Alla inlägg under augusti 2012

Av Walters Edénius - 14 augusti 2012 23:45

Husse tuggade sönder en av hörnstolparna i garnityret p.g.a segt kokkött. Alltså var det besök hos tandläkare Tysk, som rörde ihop grovbetong i tombolan och fyllde igen. Det går fort att få skadorna läkta hos denne hantverkare. Dels därför att han är snabb och skicklig sedan har han en TV i taket där han visar filmen "Motorsågsmassakern" för patienten.

Efter detta besök åkte Husse och Matte till Leksand för att ta en semesterdag. De hade ärenden in till Allans Sport. Intill ligger Frälsningsarmén där Husses barn sjöng för många år sedan.

   


Husse och Matte åkte till Insjön och Clas Ohlsons. Där blev det en full köpvagn med nödiga och onödiga saker. Det fanns ju flera butiker att besöka på Hjultorget.

Klockan började närma sig stängningsdags och de fick bråttom åter till Leksand för att gå på torgförsäljningen. Matte trivdes jättebra att gå bland stånden och känna doften av det som erbjöds.

     

Husse och Matte åt varsin sallad vid torgkiosken och då började kvällens höjdpunkt. Gamla traktorer och bilar skulle samlas vid Hembygsgårdarna så allmänheten kunde beskåda härligheten.

De började komma traktorer körande förbi kiosken. Det var bara att äta och titta. Lars-Bertil i Grytnäs var också där och kikade.

     

Plötsligt kom Sören och Lotta från Ingels körande med sin näpna Metropolitan.

   

Även Backhans Lasse från Torrberg var där med sin BM och Solebrant med sin skönhet.

Matte har en förkärlek för Saab:ar och varje exemplar kollades.

                         

"En kort en lång, en pyramid en stång" lyder texten i en gammal visa.

 

Lennart Olander var också där och kikade, liksom Back Ejnar från Almo. Einar och Husse jagade älg tillsammans i Långsberg för många år sedan.    

Det var många olika fordon att kika på.

                             

Tänk att Leksandkläder kan se ut hur som helst.

 

Thomas Lidhagen var klädd ordentligt för en eventuell frostnatt.

 

Gruvris från Rättvik demonstrerade en av sina bärgare, där han lyfte upp en Bedford.

 

Det var till och med en gårdfarihandlare med sin kollektion.

       

I Rönnäs finns det en mycket speciell moped som heter Mobil. Kolla och njut!

       

Vilken tillkrånglad spak i denna amerikanare.

 

Kronan på verket var denna Nissan Figaro, som gjordes i Japan till försäljning i England.

   

Klockan började bli 21.00 och fordonen samt besökarna lämnade Leksand liksom Husse och Matte. De resonerade intrycken under hela hemresan till mig, som tog emot herrskapet.


Av Walters Edénius - 13 augusti 2012 23:45

För att berätta lite om gårdagen, så var Matte ner och tvättade ett par mattor nere vid storbryggan. Det är förnämligt att kunna ha en sådan möjlighet.

 

Tidigare på dagen var dom upp till Rocka och grejade med något, de var ned till Arken och fikade sin medhavda tekopp med nötkött som tilltugg.

   

Det stod en bärplockarbil vid Trailerkurvan liksom vid Skjutbanan.

Husse och Matte fick besök plötsligt av grannarna Katarina och PeGe från Pajases, som kom upp och pratade en stund. Det var trevligt att höra hur det var med dom. PeGe var nyfikon på hönsen och framför allt på hur hönshuset hade inretts. Matte visade och berättade.

   

Nere i hagen hade Flamman ett lite umgänge med en av korna. De diskuterade sin härliga tillvaro och samtidigt oroade de sig över alla vargar som finns i närheten.

 

Idag åkte Husse och Matte upp till skogen igen och röjde lite ner mot Amungen. Det var ett hemskt oväsen när de sågade med motorsågen och skramlade med några plåtar och de spikade och drog ur spikar så det lät som krigslarm. Plötsligt hojtade Matte på Husse "du har en björn alldeles bakom ändan!" Mycket riktigt det var en björn som kutade ett 20 tal meter bakom Husse, den hade säkert legat och tryckt bland slyet och tyckte att Husse blev för närgången. Då blev den nog osäker och stack iväg norrut.

Nicklas kom strax efteråt från jobbet och stannade till och pratade. Han hittade några revben och andra benrangel, som förmodligen björnen släpat fram.

   

 

Matte blev kliig av alla myggbett.

 

Sedan for de hem och njöt av solen i den Blå Hörnan, där de sällan kan sitta. Solen har ju hållt sig borta en tid.

   

Husse var törstig och drack en påskmust.

Av Walters Edénius - 11 augusti 2012 22:13

Efter en kort natt vaknade såväl husfolket som gästerna i husbil och husvagn upp. Allas andedräkt stank av kräftspad sedan igår kväll. Men colgates ändrade på odören och jag kunde trivas bland ångorna igen. Tuppen gol inte nämnvärt som brukligt. Alla förväntade sig en revelj som skulle sakna motstycke, men han kände säkert på sig det och teg.

 

En av korna kom upp en sväng och kollade årsmodellen på husbilen medan hästen förblev ointresserad.

 

Gästerna åt frukost ute i det fria och tycktes må skönt. De skulle så småningom bege sig till Furudal på spelmansstämma i kättingsmedjan.

   

De hurrade för Matte med unison stämma. Matte fick även en vykortshälsning från Husses bror och svägerska i Täby.

Husses mellandotter med familj hade varit i Älvdalen på Wasalopps-cykling. På hemvägen mot Stockholm kom de och hälsade på en stund. Barnbarnet Melker var så intresserad av Mats´ tubkikare, han fick titta på alla vidsträckta kalhyggen på andra sidan sjön och på torkställningen i Uvbo.

Han gillade Mattes spinnrock och att skruva på det gamla mekanot.

 

Det blev en stunds förmiddagsfika på altanen innan de begav sig mot Stockholm.

   

Plötsligt blev det tyst när alla åkt sin väg. Husse och Matte gick ner till ladan och gjorde höst där, städade upp och Matte tvättade dukarna. Sedan åkte de ner till byn och hämtade tidningarna. Vid bystugan flög det fram en svart hund från sällskapet där utanför. Och på byvägen kom Mattias och Nova på fyrhjuling med en rymling i band. Hästen försöker alltid smita till några föl längre bort i byn för en lekstund. Då hjälper inte elstängslet, det finns plötsligt ingen känsel i huden.

   

Husse och Matte åkte vidare söderut och körde in vid Mosan och till Stockholmsdammen och vidare till Grytån. Det var flera stilla och naturfagra vyer längs grusvägen.

 

Det står en man och metar på andra sidan sjön. Mats´ tubkikare skulle komma väl till pass för att se vederbörande stående bakom flötet. Vid Grytån var det ett stort fritidshusområde med massor av lustgårdar och förverkligade trädgårdsdrömmar. Vid ett av husen i Hea hade en konstnär sågat ut en snygg brud ur en trädstam med motorsåg. Vilken skicklighet att locka fram kvinnfôlk ur ett träd. Hyn blir gulvit och ljus på alstret.

Sedan var dom åter hemma och tittade en stund på OS och FB sedan förhoppningsvis lite mera sömn än den gångna natten.

Av Walters Edénius - 10 augusti 2012 23:45

Jag undrar vad som är på gång? Bondens fru fortsätter att göra fint i hagar och på renar. Matte städar och sirar ut ladan, dukar och lagar mat. Hon dukade med avbildade skaldjur. Sådana djur som turkarna inte skulle sätta i sig.

 

Husse fixar grillen, åker och handlar igen och så kör han ved. "Vad vore livet utan vôdn" brukar han säga. Bondens vackra hässjor på Vallen är som en tavla av Bruno Liljefors.

 

Matte såg en jättelik orm igår när hon räfsade under granen. Den var mindre än två meter och så hade den zickzack-bandet på ryggen och var brun. Kan det vara en kvinna bland de slingrande arterna?

