Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012

Väderomslag åt alla håll

Av Walters Edénius - 29 oktober 2012 22:45

Igår var det en härlig och solig dag. Husse och Matte hade ledig söndag och bestämde sig för att ta en skogsrunda med hjälp av apostalhästarna. Bonden kom upp en sväng när dom höll på att axla ryggsäckarna. Han erbjöd skjuts, men de tackade nej eftersom det gällde att röra på sig. Längs Budvägen satt Johan och Robin på pass. Bylaget var ute och jagade älg. Någon ropade i deras radio "En stor ko kutar mot Vattumyre och simmar troligtvis över Draggan till Envikens församling för att fira gudstjänst". Det typiska som händer under älgjakter.

Husse och Matte gick mot Näverbergsheden och högt på en kulle gjorde de upp eld och tog en rast.

 

På vägen dit växte det roliga utväxter på en och annan tall. Förmodligen tumörer eller liknande.

 

De fortsatte mot vändplanen på det stora hygget norr om Budär och gick sedan cykelvägen hem.

Efter att ha varit en skön och vackar söndag blev det totalt tvärtom på måndagen. Det satte igång att snöa på söndagsnatten och stora, tunga flingor dalade tätt. Det fortsatte hela dagen. Matte var i kyrkan och putsade fönster och Husse var i Boda.

När han tittade ut från sitt rum låg tvättstugan mitt i snöovädret.

 

Micke kom till Gruvås depån och fyllde trailern med sand men det var svårt att få trailern i rörelse eftersom de varma däcken smält snön till is. Men han är en van chaufför och lirkade den stora bilen fram och åter så de kom iväg.

    Husse vågade inte åka över Lidberget hem eftersom det fallit nästa 3 dm snö och den vägen plogas inte först, utan han körde via Ingels.

889:an var plogad liksom 890:an till Dalstuga. Bonden hade kört med traktorn upp till Budär, så det var bara att följa "rälsen". Hur mycket snö skall det komma egentligen redan nu? "Tack kära hustru, för att du vann resonemanget om vinterdäcken ska på eller ej!"  Hur kommer vi ut i morgon bitti om det fortsätter så här?

På tisdagens morgon, Elsa-dagen, hördes att någon stor maskin var i antågande. Det kan inte vara bättre, Uffe kom och plogade vägen fint och fixade bort nederbörden. Tack och lov! Nu var det bara att köra utan problem. Idag skulle Husse ner och spela på ålderdomshemmen i Rättvik. En solskensstund i ovädret. Glada och tacksamma åhörare som får en av sina gråa dagar lite upplyfta med anspråkslösa toner. På Prästskogen hade "änglarna" ordnat med kyrkkaffe efteråt. Dessa änglar kommer varje gång och hjälper de boende in till andakten och musikstunden. De drar rullstolar, går armkrok och pratar rättviksmål så alla känner sig hemma. Det är Sikes Barbro, Gudrun Kellner och Karin Ljunggren.

På Enådal var f.d Bodakyrkvärden Gunvor från Solberga. Hon delade ut psalmböcker till alla och samlade in efteråt. Åker Leif, Lång Erik, Lind Inga m.fl sjöng med i psalmerna. Kjell Boye tittade in och vinkade mitt under psalmsången.

På Enåbacken vinkade kära Uvbo Hanna glatt åt besöket. Maj-Lis brukar ibland dansa med en av personalen till Husses musik.

Nu hemfärd till vinterns rike. Vintertiden har gjort att det är mörkt nu när resan går mot Hälsingerågången.

I slutet av veckan skulle Hillrings komma upp med sandningsgrus till Matte. Det är svårt att sia om hur halt det blir till Alla Helgons Dag.

 

Hillrings hade sonen Oskar med sig eftersom skolan har höstlov. Han går i samma klass som Bodapojkarna Emil, Rasmus och Kevin.

Emils pappa har hjälpt Husse och Matte med bygget här hemma tillsammans med snickaren Konta från Born.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards