Direktlänk till inlägg 25 augusti 2012

Husse och Matte följde en god vän till graven

Av Walters Edénius - 25 augusti 2012 23:45

Det var lördagsmorgon och solen sken vackert över nejden. Bonden höll på att stänga för djuren på Vallen och han kom in en stund efteråt och pratade. Husse och Matte skulle till Boda kyrka på Kerstins begravning.

När de åkte började svarta molna torna upp sig från väst. I Boda regnade det redan. Hoppas det bara blir en skur eller två, men att regnet går över tills begravningen skulle ske. Vid Kringlên i Finnbacka var det som vanligt vatten i dom djupa hjulspåren i asfalten.

Några av Kerstins vänner skulle sova i Avlassen i natt, hoppas de haft det skönt mitt i vildmarken i Kerstins idyll.

Husse och Matte stannade först i Boda Prästgård. Husse skulle leta rätt på noter som skulle spelas och Matte passade på att städa i Prästgården. Matte behövde inte vara så tidigt i kyrkan, Husse skulle vara med och spela till en sångerska och till Boda Spelmanslag.

Matte skjutsade upp Husse till kyrkan, sedan åkte hon åter till Prästgården och fortsatte städa.

Kerstin hade önskat att spelmanslaget skulle spela "Visa från Venjan", först fioler och sedan skulle orgeln fylla på i sista reprisen.


 

Örns Kerstin Lörström hade skaffat en lila fiol, tänk att det finns fioler i ovanliga färger numera?

 

Kerstins kompisar Gruvris Nancy och Lâggar Margareta hade dekorerat kistan med bl.a stenar från Avlassen.

   

Det märktes att Kerstin hade en enorm vänkrets, det var 126 personer i kyrkan. Sedan följde de allra närmaste i släkten och familjen henne till graven.

Det hade blivit vackert solsken och blå himmel. Kyrkbacken var full av anhöriga och vänner.

                 

Här går Scherp Mor, Jan-Erik och Nancy samt Margareta och Lars till sina bilar.

 

De övriga åkte till Bodamål där minnesstunden skulle hållas. Boda Spelmanslag stod på läktaren i Bodamål (skolans matsal) och spelade samlingsmusik. Kerstin var också medlem i spelmanslaget.

Gästerna tog plats vid de vackert dukade borden. Matte hade sällskap med Kerstins son, Johan. Johan är väldigt förtjust i dansband och retar Matte ofta för, att hon inte får åka med i dansbandsbussen.

 

     

Kerstins bror, Erik, som bor i Jakobstad i Finland, höll ett vackert och belysande tal som innehöll minnen från deras uppväxt i Finland, om oåren och alla brister på förnödenheter i folkhemmen. Han gjorde en innehållsrik resummé över Kerstins livsresa från vaggan i Monäs, Finland till graven i Boda Kyrkby.

 

Flera personer berättade sina minnen från vänskapen med Kerstin. Hennes väninna från barndomens Finland, Ulla-Britt, sjöng sången "Jag skall gå genom tysta skyar". Hed Kerstin berättade episoder då de gick sin gemensamma sjuksköterskeutbildning. Ett fosterbarn i Kerstins finländska barndomshem berättade också om Kerstins generositet och omtanke.

Spelmanslaget spelade Kerstins älsklingslåt ur spelmanslagets repertoar "Kall-valsen". Sedan började folk så smått skiljas åt och tacka för sig. Husse och Matte åkte upp till kyrkogården för att se graven innan de åkte hem till mig.

   

Hon fick graven alldeles intill Husses granne, Per Ture, då Husse bodde i Änderåsen.

Här hemma har jag under dagen hållit koll på det som skett. Nere i Bûdgården har det varit liv och rörelse. Gårdens barnbarn har lekt och haft det trevligt. De bor annars i Spanien, där det är drygt +30 grader. De sover så skönt här, när det är svalt om nätterna. Det är svårt att sova när det är +30 grader i rummet. De talar redan italienska, svenska och spanska. Sedan lär de sig engelska i skolan, vilka tolkjobb dom kan få. Nu är det kanske bara bingsjömålet kvar att eventuellt lära in.

Husse och Matte satt länge på altanen och njöt av stillheten och gick igenom dagens händelser, med te och smörgås som tilltugg. Det blev alldeles mörkt ute innan dom gick till sängs. Fullt med stora nattfjärilar flög under lampornas sken.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards