Direktlänk till inlägg 26 oktober 2012

Högtidligt avsked

Av Walters Edénius - 26 oktober 2012 23:00

Tänk att det kom snö i natt! Blåsväder otäckt värre, jättehalt på vägarna säger dom som kört från Rättvik. Men dom som åker söderifrån sa att snön började i Tänger någonstans. Kallt är det också, jag är en spiskatt uti klospetsarna.

Husse och Matte klädde sig i svart och åkte ner till kyrkan. Källass Mor skulle begravas och hennes barnbarn, Ulrika, skulle sjunga solo. Hon sjunger här i Bingsjö och Boda varje sommar med sin trio. Anders Lindgren spelar piano då. Han är begravningsentreprenör i Stockholm och han skötte även begravningen efter Källass Stina. Han skulle även kompa Ulrika i sångerna.

Matte och Anders hjälptes åt att placera bårtäcket på kistan.

 

Ett fint foto av den glada och avhållna Stina placerades på kistan. Det har blivit en ny sed att många vill ha ett konterfej eller foto av den avlidna på kistan.

   

Stina var en i en syskonskara av åtta som bodde i Källassen men skolgången var i Finnbacka byskola. Hennes busige skolkompis Sigvard, är en av våra kyrkvärdar i Bingsjö. Han hade klätt sig i dräkt, men Matte måste alltid hjälpa honom att knäppa kvalarna, det är inte så lätt med små knappar och stora arbetshänder.

   

Det kom många släktingar till begravningen och byborna i Finnbacka ställer alltid upp när någon i deras gemenskap går hädan.

Ulrika sjöng tre sånger och läste upp ett rörande vackert brev till sin farmor.

 

Begravningen förrättades av kyrkoherden som hade klätt sig i sin silver-elva runt halsen, dagen till ära.

Husse spelade orgelmusik och valde musik från Bingsjö och Finnbacka.

Begravningsbilen körde sedan Källass Stina en sista gång upp genom Finnbacka by innan färden gick vidare mot krematoriet, som ett farväl till sin trakt som genom alla år varit henne så kär.

Alla gick sedan över till bystugan där det hölls en minnesstund och prästen läste upp namnen på alla som skänkt gåvor till olika fonder. Husse satt med Hinrikes Kesti och Olle Lindgren. Två glada och humorfulla personer som håller ångan uppe i ordsvängarna.

Matte kom att sitta med en älgjägare från Sala. Det kunde inte bli bättre.

Anna Maria och Per hade ordnat goda smörgåstårtor som smakade mer, det gick inte att bara ta en bit.

Så var denna minnesdag efter en omtyckt medmänniska till ända och alla gästerna spreds åt sina håll. Några stannade dock till i affären för att köpa det där sista, som man glömt nu när man ändå var i närheten. Walters Kristina stod och knappade in alla varor när Husse, Matte, Yvonne i Finnbacka m.fl. radade upp sina val på gummibandet, som fick springas igång.

Här hemma höll Bonden under dagen på att panela sin förstukvist och satt ibland och funderade på hur snickarglädjen skall se ut.

Tänk att det bara är fredag än, det känns som om det är lördag?


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards