Direktlänk till inlägg 18 oktober 2012

Boda församling har synats i sömmarna

Av Walters Edénius - 18 oktober 2012 20:47

Husse och Matte for iväg i all hast i morse. Matte kollade om den vilda tamkatten på jobbet hade mat. Den hade ätit upp allting visade det sig.

Sedan gick det i ilfart till Boda Prästgård för att i farten slänga av Husse, som skulle vara där med sitt knog medan Matte var kallad ner till Rättvik.

Utanför prästgården höll Blank Helene och Ollas Sanny på och räfsade upp det löv som nedkommit, men det fanns mycket kvar på träden än.

Prosten från Leksand skulle komma och visitera under eftermiddagen och då måste det se fint och respektabelt ut.

Nere vid Norgehusen började hösten komma och det var tomt i lekparken vid Fritids. Barnen var nog fortfarande i skolan.

         

Husse ställde fram några bord och stolar i prästgårdssalen till eftermiddagens seans. Back Maud, Anita Gellerbrandt och Gesar Marianne ordnade med förtäring till kvällen.

Under dagen ringde Ingels Lena och talade om att Stora-Enso hämtade rastkojan från Hästkassbåkkan och frågade Matte samtidigt om hon kände till plastsäcken som låg där innehållande kläder och en nallebjörn? Denna säck har gäckat flera i byn, nu kanske den som dumpat säcken fått sin förhoppning uppfylld?

Vid 14-tiden kom ena bilen efter den andra upp till prästgården. Leksandsprosten med sin ständige sekreterade tillsammans i en bil med kyrkoherden i baksätet. De kom på två hjul i kurvorna med kyrkoråd, barnverket och Hall Ewa i följebilar.

Det blev en trevlig stund med många rosor och goda vitsord till personal och kyrkoråd i Boda för allt som görs och för gott samarbete och kreativa planer för pramtiden. Alla blev glada att få höra detta från visitatorn.

                

Efter en timmes träsmak blev det en bensträckare och kaffekopp på stående fot. Vår kyrkoherde var utschasad efter sin Ungernresa.  


Björ Aina, som är orförande i Boda kyrkoråd, verkar att säga till prosten: "Nog är det väl Rättvik som hör till Boda och inte tvärtom?"

 

Sedan blev det ingående frågor till var och en om hur deras jobb sköts och om de anställda uppfyller kraven enligt tjänstgöringsföreskrifterna.

Ollas Sanny skulle hellre vilja leda sång i mamma/barn-gruppen i stället för att vara kyrkvaktare och han åskådliggjorde visuellt hur man kan göra rörelser till "Imse vimse spindel"? Nej han visar hur man drar upp tornuret kanske?

         

Lena tyckte att hennes gester var bättre. "Jag har en liten hängbegonia i fönstret".  

"Hej vad heter du då?!

 

Det blev korvstoppning och mangling på hög nivå utan att någon för den skull blev stött och nertrampad i avgrunden. Prosten är en galant mötesledare som inte behöver begagna undermålig humor för att bli uppmärksammad. Det var högt i tak både bokstavligt och i praktiken. En lyckad visitation för Boda församling, deras personal och förtroendevalda.

Nu kom det fram en kasslergratin, sallad och kaffe.

         

Lottie njuter verkligen av den goda kasslern. Mmmm vilken härlig kryddblandning!

Äntligen på hemväg. Matte undrade hur den stackars katten hade det i kylan utanför Bingsjö kyrka? Hon kollade om katten var där. Allt uppätet och så kom katten uppdykandes från ingenstans på en gång och ville in i värmen och få mat. Kanske var den utanför Astas hus och hörde när Matte stegade fram i kyrkogårdsgruset?

 

Matte har gjort en liten koja åt katten med en varm tröja att ligga på, det verkade som om den ligger där.

 

Äntligen hemfärd. Det blir nog regn, det började smådugga.

Det nytjärade kyrktaket blänkte i dropparna.

 

Jag var ute och i full färd med att sätta i mig en skaplig råtta när dom kom hem. Det var inte tid att vara något välkomnande just då. Men så fort allt utom gallblåsan var nertuggat gick jag in och tiggde åt mig lite grädde för att späda ut råköttet med. Lite väta att blanda ut med var nödvändigt.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards