Direktlänk till inlägg 24 juli 2012

Matte praktiserade sin räddningsutbildning

Av Walters Edénius - 24 juli 2012 23:45

Nu är det mycket att göra på kyrkogården. Allt måste vara fixt och färdigt tills Matte får semester. Husse får vackert jobba längre. Regnet har försenat så mycket, nu gäller det att passa på mellan skurarna och när det håller uppe.

Husse var i Boda på förmiddagen och i Rättvik på eftermiddagen. Uvbo Hanna fyllde 89 år igår så han gratulerade henne, men hennes hörsel är inte vad den har varit. Hon vinkar alltid glatt och ler igenkännande och säger "Hälsa hem!".

Igår var det fullt med folk på loppisen i Boda. Det kom faktiskt människor hela tiden som var nyfikna på vad som såldes. Husses grannar i Änderåsen gjorde också en tur dit liksom Per Marianne, Anette, Izabell och Lizette. Per Marianne bor också i Änderåsen.

 

På eftermiddagen när Matte höll på att trimma vid urngravarna kom det plötsligt en pojke springande och tog tag i Matte, som var fullt koncentrerad av sitt jobb. "The hause burns" ropade han på knagglig engelska. Matte slängde snabbt av sig sin mundering och sprang in och ringde SOS. Det är ett 10-tal personer från Tyskland som hyr Bingsjö Prästgård någon vecka. Av någon anledning hade det börjat brinna i bastun eller där i närheten.

Det var full kalabalik runt Prästgården när Matte kom upp dit. Fönstren var öppna och Matte bad dem stänga fönster och dörrar och hon hindrade dem från att försöka springa in i huset.

Karl Anders kom snabbt med vår brandbil och han påbörjade släckningsjobbet.

 

Det dröjde inte så länge innan flera bilar från Räddningstjänsten i Rättvik anlände med bröderna Daniels i spetsen.

Matte hade tagit med sig de som hyrde prästgården fram till kyrkparkeringen tills brandchefen gav klartecken att de kunde komma och söka upp sina ID-handlingar och nödvändiga saker. En av hyresgästerna hade skurit sig i handen och var på väg till Falu lasarett. Matte ordnade så de kunde komma in i bystugan och tvätta av sig, några gick in i kyrkan och lugnade ner sig. En flicka i gruppen kunde hyfsad engelska och kunde tolka mellan Matte och de övriga. Kvinnan som köpt Astas hus är holländska men talar också en del tyska, hon hjälpte till och tog hand om en man som var chockad och uppgiven.

Vid Prästgården var det febrilt arbete med att bära ut rykande och osande delar som var brandskadade. Hink på hink bars upp ur källarvåningen så att inget skulle ligga och pyra och lukta i onödan. Ett par brandmän måste i alla fall vakta huset under natten så att det inte blossar upp igen.

 

 


   

Det blev tomt i Bingsjös brandgarage när Karl-Anders körde den nyförvärvade bilen till prästgården.

 

Matte gick upp till brandchefen för att få klarhet i fortsättningen för de nu hemlösa. Hur det skulle bli med alla kläder och annat som de hade med sig till prästgården inför sin tänkta semester i Finnmarken. Polisen kom så småningom för att kolla läget och prata med fastighetsägaren.    

Utanför Prästgården gick det en tillgiven katt och kollade situationen. Undrar vem som den tillhör?

 

Matte gick till affären så de kunde få hjälp av Anna Maria med tankningen av hyresgästernas bilar eftersom deras kontokort inte hittades.

 

Denna tjej var nog yngst bland de utsatta hyresgästerna, hon var den som kunde hjälpa till att tolka.

 

Två tävlingscyklister från Rättvik, Junell & Rocking, kom trampande till affären för att köpa lite dricka innan de vände åter.

 

Hyresgästerna skulle sedan åka till Rättvik för att få inkvartering och deras kläder skulle bli tvättade från all äcklig brandlukt.

När Husse och Matte väl kommit hem höll Bonden på med att vända hö på Vallen och korna hade fått större yta att vistas på. Bonden hade sett en stor huggorm på lindan bakom våra uthus.

Jag ligger inne hela dagen och går inte ut förrän det blir sen kväll. Dom envisa och anfallande svalorna är så intensiva på mig, de störtdyker och anfaller så fort de ser mig. De behöver väl inte vara så lättstötta bara för att jag har krokat ner en svala med klorna? Det var faktiskt i fjol, men lik förbaskat minns dom.

Husse satte igång att klippa en del av gräsmattorna här hemma. Det bara ringde till Matte hela kvällen, men Husse kunde hälla upp lite kvällsmat på mina fat samt en skvätt grädde av den fetaste sorten.


 
 
Annica87

Annica87

25 juli 2012 20:30

Vad duktig matte är.

http://bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards