Direktlänk till inlägg 29 april 2012

Slutkörd järpe

Av Walters Edénius - 29 april 2012 20:00

Vilken härlig dag. Varmt, solen skiner, blåsippor, vitsippor och gulsippor har slagit ut. För att inte tala om den anspråkslösa vårfrylen, som finns överallt, men kanske inte syns.

           

I morse när jag gick ut höll jag på att hopp högt. Bakom förstukvisten låg en stor död fågel. Jag hämtade Husse och Matte. Fågeln hade samma teckning som en morkulla, men sedan såg vi att det var vår minsta hönsfågel, järpen, som mist sitt liv. Den måste i vild fart flugit mot huset och brutit nacken.

     

Jag höll koll på den ett tag ifall den skulle kvickna till och flyga iväg. Men ack nej. Den var död.

  

Husse åkte till Boda kyrka för att spela på den söndagliga gudstjänsten, där bodaborna har möjlighet till återhämtning efter veckans id och strid. Men bodaborna är ett starkt och uthålligt släkte. Dom behöver ingen återhämtning, det är bara att köra på för fullt. Men några hade i alla fall en stund över för traditionen.

  

Nu är det vår i Boda kyrkby. Boda-Ore S.K hade placerat ut sin korvkiosk på Budbacken. Snälleskôllor står där och säljer varm korv på Valborgsmässoafton i morgon kväll.

  

Sockenstugan och Backåkern med sina röda färger ligger vackert på Kyrkvallen. Mot kyrkvôsklä blommade blåsipporna medan kyrkans klockor slog 10-ringningen.

        

Mot sydost syntes Övre Gärdsjö i fjärran som en lång och stor byklunga av röda hus med vita knutar. Längre bort skymtas alla vindkraftverk i Sörskog.

Här hemma höll Matte på och sanerade efter pesten som drabbat gården. Vinterkläderna tvättades och hängdes undan för denna säsong. Putte kom upp en sväng och pratade, Bonden mitt i byn var även han uppe, men han hade andra saker i kikaren. Nere i Bûdgården var det som vanligt full aktivitet. Nu var det Jonsson j:r som körde på för fullt med fyrhjuling och trilla.

Det var väldig fart på torget i Boda också med flanörer och andra. Nygårds Arvid och grannen Måns var ute och åkte Epa. Parkerade flott utanför Konsum och handlade lite godis. "Kanske skulle det komma någon av det täcka könet som vill ha lift?" Weit, en av traktens busschaufförer med personkännedom som få, kom också till Konsum gående med sin säregna gångstil. Ollas Eriks Inger i Ovanmyra, unga Långsveds-Mor, Nyströms Maria m.fl var också ute på sta´n. Vid Långsveds höll Anneli och P-O m.fl på med att kapa och klyva ved.

Husse åkte hemöver för att även han ta i tu med veden.

Jag tog en råtta på Päkkos. Den var inte riktigt avliden när jag visade upp den för mina samhörigheter.

  

Jag tog en liten siesta och njöt på lillstugans förstukvist i kvällssolen.

  

Jag brukar vakta Husses ölkällare, men den var även nu tom.

  

Matte satte nu igång med att laga mat och baka så att det finns matlådor till nästa vecka. Det blir så mycket enklare om dessa är förberedda och klara.

  

Nu är det något spännande bakverk på gång. Den gamla mandelkvarnen kommer till heders till och från.

 

 

 
 
Annica87

Annica87

29 april 2012 20:24

Duktig du är Svante, som håller lite koll på gården.

http://bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards