Direktlänk till inlägg 30 juni 2012

Variationsrik lögda

Av Walters Edénius - 30 juni 2012 23:45

Denna lördag var det flera järn i elden. Husse och Matte skulle vara i Dådran kl. 10.00 Husse skulle öva ihop med ett gäng som skulle ha ett program senare på kvällen. Under tiden städade Matte och gjorde i ordning den omstridda toahinken. Sedan var det dags att åka till Boda kyrka. Båda skulle tjänstgöra på Jannes Bertils begravning. Bertil var under sin verksamma tid en efterfrågad murare i trakten. Hans framlidne hustru Nanna var en av stöttepelarna i Boda kyrkokör. Eftersom Nanna inte hade körkort skjutsade Bertil alltid henne och Ann-Britt Hed fram till Boda från Gulleråsen till övningarna. Bertil satt alltid och löste korsord under tiden. En gång hade han en spännande föreläsning för körens medlemmar angående vikten av att göra riktigt, då man skall förankra startkablarna på ett batteri, vilka de allvarliga konsekvenserna kunde bli om man slarvade och satte fel sladd till fel pol.

 

Bertils syster hade sina rötter i Dalstuga där hans syster bodde. Två syskonbarnbarn sjöng två sommarvisor till hans minne.

 

De kunde också sjunga Idas sommarvisa på Rättviksmål, vilka tjejer!

Efter den högtidliga begravningen av Gulleråsens murarmästare var det dags att ordna med barndop i kyrkan. Det var Kus Tommys och Sviatlanas son som skulle döpas.

 

Dom hade en egen fotograf som smög runt pelarna och kröp på golvet för att få så bra bilder som möjligt.

 

Emelie sjöng jättevackert två barnsånger.

 

Kus Bosse och Sara var också några av gästerna. Sara är en jätteduktig tjej på motorer, hon plockar ur och i motorer från bilar som andra gör med näsduken ur fickorna. Sara sjöng många år i Husses skol- och ungdomskör.

 

Bosse var enorm att ploga i Boda då han jobbade åt Gruvås. Han manövrerade de jättelika maskinerna på trånga ställen utan att skada någon bil eller broräcken.

Tommy häller här i dopvattnet i funten.

 

Efter detta dop var det hög tid att åka till Dådran där "Larz Börjez" skulle medverka under den s.k musik i sommarkvällen. Två Älvdalsmusiker på dragspel gjorde stora kompletterande och solistiska insatser i musiken.

 

Dom två Älvdalskillarna visste hur en bälg skulle dras. Här står dom och pratar med Per Olof Lif, som var präst i Rättvik för en del år sedan, men nu är på andra sidan Saluån, alltså i Leksand. Han vigde Husse och Matte, fast då fick inte jag vara med.

Kyrkvaktare Lars(z) Pettersson är drivfjädern bakom dessa musikstunder i Dådran. Han har till och med gjort en egen sång "Dådran kära Dådran" . Här diskuterar han kvällens upplägg med prästen Jones Monica.

 

Hon höll en intressant betraktelse om vad som kan hända under skolavslutning i Rättviks kyrka. Hon fick till och med applåder, det hade Husse och Matte aldrig varit med om tidigare att folk applåderar prästens predikan, men det kanske ligger i tiden. Det kan nog vara skönt att få visa tacksamhet för något bra.

 

Efter denna välbesökta musikstund var kvällen klar för denna gång.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards