Direktlänk till inlägg 28 februari 2012

Solsken och vintersport

Av Walters Edénius - 28 februari 2012 23:45

Vilket sportlovsväder! Idag skall Husse och Matte få vara med i Bingsjö Bystuga där det blir ett program om vintersporter i Finnmarken.

Jones Olle, Erikanders Ingemar, Håkan Rubensson och Arne Hedlund  var huvudprogramledare. Denna kvartett fanns redan vid bystugan när Husse och Matte var på väg dit. Men Husse och Matte skulle först åkta och lämna soporna vid containrarna, vilket även Junkas Sonja gjorde. Sedan direkt till bystugan för att montera skärmar och högtalare. Kvartetten hade med sig foton, tavlor och andra handlingar som skulle sättas upp till beskådande.

I köket höll Anna Maria på och stekte kanske bortåt 10 kg pytt-i-panna.

Dessa idrottare berättade härliga episoder. Ingemar har en såg i handen som han vann i en tävling för många år sedan. Hann hade även konstruerat ett visir för ishockeymålvakter av en pakethållare, men den hade han ej med, tyvärr.

  

Det strömmade in folk när klockan började närma sig 11.00 Kyrkoherden kom körande genom Finnmarkskogarna med den lilla blåa faran så att en av navkapslarna svingats iväg över någon plogvall.

Kåks Birger hade med sig en märkessköld från många tävlingar i ungdomen.

  

Efter att kyrkoherden bett bordsbön så blev det mat. Många ortsbor hade anslutit sig till dagens höjdpunkt.

               

Håkan, Olle och Arne tog hand om micken och berättade många dråpliga episoder som skett. Många häpnade över hur det var då jämfört med vad som sker nu inom idrottsbranchen. På Bingsjösjön hade dom gjort iordning en skridskobana en kväll för att det skulle bli match dagen efter. En Finnbåkking hade kört med häst och släde mitt över den omsorsfullt ordnade banan under natten. Hästen hade lämnat kraftfulla visitkort mitt på banan, som frusit fast till en stenstod. Arne berättade mycket om Dådrans idrottsklubb som bildades 1958. Den hette "IK Ruin" och hade sin anläggning i bruksruinen. Därav namnet. Det fanns visst någon lustigkurre i Dådran som förvrängde namnet till "IK Urin". I ruinen ordnades sarg och grusades av så ungdomarna kunde utöva sina intressen. Dom hade även egna tröjor.

Håkan berättade om skidtävling i Bingsjö. Han åkte buss från Dådran till Bingsjö och spåret gick från Bingsjö skola. Målet var sedan vid skolgrindstolparna. Det var otroligt fina priser som skänkts av ortsbor samt en av cheferna på Kopparfors. Lådkamreror, skidor, stavar, knivar m.m Flera av besökarna nickade igenkännande till det som berättades. Jones Peter, Egon, Vivi m.fl. kompletterade med andra uppgifter. Finn Nisse, som är bördig från Dådran, var också med i lokalen. Han var en oerhört duktig skidåkare.

Här står Kåks Birger, Hans Jonsson och Finn Nisse och språkar om forna bravader på den vita nederbörden.

 

Det var en stor åldersskillnad på dom som kom till denna temaförmiddag. Gossen Jutterström var 9 år och Jones Gulli 96 år.

Efter stora applåder till de medverkande började alla spridas var och en till sina sysslor.

Husse och Matte åkte till Boda Prästgård. Matte skulle påbörja putsa de drygt 30 fönstren i Prästgården och Husse skulle till Backåkern och spela. På Backåkern var det stor tillslutning denna dag drygt 20 personer. Gunnar var som vanligt uppåt, men lite ledsen över att Maj hade ramlat och gjort illa sig i axeln. Hon brukar alltid ha en lista med önskemusik med sig, så Husse vet vad han skall spela.  Men Back Ulla var i farten och svängde på höfterna då hon förde rullatorn som om det vore en fästman.

Så var det hemdags och de stannade till hos Pia i affären. Där stod Linnéa & Linnéa och sportlovspratade vid kassan. Småfåglarnas meny stod på bodnotan, en säck med solrosfrön.

 

 
 
sockersnuttan

sockersnuttan

1 mars 2012 19:41

Bra att husse tar hand om fåglarna.

http://sockersnuttans blogg

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards