Direktlänk till inlägg 17 oktober 2012

Grå måndag och vit tisdag och grå onsdag

Av Walters Edénius - 17 oktober 2012 22:45

Ska vinterdäcken på eller inte? Kan vi vänta en vecka till? Det ständiga resonemanget här hemma.

I måndags när Husse och Matte åkte iväg blev det stopp nere på Vilstensbacken. Där stod en trailer och höll på att lasta av en markberedare. Det var säkert spännande att se hur enkelt dom lastar av dylika bjässar. Trailern var nog lite längre än normalt eftersom den var tvungen att ta om vid storstenen intill Översta Nyåkern.

     

Den vände efter alla konstens regler på planen vid Hästkassbåkkan. Baklamporna råkade ramla av när han vände. De fastnade väl i något buskage. Men Bonden fångade upp dem och körde ifatt chuffören så han fick dem åter.

På kyrkogården var det full fart med lövjobb. Det måste bli klart eftersom SMHI sagt att det kan komma ner 5 cm snö under natten till tisdagen. Här i Bingsjö med omnejd bor vi i gränszonen, har vi tur så slipper vi.

Vid ladan hos Noréns i Järnakurvan verkade det planeras för slakt. Gubbar med plastförkläden och blänkande kniveggar stoltserade vid fårfållorna.

Plötsligt kom Got Bertil med hästfinkan efter bilen. Han skulle antagligen passa på och få en kalv slaktad i samma veva. Men kalvar är sluga. Kalven rymde iväg till kyrkogården. Den tänkte väl "ska jag dö, så ska det vara på kyrkogården!". Bertil kutade med sina långa slangriga ben efter och försökte fånga in den. Men kalven förstod vad som var i görningen och kutade vidare. Matte räfsade löv och skakade på huvudet. Det såg ut som en scen hämtad från en sämre cowboy-film. Hur historien avlöpte är okänt för mig, men slaktarna verkade packa ihop och åka, trötta på att vänta.

I Boda var det Trivselträff, som Diakonin ordnade. Lisbeth, Anna-Stina och Stam Maria serverade en närande soppa.

 

Prästens son, Max Norberg, berättade från sin Burundi-resa och om scouternas 100-årsjubileum.

   

Scouter från hela världen samlades i Burundi och hjälpte folk med sysslor i deras vardag, bl.a hur man sopsorterar.

Under eftermiddagen hade Matte fått sällskap av en jättevacker katt. Det är konstigt när Matte pratar om andra katter. De är alltid så vackra bara för att dom har lite gula fläckar i pälsen. Min päls är alltid stilfull och passar i alla sammanhang, den följer inte några fåniga modetrender.

Hur som helst var den vackra katten väldigt efterhängsen och kontaktsökande för att inte tala om uthungrad.

 

Varför vill den inte vara hemma? Var hör den hemma? Vi katter flyttar ju om vi inte trivs, så är det. Jag flyttade in till Matte när det kom småbarn in i mitt första hem. Då var jag inte viktig och betydelsefull längre. Det fanns ingen tid för mig helt enkelt. Jag reagerar fortfarande och flyr iväg när jag hör barnskrik. Husse och Matte är för gamla i alla fall för att skaffa barn. Hos Matte blev jag en ansedd varelse och så ska det vara.  Vi är stolta skapelser och har ett högt värde. Det kan man läsa i boken "Mormors katta", som ederats på en mängd dialekter såsom enviksmål, bingsjömål, bodamål, rättviksmål. Matte kunde inte lämna katten utan att ge den mat, den glufsade i sig som om den inte fått mat på länge. Till och med grädde lapade den i sig.

Jag låg hemma i värmen och tyckte synd om den andra katten som inte hade tak över huvudet.

   

När de var på väg hem så låg det en ljusblå plastsäck inkastad bakom rastkojan vid Hästkassbåkkan. Kanske röjarna har lagt dit något dom skall använda i jobbet? Men det visade sig bl.a vara en nallebjörn? Matte trodde inte att röjarna använde nallebjörnar, men det låg också kläder och skodon av skilda slag. Vem slänger sådant när det finns så många som inte har råd till kläder?

     

Så kom dom i alla fall hem, Husse och Matte. Ska vi sätta på vinterdäcken? Vi kollar på vädret först! Det skulle komma en varmfront efter det presumptiva snöovädret, vi avvaktar.

Tisdagmorgon. Det hade snöat under natten. Det hörde jag, så jag gick inte ut, jag accepterar inte vinter än.

 

Ett hetare resonemang om däcken, men det skulle bli upp till +10 grader i slutet av veckan. Nej vi väntar till fredag eller så.

Dom åkte iväg försiktigt nerför backen. Den blåa plastsäcken låg kvar bakom rastkojan. 

Det minskade med snö avsevärt bara de kom fram till byn. På Rättviksvägen var det bara vatten och regn. I dag skulle Husse ner till Rättvik på eftermiddagen och spela på ålderdomshemmen. Husse var så tidig denna dag, så han satte sig i sjukstugans foajé och läste gamla tidningar och hejade på alla bekanta som kom.

 

Rune och Gunvor sjöng vant med i läsarsångerna. Gunvor kunde alla utantill sedan förr då de kunde gå i Missionskyrkan. Gudrun instruerar om vilken knapp som skall vridas på för att hörapparaten skall fungera.

 

På Enådal var Gunvor i färd med att dela ut psalmböckerna, invant sedan tiden som kyrkvärd i Boda. Men hon kan ej tända ljusen eftersom hon inte når upp till tändstickorna. Lång Erik, Lind Inga, Åker Leif och många fler slöt upp. På Enåbacken berättade Husse för Uvbo Hanna att Nygårds Anders sikar för fullt, men att det inte är så gott om varan än. Hanna verkade glad över att få höra om de gamla höstsysslorna hemma i Dalstuga.

Päkkos Margit pratade en stund med Matte efter arbetsdagens slut.

 

Idag onsdag var all personal beordrad att närvara i Rättviks kyrka på ett föredrag om social ekonomi för hela stiftet. En upprymd och givande dag som engagerade allas entusiasm för ämnet.

Träsmak var bara förnamnet. Vissa somnade gott, andra applåderade ivrigt, någon på läktaren plockade med noter, några löste korsord. På eftermiddagen var det olika gruppföredrag på Stiftsgården, som alla skulle anmäla sig till. Sedan avskedskaffe där i matsalen.

Fort hem. Den vackra katten hade ätit upp maten och Matte hällde upp mer. Om något borde engagera kyrkfolk, så är det väl att hjälpa de hungriga. Social ekonomi alltså? Husse och Matte fattade galoppen till slut.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards