

     

En tekniker från Anticimex skulle komma och kolla alla utrymmen i Bingsjö kyrka och Dådrans kapell under förmiddagen. De kommer en gång per år och ser efter så det inte finns ohyra och råttor och annat otyg i skrymslena. Därför är Matte väldigt noga med att hålla rent över allt, så inte mannen från Anticimex ger henne erinringar.

Husse var i Boda skola och gen-repade inför Lucia, som blir i morgon. Klasserna fyra och fem ansvarar för detta. Sedan skulle det bli grötfest i prästgården som Diakonin ordnar. Under förmiddagen kom Gullan, Ruth och Lisbeth med varsin jättegryta med julgröt. Lisa i Jönsgården hade bakat tuttul. Ett fyrtiotal personer hade anmält att närvara. Äppelgårdens Förskola från Budänget kom med alla barnen och lussade.

    

Såväl pojkarna som flickorna var Lucior. Moa och Alfred tog uppgifterna på största allvar. Sedan blev det grötdags varefter Bibbi, Ingegerd och Utbys Börje underhöll med många av våra gamla och kära julsånger. Husse skaffade sin första motorsåg från Utbys Börje.   

Under tiden hade Matte kommit till Boda. Hon åkte med Anticimex-mannen. Efter grötfesten skulle det städas upp, eftersom det skall serveras gravöl i Prästgården längre fram i veckan. Husse och Matte var lite oroliga hur de skulle ta sig hem efter allt idogt snöande. Men Bonden hade varit upp till sin gård i Bûdär och skottat och ordnade Bûdbacken samtidigt.

Av Walters Edénius - 10 december 2011 21:15

Snö och åter snö. I går kväll skottade Husse och Matte överallt och idag är det dags igen. Det är så halt i backen så inte ens plogen kommer upp. Husse och Matte skottar det mesta för hand.

Idag blir det en tur till Tomteland tillsammans med Husses alla barn och barnbarn. Det är svårt att få ihop julfirande med alla, då var det här ett bra alternativ. När Husse och Matte höll på att göra sig i ordning så blev det strömlöst. Typiskt! Det var inget litet fel heller utan hela linjen från Svabensverk, Tänger till oss i avkroken. Grenarna på träden är så tunga av all blötsnö så det är inte så konstigt. Men det är i alla fall varmt och skönt hos oss, då vi eldar med ved.

Kl. 11.00 skulle alla träffas utanför entrén vid Tomteland. Sedan var det att tillbringa dagen där och titta på och uppleva roliga saker för framförallt barnbarnen. Husse bjöd alla på julbord och då kom det plötsligt en levande gran som kramade bl.a Emma och Matte.

    

Plötsligt kom det en häxa fram till våra bord och började småprata med barnbarnen. Det var tur att inte jag var med, för jag gillar inte folk som är utklädda.

  

Det fanns möjlighet att besöka Tomtefars stuga och skriva i hans önskelista och titta på hans stora säng.

      

Även en orgel fanns där som lockade till sig Husses blickar. Men den var i alla bemärkelser sönderspelad. Tramporna hade råkat ut för enorma påfrestningar och låg på golvet.

  

Micke provade Tomtefars länsstol. Husses ena dotter satte sig i knäet på den presumptive tomten.

 

  

Hela gänget samlade i Tomtefars släde.   Trollbarnen hade ett eget hus och en av trollungarna låg och sov.

  

Husse gick och tittade på en älg som låg och idisslade en bit därifrån.

  

Barnbarnen ville innan det avslutande fyrferkeriet började, åka häst och släde.

    

Det minsta barnbarnet provade en luva i stället för att sitta på släden.

  

När allt var över samlades familjerna vid entrén och julklappskassar delades ut och sedan åkte var och en till sina visten. Barnbarnen började bli trötta efter all frisk luft och spännande upplevelser. Husse ringde till Snälles Mor i Dalstuga och hörde efter om strömmen kommit åter, men den kom ett par timmar och sedan blev det svart igen. Hoppas att det är ljust hemma tills de kommer hem till mig. Jag ser ju i mörkret men jag vill ha lite assistans med eldningen.

 

 

 

Av Walters Edénius - 8 december 2011 23:30

I morse blev det inte varmt i huset lika geschwindt som annars. Matte skulle sota spisen och kaminerna. Husse tog ut askan och sedan monterade han en stor burk på dammsugaren som tog upp sot och aska.

Husse åkte en sväng till Macken i Rönndaln för att hämta paket. Två av julklapparna som Husse skaffat landade där för avhämtning. Det var rena rama glansisen på väg 50. På återresan mötte han Bonden som kom körande med sin silvrade herrgårdsvagn med en hästfinka efter. Husse hämtade också vår post. Och tänk, även jag fick ett vitt kuvert adresserat till Svante Katt, Dalstuga Fäbod, Enviken. Det var min kompis Eva som skickade ett tidningsurklipp där det stod "Vid den tiden utfärdade kejsar Reinfeldt en förordning att hela Sverige skulle kattskrivas". Riks-katteverket.

Väl hemma igen så beslutade Matte och Husse sig för att ta en rask promenad genom snölandskapet. De träffade Bonden igen som var vid sin gård och jobbade. Det hade varit en jägare med hund ute på cykelvägen och även på Blåbergsåsvägen. Men inget skott har hörts, så hâran klarade sig väl?

Det blev stor restaurering av Husse och Mattes gestalter när dom kom hem efter utflykten. De skulle bort på kvällen till bowlinghallen med en massa arbetskamrater för att äta julbord.

Uppklädda i rena kläder fräscha dofter åkte de iväg i snölandskapet. De varnade på radion att det skulle dra in ett oväder från sydväst som skulle skapa kaos. Det skulle även börja blåsa hårt. När de åkte ner till Rättvik var det alldeles lugnt och inget snöande.

Inne i lokalen blev det välkomstglögg och sedan placering vid gemensamma långbord. Det var alldeles fullt med folk. Många arbetsplatser var ute och förlustade sig på torsdagkvällen. Inledningsvis hälsade kyrkoherden alla välkomna och överlämnade blommor till dom som gått i pension eller slutat. Sörbergsängs egna renlevnadsman Björn och församlingshemmets ordningsmänniska Lisbeth samt Husse fick varsin blomma. Husse blev i år utsedd enligt förslag från arbetskamraterna som en hyfsad kompis och fick en gratifikation, som han fick mottaga ur kyrkoherdens och orföranden i kyrkonämndens hand.

   

Han blev så paff så han hade behövt cellstoff i kalsongerna och någon att stödja sig mot. Efter denna upplevelse ropade arbetskamrater från flera håll "Grattis"!

Sedan var det för alla att gå och ta för sig av julbordets olika rätter och njuta av lutfisk och pärur.

                     

John som numera bor i Bosses och Kerstins hus i Enviksbyn var kapellmästare för orkesterna. "Han och vi har samma postnummer" sa Matte till Husse. Det var väldigt varmt i lokalen tyckte några och väldigt kallt tyckte någon annan.

  

En av Husse och Mattes arbetskamrater älskar gröt, han åt så att kanelstången fastnade i örat.

  

Så småningom bröt en och annan upp. Vaktmästarna som har som jobb att ploga kände att det var hög tid att bege sig hemåt. Alla fick gå igenom en tunnel av fönsterblecksplåt för att komma till garderoben. Husse trodde att alla blev kollade av detektorerna i tunneln så att de var nyktra innan de begav sig ut i trafiken.

  

Det märktes att ovädret var på gång för det blåste hårt och det började så smått att komma ner lite tunn snö. Matte hade bäddat in bilen i trasmattor för att slippa skrapa rutorna.

Dom kom hem helskinnade och värmde upp huset åt mig så jag blev lite mjukare i lederna. Sedan god natt!

Av Walters Edénius - 6 december 2011 23:00

Idag var det att börja dagen i bystugan i Bingsjö. Där skulle det blir ett program om olika tuttul-recept. Matte hade kopierat upp tre olika som besökarna kunde ta med sig om så önskades. Gullys Matte serverade först en härlig julgröt med skink tuttul.

I kyrkan höll Swahn på att ordna till trappräcket uppe på läktaren så det skulle finnas något att hålla i när man går ner.

I bystugan var det mycket folk som kom denna tisdag ett 40-tal. T.o.m Kjelle och Peter kom och åt sin lunch.

  

Det var smakligt allting och alla åt så det satt grötklickar kvar i mungiporna och mjölkdroppar på hakspetsarna.

      

Paret som bor vid Iliastjärn hade tagit med sig romtryffelkonfekt och bjöd på. Han är en skicklig konfektyrist med recept från Tyskland.

    

Rudman berättade om olika typer av tuttul och hôlbulla. Han hade gått in på datorn och fått fram många lokala uppgifter från bl.a Boda Kyrkby från bl.a Giftings Ruth och Lisa Clason.

  

Sedan tog Lindgren från Finnbacka till orda och berättade om sina recept som ger stor deg, för att inte säga enorm. Det skulle vara flera liter sirap i den. Han och Päkkos Svea bakar denna variant.

  

När förmiddagen i Bingsjö bystuga var till ända åkte Husse till Backåkern för att underhålla med musik och sedan spela på andakten. Diakonin och Mangrant i Boda skulle bjuda på adventskaffe idag. Bruhn Mor i Kärvsåsen hade bakat adventsmunkar. Mattes mor serverar här ett par Ovanmyrabor.

   

Av Walters Edénius - 4 december 2011 15:03

Under lördagsförmiddagen åkte Husse svidad i svart kostym mot Boda kyrka. Jag förstod att det inte var vedhuggning han skulle ägna sig åt med dom kläderna på sig. I stället var det för att spela på två begravningar. Den första var en gammal granne i Änderåsen som gått bort. Begravningen därefter var en bekant från Kärvsåsen. Per Ture och Röjås Anna. Per är gårdsnamnet och e-et uttalas som e i meta. Röjås Anna har cyklat till Stockholm i sin ungdom. Per Ture var en klurig person som kunde konstruera olika finesser bland motorer.

 

Matte gick ner till byns julmarknad vid och i bystugan. Första timmen var det hur mycket folk som helst med sedan började det att snöa ymnigt och det visade sig på antalet besökare. Bonden mitt i byn stod vid sitt stånd utanför bystugan och sålde kravodlade julkärvar. Hilmas Karin sålde kransar och andra prydnader. Inne i bystugan satt Inga från Enviken med sina stickade alster liksom Ann-Lis, Anna, Kristina, Yvonne, Iréne, Ingrid m.fl Innanför serveringsgluggen jobbade Anna-Maria och Linda för fullt med att ordna julsmörgåsar.

            

När Husse var klar med spelningarna i kyrkan var det lagom att åka till Dalstuga för att hämta Matte.

Idag spelade Husse i Gulleråsens Missionshus. Boda kyrkas gudstjänst var förlagd dit som en Ekumenisk gudstjänst. Berit predikade varmt och hjärtlig samt berättade om RIA-verksamheten i Falun, som hon förestår.

  

Där kan hemlösa och utstötta människor få ett mål mat om dagen för en liten slant, samt kläder och tillgång att duscha. Vilket värdefullt arbete hon gör för medmänniskorna åt er människofolk. Hennes make och svärfar spelade saxofon och dragspel och Husse piano.

  

Sedan var det en Gulleråsbo med fru där och sjöng duett till komp av Elsa. Sångarparet bor ej längre i trakten.

    

Därefter var det ett härligt kyrkkaffe i lilla salen. Ruth, Ann-Lis och Gullan var också där, Boda kyrkas egna kaffetanter.

Av Walters Edénius - 1 december 2011 22:30

Husse och Matte gjorde en tur ner till Rättvik för att uträtta ärenden. Mattes laptop skulle servas och julklappstankarna skulle realiseras. De kom inte ner till Rättvik förrän vid lunchtid så de gick in på Fricks och åt varsin paj innan de for till Lundells Bokhandel i Leksand för att handla körpärmar och annat. Där har dom mycket att välja på och så är dom vettiga även beträffande prissättningen. 

Därefter gick resan vidare till Falun via Hisvåla och Almberg. 

De stannade till i Sågmyra och gick in i dom magnifika tegelhusen.

   

I dessa finns det affärer som säljer billiga skor, kläder, julpynt och mycket annat. Husse och Matte gick in i skoaffären och kikade. Massor, massor av allt som kan sättas på fötterna.

    

Det fanns även damstövlar som var öppna runt hälen. Tänk att ha dom på älgjakten!

  

Jag var hemma själv hela dagen. Jag var inne i utrymmet bakom vedspisen ett tag för att utnyttja lite av den värme som fanns kvar i muren.

   

Bonden mitt i byn var upp hit ett tag och hämtade hem kärvar till julmarknanden som blir vid Bystugan på lördag eftermiddag. Annars var det lugnt förutom stormvindarna och regnet.

Husse och Matte gick även in i pyntbutiken. Där hade dom en svart julgran till salu och vanliga plastgranar förstås.

    

Israelssons fru med en av sina barn plus två barnbarn röjde runt och kollade bland leksakerna. Härliga tider för barnbarnen. Tomtefar höll ett vakande öga över alla.

 

Husse och Matte åkte från Sågmyra in till Falun och Jysks underlakansbutik. Sedan for de in till Centrum och parkerade mitt emot Kristine Gymnasiet. Då var det att gå till leksaksaffärer förstås och sist men inte minst till Djur-Magazinet där dom säljer kattmaten som är bra för min urinsten. Husse blev som vanligt alldeles panikfikasugen. Han hade packat ner en fikakorg innan dom åkte, så de gick ner till bilen och stod där i regnet och fikade under bagageluckan. En komisk syn för alla som gick förbi. Sedan var det dags att bege sig hemåt via Kvarntäkt och Enviken. Dom skulle handla i Bingsjö Lanthandel men klockan gick för fort. Dom får handla i morgon i stället.

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards