Direktlänk till inlägg 29 januari 2013

Bingsjöpolska

Av Walters Edénius - 29 januari 2013 18:26

Kl. 8.15 skulle arbetsledaren vara på kyrkogården för att träffa Matte. Han skulle lämna och hämta grejor samt kolla arbetsläget i största allmänhet. Husse gick till bystugan eftersom det skulle bli en s.k "Förmiddag i Bingsjö", den första efter det nya årets inträde. Idag skulle Olle Lindgrens i Finnbackas bror Leif tillsammans med Lisa Hägglund lära Finnmarksborna stegen i sin egen nationaldans, Bingsjöpolskan.

Det strömmade in folk i bystugan undan för undan. Åke Wänn, som äger Bingsjö prästgård, är bl.a en snitsig fioltrakterare skulle spela till dansundervisningen.

På väggen hänger ett träsnitt av Hjort Anders, som betraktade dansarna och spelmannen lite från sidan.

 

Prästen Rudman hade tre eleganta damer med sig från Rättvik, Maj-Britt, Ingels Karin och Päkkos Svea. Päkkos Svea är ju i allra högsta grad Bingsjöbo, men bor just nu i Rättvik åtminstone under de mest vintriga månaderna.

 

Grannarna Knutes Astrid med syrran Marianne och Ann-Lis samlades kring Päkkos Svea.

 

Bystugan var dekorerad vackert med ljuslyktor i fönstren och fin bordsdukning som Ann-Lis skötte med den äran. Åke satt och lutade sig mot fönstret medan han pratade och plötsligt började det att pyra i hans tröja och skjorta och sedan började det att hetta i skinnet på ryggen. Vad otäckt! Så lätt en olycka kan hända. "Inte nog med att min prästgård brann", skojade han lite tragikomiskt.

 

Leif hjälper till med att badda ryggen med en blöt disktrasa så det skulle lindra lite.

Det kom många från när och fjärran till detta numera så populära tisdagsgemyt, från Björkboda, Svödn, Tänger, Rättvik, Linghed, Aspeboda, Falun, Finnbacka, Dalstuga, Budär och kanske flera ställen.

 

Leif och Lisa visade sedan hur Bingsjöpolska dansas även den enbenta varianten, där kavaljeren dansar på ett ben runt sin partner. "Denna variant brukar gå bäst så sent som möjligt vid en tillställning" sa Leif med humor i blicken. Paret visade också varianter på polskor från Svartnäs, Jädraås, Ore m.fl Leif berättade intressant om Bingsjöpolskans tillkomst innan han och hans partner visade dam- och herrstegen var för sig.

Matte och Husse blev lockade av att prova på liksom Goliats Claes-Göran och Inger Jans. "Ni ska hänga mera med axlarna" sa dom åt Husse och Matte. Rudman dansade mera åt Orepolskahållet, men detta berodde nog på att han kommer från Edsbyn, som gränsar till Ore.

     

Denna trevliga förmiddag avslutades med lotteridragningar och generell information.

Husse åkte till Boda för att spela på Backåkern och Ann-Lis hängde med till Boda samtidigt.

Under tiden gick Matte till kyrkan och fortsatte med att såpskura plankgolvet.

På Backåkern var det trivsamt som vanligt Kicken var där och hälsade på sin bror Bror. Maj hälsade till Husse från Sand Gun och Gesar Arne hade med sig lite noter som han ville att Husse skulle spela. Denna gång var det bl.a "När man blåser lätta bubblor" och "I en röd liten stuga".

Husse åkte hemöver och hämtade upp Matte vid kyrkan. De handlade i affären och åkte vidare hem till oss. Matte lekte med Rosie en lång stund innan hon åkte åter fram till Bingsjö bystuga för att gymnastisera med Idla-flickorna.

Under tiden var Husse ute och lekte med mig, även jag vill bli uppmärksammad! Jag och Husse gick ner till ladan så jag kunde klättra upp på timmerknutarna sedan gick vi hem igen och då klättrade jag upp i äppelträdet, sedan följdes vi åt och spårade någon som gått här och trampat under dagen, Husse tog mått på spårstämplarna och fotograferade räfflorna. Vi kände oss som detektiver! Fast jag som en polishund förstås! Jag höll masken och lät honom hållas, han tittar för mycket på serier på TV, stackars sate!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se