Klockan började bli 18.00 och en stor husbil kom upp på tunet. Sedan kom det en bil med husvagn.

Mats hade med sig sin fågelskådarkikare, den han använder vid Bingsjösjön när han studerar gråhakedoppingar och sångsvanar.

Dom som ville fick provkika och se tornet uppe på Södra Vålberget, det syntes väldigt tydligt. Det har till och med gått att se om det skulle vara någon där uppe.  Sedan riktade han kikaren mot Bingsjö, där på altanen hos Bo Leopold och Nygårds Britta övade dom olika buggturer och Kåks Birger höll på att knyta sin rödprickiga slips.

En sådan kikare skulle vara roligt att använda sig av vid fågeljakt.

Matte hade dukat fram lite chips och dryckjom på gröna möbeln, en välkomst drink eller så. Sedan grattades Lars, eftersom det var hans namn denna dag i kalendern.

 

Nu var det dags att börja grilla och gå ner till ladan. Faktiskt så sken solen bra länge, men det började bli mer och mer kylslaget och knottigt. Matte hande tänt maschaller överallt och värmeljus både i träden och på stenarna. Stämning var på topp och alla åt och hade det gemytligt.

   

Lite senare på kvällen kom Pajasesfolket körande och entrade sin stuga för natten. Uppe på Vallen skällde en slaguggla, den lät som ett

dovare hundskall.

Ladan blev nu för ruggig och alla gick upp till altanen och drack kaffe. Så kom cittror och piano fram. Lars satte igång med att stämma cittrorna innan de blev spelklara. Det blev "Barnatro", "Guldgrävarsången" och en hel del bodalåtar.

 

Husse plockade fram några äckliga ostar och vindruvor, men det var ingen som var så otroligt sugen just nu, dom trodde att Husse hade fotsvett, när Hawarti-osten serverades. Klockan hade blivit lördag 01.00 och Mattes namnsdag. Men ingen kom ihåg det då. 

 

Av Walters Edénius - 9 augusti 2012 22:30

"Oh what a wonderful mornin´!" Solen skiner och himmeln är blå. Svalorna dyker som nykonstruerade Jas-plan. Bonden hade varit ner och köpt nya fotbeklädnader hos "Sjöbergs Skor" på Storgatan, åt sin flamma. Hovslagaren jobbade med "Flamma" invant och säkert medan Bonden tröstpratade med henne.

     

Korna kollade från sidan hur det gick till. Konstigt att inte kvinnor i djurvärlden behöver skor, när det är så noga bland människor? Det kanske skulle se fånigt ut med kor i högklackat och kalvar i gympaskor. Förresten, varför kan inte tjuren gå i sandaler?

 

Jag fick grädde serverat på fat vid min bädd av Husse i morse. Det kan man kalla service. Jag behöver bara sträcka på mig lite för att nå fatet. Sedan somnar jag om igen.

 

Krassen på oljetrågsstenen prunkar nu hej vilt. En konstigt formad svamp har slagit sig i lag med krassen.

 

Husse har kört ved i stort sett hela dagen, från högen ner till vedboden. Matte har slagit hackslogen samt slagit runt rögåln och allmänt hyfsat till runt vårt näste. Matte hässjar också så hönsen får torrt hö till vintern i sina reden.

   

Nu behöver jag inte bevaka så Matte går och hämtar hö från Bondens lador längre.

Det är lite olika storlekar på lassen. Bondens skrinda respektive Mattes.

   

På kvällskvisten blev det bråttom ner till affären och handla. Tiden går fort när man har roligt. Mattes syster Yster expedierade vant och snabbt. Appells och Veterinären var också ute på uppköpsrunda liksom oknytt.

Väl hemma höll Bondens hustru på och trimmade för fullt runt stängningarna. Hon trimmade också bort tuvorna i hagen. Vilken kvinna!

 

Hennes man åkte traktor under tiden.

Nu äntligen är kl. 20.00 och Mattes älskling kommer på besök. Alltså inte Husse, för därvidlag ligger han i lä. Jo, det är ingen mindre än Ernst, som renoverar en idyll i Storfors.

Sedan gick Husse ut och tog in vintermattorna, som Matte tvättat. De har torkat ute under solskenet idag. Det är ju bara +4 grader under dessa järnnätter och mattorna blir fuktiga om de glöms kvar under natthimlen.


Av Walters Edénius - 8 augusti 2012 22:45

"Här firas det semster" säger dom! Dom far som svedda råttor överallt. Jag väntade att de skulle sitta och njuta, men det är nästan bättre när dom ger sig iväg och tjänstgör som vanligt, för då är det åtminstone lite lugnare för mig. Visserligen åker dom iväg och uträttar något ibland. I måndags var dom ner till Rättvik. Husse hade hoppats få tid hos "tyskläkare Tand" men han var överöst med hål och bryggor, så Husses sinande mjölktand får vackert eka tomt ännu några dygn.

Matte träffade plötsligt sin vikarie och hennes dotter i Rättvik, här kommer de som tre trallande jäntor från den kända barnvisan.

 

På hemvägen ville Matte se vart en grusväg ledde mellan Bôrn och Tora Motlut. Det var en jättefint skött grusväg mot Ljugaren med hur stora stenblock som helst. Verkliga sevärdheter. Vägen ledde som vanligt till en vändplan, men Ljugaren kunde skönjas på ett ställe mellan de raka furustammarna.

 

Hästen och korna betar och njuter här utanför rögåln. De tycker att uppehållsväder är det bästa som kan uppbringas. Ibland ligger de alla ikullskjälpta som om de vore utsatta för en Syrisk attack. Men så med ens kan de vara på benen och i färd med att gå till en annan del av betesmarken.

Igår kväll när Husse och Matte hämtade posten fick de se Nicklas komma körande med ett vidunder till maskin. Husse, som är tekniskt oduglig, önskade nog att han kunde köra en sådan pjäs.

   

Ingels Lena verkar ha blivit antagen att gå högvakt vid slottet under två veckor i september. Hon gick med bössan och tränade "Manöver! Halt". Hon tränade också på att se bister ut för att vara respektingivande för inkräktare.

 

Hennes konstnärliga ådra fick utlopp i färgläggningen av den på gården parkerade hästfinkan. Vilken estetisk och genialisk färgsättning. Det påminner om tröjorna på ett fotbollslag. Kan det vara Vatikanstaten?

 

Husse kör ved och klipper gräs här hemma och Matte trimmar, rensar och målar. Dom efterhängsna ungsvalorna störtdyker ner mot mig så fort mina morrhår syns utanför dörren. Därför ligger jag på altanen på dagarna och gör mina räder under den mörka delen av dygnet.

Hos grannen i Päkkos är det fullt jobb med diversearbeten och bärplockning. Nu blir det nog blåbärssylt, blåbärsdricka, blåbärskompott under vintern.

I morgon ska det nog dammsugas och sopas i korladan. Fladdermössen härjar vilt där.


Av Walters Edénius - 5 augusti 2012 22:15

Matte har semester men inte Husse men han lär väl få om han är skötsam. Husse och Matte gick ner till Bûdgården under förmiddagen för att säga hej åt folket där, som skulle åka hem till Tyresö ett tag. Men de kommer åter inom kort.

Sedan åkte mitt husfolk iväg till Kärvsåsen. Matte skulle vara hos sin dotter och hjälpa henne måla ett av hennes rum, medan Husse var i tjänst på sitt sätt.

Husse åkte till Dådrans kapell där det skulle bli barndop av ett gossebarn vid namn Harald. Föräldrarna var från Västerås, men mamman hade rötterna i Rättvik. Dopfamiljen hade en fritidsfastighet vid Ljugaren på vägen till Blecket. Många tjusiga damer kom långaväga från. En av dem fråga Husse försynt var man kan pudra näsan någonstans? Husse, som inte hängde medi det finstilta, sa att det finns en spegel i sakristian. Men då sa hon i klartext "Finns det någon toa här"? Och Husse gav henne direktiv var den omdiskuterade toan fanns.

 

Mammans farfar, Knut, bor i Rättvik, det var roligt att han orkade vara med. Nygårds Lennart hejar bekant på honom.

 

Prästen var från Västerås och var den längsta präst Husse sett. Han slog nästan huvudet i takkronorna.

Doppappan häller upp dopvattnet tillsammans med ett av barnen.

   

Sedan var alla bjudna till familjen på dopkaffe vid Ljugarens strand.

 

Husse åkte och öppnade Boda kyrka, så att kvällens musiker kunde komma in och öva. Det var Vikôs Kallâs kapell med Emma Nordin som skulle hålla en musikstund. Det var verkligen en höjdare och mycket folk kom det. Emma har en njutbar och kristallklar röst, hon kommer att bli en efterfrågad sångerska framöver.

 

Under tiden höll Matte på och målade för fullt. Annika och hennes far åkte fram till affären och handlade och handlade apelsinmarmelad och fransk oliver (tror jag). Kusjerkes Gunnar kom och skulle slå ängderna runt husen. Det hände mycket samtidigt. Nemo kutade fram och åter med sin piptrasa.

När konserten i kyrkan var klar åkte Husse och hämtade Matte för att fortsätta hem till mig.


Av Walters Edénius - 4 augusti 2012 21:15

Idag fyller Mattes mor 76 år och hon kommer att få besök av sina döttrar med respektive och vänner.

Fast under förmiddagen var det lite vedkörning och rensning av rabatter. Bonden kom upp och gav djuren, som alla låg slagsopade på åkern, men blev alerta då de hörde "hus"-Bondens röst.

Arne med fru har varit nere i Bûdgården och skall återvända hem nu på förmiddagen. Arne har namnsdag idag, grattis!

Päkkosfolket hängde med till Ann-Lis i Boda på födelsedagskalaset eftersom hon har sagt åt dem flera gånger tidigare.

Alla fyra åkte iväg men gjorde först en avstickare upp till Puttila i Finnbacka för att kolla Runkstenen. Nog fanns den på plats, men fungerade inte som den gjorde sist. Undrar vad som hänt? Är det tidens tand?

Sedan gick resan via Tora till Ann-Lis, som dukat upp stora bordet med sju sorter. Mattes syster Yster, Råger och Maria kom också. Syster Yster hälsade till Ann-Lis från min kompis Eva, som hyr i Dalstuga.

Husse och Matte hade plockat hjortron till Ann-Lis och dessa fick fungera som present.

Efter avslutat kalas och tackande hit och dit gjorde Husse och Matte en sightseeing med Päkkosfolket innan de åkte hem. De åkte via Gräddhyllan på Lenåsen ner till Södra Ockran och kollade in ett hus som var till salu. Det fanns en fin brygga ut i Ockran nedanför huset i fråga.

 

Färden gick vidare till Silverberg på Södra Ockrans östliga strand. Sedan åkte de till Hagling och tittade på de förnämliga trädristningarna.

           

År 1760 gick det att uttyda på ett av träden.

Innan de kom till Hagling stod ett bärplockargäng från Bulgarien strax innan Berglöming.

De åkte vidare via Halvarsbodarna till Rocka. Nere vid Rockstugan stod en Bulgarisk husbil. Päkkos Far ville se Himmelsbacken, så färden gick lodrätt mot himmelska höjder och framtidiens paradis?

Vid skjutbanan stod en Audikombi, den har stått där i flera dagar, det verkar mystiskt.

Vid hygget efter skjutbanan stod ytterligare en Bulgaisk bil med plockande människor.

Väl hemma satt en dödgrävare på ett vinbärsblad. Dessa skalbaggar kommer när de känner liklukt eller liknande. Jag undrar vad som är i görningen.

 

Husse glömde att visa den vackra Opeln som stod väl utrustad på Knektplatsen igår. Vilken pärla!

     

Väl hemkomna var det dags att intaga aftonvard. Vi grillar sa Matte, och så blev det. Hon slängde en köttslamsa på glöden.

I morgon är det vilodag igen för vissa. 

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8 9 10 11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards