Direktlänk till inlägg 29 juli 2012

Damrally och Rockmusik

Av Walters Edénius - 29 juli 2012 23:45

Husse och Matte packade en kylväskan med mat och fika för hela dagen. Sedan bars det ena klädbytet efter det andra ut i bilen. Jag suckade när jag betraktade deras leverne, ett nomadliv i ett modernt samhälle. Det är så skönt att ha bara ett klädbyte och det sitter på jämt.

 

De åkte ner till Rättvik för att titta på Damrallyt från Knektplatsen. Det har blivit en tradition för dem att se hur damer klär upp sig eller ut sig allt efter vad de skall föreställa. Det var många bekanta till dem som stod och tittade på grannlåten.

   

Det var endast damer som fick deltaga detta rally. Det var sedan olika kontroller och prover de fick utföra för att få poäng. På ett ställe skulle de sticka, de unga damerna kunde detta väldigt dåligt men en och annan äldre dam hade detta i ryggraden.

På Knektplatsen började nu ekipagen köra fram bil för bil. Första ekipaget var några från ålderdomshemmet. Men dessa råkade nog bara komma först.

 

Lottakåren i Färnäs brukar alltid deltaga i detta evenemang.

 

The Beatles-pojkarna kom i en Triumph med läcker patina i lacken.

 

Sedan kvinnor från Garsås. Man kan se på dem att de kommer därifrån, det är byn där 99% är kortväxta till skillnad från Brunnsberg och Blecket där det är tvärtom, sägs det.

 

Ryttarfolket från Lindberg hade varsin DAF. Den första DAF:en hade körts i Gävle av en som åkte runt och avläste elmätarna.

     

Många hade sina små barn med sig, även dom var klädda i likhet med dom andra i bilen.

   

      

I en av bilarna såg alla nyvakna eller nypåstigna ut. De försökte charma domarna med att svänga sig extra fram för dem och lätta på strumpebanden.

 

Ett gäng charmiga damer i lika klädsel bedårade också juryn.

 

Två sjuksköterskor med en patient som hade tydliga plågor fick publiken att applådera.

 

40 bilar lämnade Knektplatsen, det var halva gruppen. Den andra halvan åkte ut mot byarna först och kom sedan till Knektplatsen.

Husse och Matte gick till Församlingshemmet och åt lunch, bytte om och for i väg till Finnbacka bystuga där det skulle bli friluftsgudstjänst.

Husse riggade upp högtalare och mikrofoner. Sångarduon "Viskraft" från Svärdsjö skulle komma, men ringde och meddelade att de blivit hesa och hostiga. De skickade i stället en dotter med kompis, som gjorde succé med härlig sång och musik.

 

Kyrkoherden var mäkta imponerad över deras prestationer, så ock publiken.

   

Nu var det dags att packa ner allt i bilen och åka snabbt till Boda Prästgård för att äta kvällsmat och ordna till anletsdragen. Rockgruppen "Klöver Tre" från Rättvik skulle hålla en konsert. Denna musik är som klippt och skuren i Boda kyrka när det är Classic Car Week och många amerikanska fordon, men även en och annan europée finns överallt i Rättvik.

Det är verkligen skillnad på storleken, men det är ju inte den det beror på?

 

När klockorna ringt samman och kyrkoherden hälsat välkommen var det dags att sparka igång programmet. Men en av åhörarna föll ihop i kyrkbänken i famnen på Ros Sture. Det var en av byborna i Boda som fick någon form av hjärtstillestånd. Husse såg att detta skedde och   ringde direkt till SOS. Matte sprang och hämtade defibrillatorn. Eftersom det var nästan fullsatt kyrka var det också några sjuksköterskor där bl.a Björ Aina, Ollas Marie och Grip Carina. Dom satte vant fart med hjärträddning och allt vad detta innebar. Bodas egen Prio-1 bil kom med vådlig fart. Ur bilen sprang Knuts Denny, Hjort Torbjörn och Lâggar Olle med syrgas och annan utrustning för att hjälpa till tills ambulansen anlände.

 

Det var väldigt mycket bilar överallt. Kyrkan har velat förvärva mark i närheten av kyrkan men markägarna är ej villiga att sälja, därför står bilar utmed vägkanterna parkerade på den ändå så smala vägen.

 

Rättviks ambulans var ute på körning och då kom Leksands i full fart. Det gick att se från kyrkbacken hur den i ilfart med blåljus och sirener kom på Ovanmyrarakan. Strax efteråt kom det en Mora-ambulans också och assisterade.

     

Patienten fördes till lasarettet för vård. Hoppas att dessa snabba insatser kunde hjälpa honom. Vilken tur att det råkade finnas så många sjukvårdskunniga i kyrkan: en var narkossköterska och en var hjärtsköterska.

Nu kunde konserten köra igång. Musikerna kände att det inte var så lätt att släppa loss efter denna tråkiga händelse, som kan hända vem som helst och när som helt. Men undan för undan blev det fart och publiken applåderade och sjöng igenkännande med i flera av låtarna såsom "Cadillac" m.fl

 

Trummisens grabb kommer nog att bli en batterist vad det lider. Mamman kör en av Bingsjöbussarna till vardags.

 

Folk hade svårt att gå i från konserten, det blev flera extranummer och publiken stannade kvar utanför kyrkan och njöt av den storslagna utsikten samtidigt som en och annan undrade hur det gick för mannen som blev så hastigt sjuk.

Matte börjar semestern i morgon och skulle lämna ifrån sig sina kyrknycklar till vikarien, som bor i Solberga. Blank Måns skulle ta sin gamla trehjuliga moppe och dra ner till Rättvik tillsammans med Carl-Oskar från Ovanmyra.

  

Nu var det äntligen dags för de mina att komma hem. På Kilburakan blev de omkörda av en motorcykelpolis. Vilken tur att Husse körde lagligt! Mannen i Vattumyre hade varit vid Översta Nyåkern och kollat efter björn, Husse och Matte mötte honom på Rockvägen. Till Päkkos hade det kommit en bil. Det är folk i nästan alla gårdar här uppe nu. Trevligt med liv och rörelse i husen, som bara mår bra när de är bebodda.

Jag gick ut och mötte mina nära och kära. De tog en kvällsfika för att avrunda den händelserika dagen. Plötsligt small det ett böss-skott i rikning mot Bingsjö. Undrar vem som skjuter mitt i natten?

Det var väldigt kvavt ute, nästan så jag trodde det skulle bli åska när som helst. Jag avskyr åska!

Så var denna vecka till ända och en ny börjar vilken minut som helst.


 
 
Annica87

Annica87

30 juli 2012 21:25

Vilken dag, händer mycket, tur du är hemma Svante.

http://bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Lotta

11 augusti 2012 23:25

Skoj att hitta bilder på oss (Beatles pojkarna) :-) kan du ev mejla mig den bilden? På lottabarrborn@home.se mvh Paul/lotta (längst till vänster)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards