Alla inlägg under juni 2012

Av Walters Edénius - 15 juni 2012 22:00

Blommorna prunkar värre än någonsin här hemma i år. Det är gullpudra, stora rabarberblad, syrenen, jättedaggkåpan, äppelträden, Mökjas-asken från Lenåsen, Boda-lönnen från Prästgårdsallén.

              

Jag trivs att hålla till i skymundan av de storvuxna växterna.

  

Sedan tuppen Trix lämnat det jordiska har hans quinnor fått någon ruvningsåkomma. De ligger som porslinsfigurer i redena. De har ruvat över tiden länge, men förstföderskor har ingen koll på detta. Jag antar att höns, som haft lite olika tupp-förbindelser genom åren vet om äggen är befruktade, dessa tonårsdamer bara känner sig erfarna.

     

Matte tyckte att det blev så tomt på repet i björken, där som fågelautomaten hängde under vintern, så hon skaffade ett hjärta som hänger där och svävar i vinden.

  

Husse och Matte åkte fram och handlade i affären och passade på att tvätta en matta nere på storbryggan vid Amungen.

 

Ett helt pärlband med fiskmåsar satt och höll koll från ett av båthusen.

  

Det var klart och vackert väder, två solstolar stod på Melkers systrarnas brygga. Kullerbacks Ivars stuga låg vackert på Tjärudden.

    

Det blev lite bättre väder i dag så Husse kunde klippa nere vid ladan. Efter en stund kom Bûdgårds Far tillsammans med hjärtkirurgen. Dom satte igång med klippningen också.

Av Walters Edénius - 14 juni 2012 23:00

I morse regnade det igen, sedan lite sol och regn, så där höll det på i stort sett hela dagen. Men Husse hade bestämt sig för att gjuta fast brunnsvågen och hade en förhoppning om att de 20 säckarna grovbetong i lidret skulle räcka.

  

Bonden hade gjort den fantastiska bragden att resa denna magnifika skapelse på egen hand. Nu skulle den alltså gjutas fast i plintarna och i marken. Baljan rymde två säckar åt gången att blanda i, alltså 50 kg bruk plus vatten.

Korna i hagen kom och tittade förundrat på vad som föregick. Bonden kom också upp en sväng och gav bra tips att tänka på. Matte höll på och trimmade inför den kommande fäbodgudstjänsten.

    

När det var fem säckar kvar insåg Husse att betongen ej skulle räcka hela vägen, så Matte for iväg med full fart ner till Rättvik och köpte 10 säckar till. Under tiden kom det två regnskurar som vräkte ner.

Nere hos Johanssons Järn tog Matte de sista 8 säckarna. Ytterligare pallar med betong var placerade högt upp i lagret och måste tas ned med truck. Dahlgrens Börjes grabb lyfte ner dem och Matte bokstavligen kastade in två säckar till i bilen och gav sig iväg hem eftersom "muraren" väntade. I Baggetorp var det fartkontroll från trafiken som kom norrifrån "tack och lov"!

Husse körde hårt med de säckar som Matte hämtat, det var på vippen att det räckte.

Nu var det bråttom att gå in och duscha, äta och så iväg till jobbet. Matte skulle till kyrkan i Bingsjö där det skulle bli vigselövning för lördagens brudpar. Husse skulle till Boda för att spela på skolavslutningen.

I Boda går alltid elever och personal med fanborg i spetsen från kyrkskolan och vägen upp till kyrkan. Föräldrar och anhöriga kantar kortegevägen (inte bakom bakom kravallstaket som det är i Malmö) och följer sedan efter in i kyrkan under klockringningen.

    

Blank Helene stod på en parksoffa för att se när paraden kom, eftersom hon vikarierade som kyrkvaktare och skulle därför slå på klockorna när de närmade sig. Jöns kôllor från Ovanmyra stod intill och kikade.

  

Blank Helene hade satt på sig sina häftiga skolavslutningsskor, dagen till ära.

  

Det blev mycket sång och musik av eleverna. Vincent och Edgar spelade horn.

  

Ida spelade "Idas sommarvisa" på fiol och Loman Janna spelade "Vandraren" på saxofon.

    

Nygårds Amanda och Elinore West är duktiga gitarrister.

  

Klasserna sjöng var för sig olika sommarsånger, vissa gillar sång och andra inte. Här är det fyrans elever som gör sitt sångpass.

  

Herrgårds Alma fotar sin bror Andreas när han står i koret bland kompisarna.

  

När detta var slut för kvällen och eleverna sammanstrålat med sina föräldrar och släktingar åkte Husse till Bingsjö för att hämta upp Matte som hade rensat ogräs i gångarna och kört med ogräsharven.

Äntligen kväller och kvällsro.

Av Walters Edénius - 12 juni 2012 22:00

Full sjå på kyrkogården. Vid lunchtiden kom pastoratetes tusentals kyrkogårdsplantor till Rättvik och Matte måste hämta dom där. Hon fick låna Syster Ysters bil eftersom Husse måste ha bilen på sitt jobb.

Nere i Rättvik hade Stackmora Trädgård levererat fina plantor som Matte forslade upp på släpet till Bingsjö. Hon planterade hela kvällen till framemot 21-tiden.

Husse var i Rättvik och spelade på vårdhemmen hos sin fan-club.

Bonden mitt i byn, som är en karl som saknar motstycke, slängde upp brunnsvågen i en hast. Så nu kan Husse och Matte gjuta.

  

Efter vårdhemmen åkte Husse till Siljansnäs för att uppvakta Tyra, som fylde 5 år.

    

Där satt Tyras farfar, en av Weda-skogs höjdare och njöt bland ungdomen. Han har ihop det med lärarinnan Grälls Inger, som tjänstgjorde i Dalstuga folkskola för flera år sedan.

  

Partner Stigs bror Bengt, bor i Siljansnäs sällskapar med Tyras Farmor. Här sitter han till höger och funderar.

 

Det syns på modellen att dom är bröder.

Efter diverse godsaker att äta var det hög tid att åka hem och hämta upp Matte, som nu var enormt trött efter det långa dagsverket. 

Vilken överraskning det blev för de mina att komma hem och se den ståtliga brunnsvågen i full prakt. Tack käre Kalle för Din hjälp, säger jag som Bûdkatta. Hoppas Husse och Matte har vett att göra det samma.

Av Walters Edénius - 10 juni 2012 23:30

Husse och Matte fick en brunnsvåg i födelsedagspresent av Finnemangsteamet och nu är det full fart på att åka och titta på hur dessa är monterade på andra håll. De flesta tycks bara vara nergrävda och stenade i marken. Så var det åtminstone på Rättviks Gammelgård och Matsgården i Östbjörka. Det borde ju ruttna fort på det sättes. Knuts Hasse tyckte att den skulle sättas fast med expanderbultar i en stor sten. Hur stor ska den vara i så fall för att bära den tunga pjäsen på fyra meter och med 25 cm i diameter.

    

Där fanns en slogbod som saknade öppning? Men de hade förberett humlens växtlighet på ett bra sätt.

    

På Matsgården får dom göra som hemma hos oss. Man får gå uppåt för att skita neråt.

  

Dom åkte också en sväng ner till Bettan ute på Holmen. Bettan hade fyllt jämt för ett tag sedan och Matte skulle uppvakta sent omsider. Där blev andfamiljen matad precis såsom Sixten hade gjort om han levat.

        

En minnesplats efter Sixten finns i närheten av vattnet vid båthuset. Fiskmåsen sitter på taket och pratar med Sixten på sitt vis.

  

Man kan se Tjärudden och Smådjurskliniken på andra sidan vattnet.

    

Här hemma vankade korna av och an. Ibland tittade de till traktorn i garaget och ibland gick de och drack ur källan.

    

På söndagskvällen kom det främmande upp på gården. Husse, Matte, Kalle och Lena höll på och jobbade med brunnsvågen. Det hade börjat bli knott som alltid då regnet är i antågande.

Det var Mattes kusin Ingvor från Grejsan som kom över och hälsade på. Hon är bördig från Gulleråsen men bor normalt i Söderhamn och har fäbod i Grejsan. Maken Ivan har jobbat i skogen ända sedan 16-årsåldern.

      

Matte hade som efterrätt på Börjde-dagen gjort en bakelse till Husse. Det blev grädde över och den fick jag överta med glädje. Jag fick grädde på morrhåren och det var sjåigt att få dem fettfria igen.

 

 

Av Walters Edénius - 5 juni 2012 22:00

I morse när Husse och Matte åkte iväg till sina jobb var det strålande väder, solen sken. På Vâttumirsraka var det en stor björlôda som tog uppmärksenheten från alla som åkte förbi.

    

Igår var det en lång dag för de mina. Från tidiga morgonen till tio-tiden på kvällen. Eftersom det skulle bli Nationaldagen på onsdagen övade Bodakören på måndagkvällen i stället för onsdagen, därför den långa dagen. Kören var som vanligt full av energi och Sand Gun hade som alltid några hyss för sig, som lockade Snälles Elsie och Erikanders Annica till skratt. Bûdgårdsfolket var i sin stuga och förberedde Midsommarens fröjder. Larssons kom upp en stund fram på kvällningen. Det var skönt att det rörde sig lite bland stugorna. Bondens kor och den lilla kalven kesade i full karriär i hagen fram mot 21-tiden då det var drick-dags.

Hur som helst så var det mycket som skulle hända denna dag. Matte förberedde planteringarna för de snart kommande blommorna som skall planteras på de gravar hon sköter. Gräset växer också som om det vore hysteri i marken. I Boda höll Swahn Göran på och lade de sista bitarna i tvättstugan, där det skall bli sommar-loppis. Hyllor är uppsatta, och det är vitt och ljust på väggar och tak. Hall Ewa har jämt sjå med att ta emot grejor som folk är vänliga att skänka. Men möbler, boskap och fordon går av utrymmesskäl ej att ta emot.

På eftermiddagen skulle det bli andakt på Backåkern. Där bor bl.a Birgit, som idag fyller 95 år. Hon är en musikälskande kvinna som välkomnar Husse på det allra varmaste varje gång han är dit. Birgit har i många år bedrivit en garnaffär i Hedemora. Daniels Gunnar gratulerar här födelsedagsbarnet och Birgits tremänning, Nygårds Lisa instämmer till fullo.

  

Sedan kom flera gratulanter och släktningar. Bodaprästen, Lennart, kom och överräckte en blombukett från församlingen och det hurrades och sjöngs. Glädjen var högt i tak.

  

Nygårds Lisa hade bakat en jättestor födelsedagstårta, som alla fick ta del av till eftermiddagskaffet. Husse underhöll under tiden med uppiggande musik, som bl.a Knapp Britta lyssnade till och nickade i takt med huvudet. Britta var en av körsångarna i Boda kyrkokör, då det begav sig, hon älskar musik och säger varje gång Husse måste gå "ska du gå redan?". Britta är verkligen av en musikersläkt, hennes bror Kvist Gunnar är alltjämt en av stöttepelarna i körens basstämma.

Nationaldagen inleddes med regn av det allra blötaste slaget. Husse skulle klippa gräs, men hann bara baksidan innan det var omöjligt att fortsätta. Matte var på altanen och jobbade med gurkplantorna. Hon hade finurligt nog hängt upp en bit armeringamatta i taket och från den mattan hängde det snören ner, som gurkrevorna kan klättra uppför.

    

Bûdgårdsfolket hade packat ihop för denna gång och kom upp en stund innan de begav sig mot storstaden. Husse fixade iordning lite fika att sitta och umgås vid.

Efter lunchtiden började regnet avta och solen sprack fram så smått. Nu var det möjligt att gå ut och fortsätta klippningen och Matte planterade luktärter. Tuppen Trix gick i hönsgården som Änkeman Jarl. Alla hans feminister låg tryckta på ägg.

   

Det lär nog inte bli något resultat av den ruvningen, förmodligen rötägg. Husse öppnade grinden till hönsgården så Trix kunde gå ut lite och titta på omgivningen. Tuppen har blivit mer och mer ilsken och flyger på Matte med näbb och sporrar varje gång hon går in i hönshuset. Kanske Trix skulle kunna bli lite vänligare till humöret nu när han får gå fritt och inga hönor finns i närheten? Men inte då! Han anföll Matte i full hysteri flera gånger, totalt utan anledning. Då rann humöret till även på Husse, som med berått mod tog tuppen av daga. Så här kan man inte ha det. Krusa och vara vänlig mot någon som bara slåss och är arg. Ingen törs gå barbent på gården. Kanske det kläcks en ny tupp ur något av äggen som inte är rötade.

En bil kom upp längs Bûdbacken och åkte in på gården till Päkkos. Det var en av sönerna med turturduva som kom. Nu kom också en massa knott, som har en förmåga att sätta sig i pälsen, jag går in och lägger mig på kontorsstolen.

Nygårds Lena och Ida samt lilla Ester kom också upp en sväng och pratade en liten stund.




Av Walters Edénius - 3 juni 2012 21:45

Jag bara ligger och slöar inne ehuru jag skulle vilja vara ute på span runt rögåln. Det är så ruskigt, nästan så att jag tror att vintern är i antågande. Husse och Matte är iväg och jobbar som vanligt.

I fredags var det i alla fall fint väder.

Matte och Husse åkte iväg väldigt tidigt då. Matte till kyrkogården och Husse till Rättviks kyrka för att spela på Karlberg Svens begravning från Bôrn.

 

Hans barnbarn Tina och Kajsa sjöng duett en sång och barnbarnet, tävlingscyklisten Kajsa Snihs sjöng en egen skriven visa till sin morfar. Hennes kompis Emma kompar på gitarren.

   

Grannarna nere i Bûdgården kom under fredagskvällen för att tillbringa några dagar i stugan. Husse värmde upp stugan, så det var +23 grader i storstugan. Bûdgårdsfolket kom upp till oss en stund på kvällen och kollade in finalen på Let´s Dance.

På lördagen var det regn för hela slanten. Husses yngsta kôlla fyllde år och de åkte och uppvaktade henne. Barnbarnet Elsa har fått en falubördig kanin som heter Åke.

      

Deras katt heter Stig. Rejäla namn att få heta. Åke bor i en kaninbur från Bûdmases, som Husse körde dit via alla omvägar som kunde uppbringas från den lokala kartbilden.

Idag fortsatt regn, inte mindre, utan mera. Korna i hagen nedanför oss visar sig inte förrän framemot 21-tiden varje kväll. De är som alla andra utleda på nederbörden.

I morse åkte de mina till Boda kyrka båda två och jobbade. Det var många bodakôllor i kyrkan, såsom Hanséns Anna, Giftings Ruth, Walters Ann-Lis, Solgårds Brigitte, Klara på Bletje, Gruvås Britta, Finn Gunvor, Gullan samt Barbro som bor på gränsen i Åsarna. Skärmirs Far hade cyklat fram till kyrkan som brukligt under sommaren. Hans far är född i Skärmire och hans mor i Bockgården. Äkta Bodafolk. Dahl Stefan med sin kära fru var också i Boda.

  

Stefans far Edvard, var kyrkvaktare i Boda kyrka i många år. Hans mor Svan Stina kommer från Getryggen som ligger på Arsidasjön.

Stefan fyller 60 år till hösten och kommer att ställa till med kalas. Han är inte sen att ge Matte en kram.

  

På eftermiddagen skulle det vara friluftsgudstjänst vid trefaldighetskällan i Halsena, Bingsjö. Men när regnet bara öste ner var det inte så lockande att ge sig ut och sjunga psalmer och förkunna Guds ord i blötan. Dom som kom fick sin andliga och flerfaldigt livgivande spis inne i den varma kyrkan.

Det var roligt sedan att Husse och Matte äntligen kom hem. Hjärtkirurgen Arne med fru var och hälsade på i Bûdgården, de skall bo i lillstugan i sommar. Men de gav sig av mot Hufvudstaden under söndagen. Han måste väl hem och fortsätta med sitt opererande bland alla pumparna.  

 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards