Direktlänk till inlägg 12 februari 2013

Fettisdagsgubbar

Av Walters Edénius - 12 februari 2013 18:22

På tisdagsmorgonen var det dags att skotta upp lite kring huset här. Uffe kom upp och plogade vägen fin som vanligt. På torsdag kommer Budgårds Far med kompisen Arne hit och stannar här en tid i sin stuga.

Idag var det "Förmiddag i Bingsjö bystuga" och temat var "Fettisdagsgubbar". Denna tradition är en verklig företeelse här i Finnmarken från förr.

Det kom ganska mycket folk trots att många var sjuka eller var förhindrade. Folke och Anna från Rättvik var duktiga att åka så pass långt, trots halkan.

 

Anna Maria och Mattes syster Yster serverade rotmos och fläskkorv som alla lät sig väl smaka och som efterrätt semla till kaffet.

 

Sigvard och Ingels Karin hade ett litet kuttrasju så här på skämt trots att Sigvard var bordskavaljer åt Päkkos Svea.

       

Nygårds Britta berättade hur fruarna gjorde storkok till fettisdagen och sedan begav dom sig till skogs där karlarna högg eller körde.

 

Det kunde vara Rocka, Myrvik eller annorstädes karlarna jobbade. Fruarna lastade bilar eller en skogsarbetarebuss med maten och semlorna. Det blev ett glatt avbrott i skogsarbetet, en riktig fest i skogen. En del fick sig även lite innanför västen och blev extra uppåt. Sedan tog sig gubbarna hem till bystugan om kvällen där det blev dans till musik av Sikes Edvin och Elis på dragspel och Udd Lennart på gitarr. Nygårds Britta sa att bystugan fick en stark "doft" av skog, storvästar och gummistövlar.

Denna fettisdagstradition höll på till slutet av 50-talet.

I bystugan idag kom några av dåtidens fettisdagsgubbar på besök, riktiga skogsarbetare, kanske var dom från Näverbergstjärn?

   

Skogshuggarna slog sig ner vid eget bord där dom kunde breda ut sig och skrodera så mycket som de ville.

 

Efter maten bjöd de upp till dans. Dom var väl hungriga på kvinnlig fägring?

     

Knutes Marianne började dansa twist för sig själv när inte karlarna hängde med. Hon berättade att när dom som barn Bingsjö gick ut i gårdarna som fettisdagsgubbar hade dom gjort masker av papper och till skägg använde dom lavar. Det var olika på generositeten i gårdarna, i Prästgården fick dom både karameller och pengar av Wärmdahl i en annan gård kunde få gröt.

Goliats Claes-Göran berättade från Källassen hur dom dansade i korladu där. Vissa år var det 70-talet hästar där som körde i skogen.

 

Matte visade sedan hur en hjärtstart fungerar och hur man gör livräddning genom att trycka hårt på bröstkorgen och "mun-mot-mun"-metoden.

 

Husse for sedan till Backåkern och spelade. Svenn Sven var där och ville höra några Rättvikslåtar, Ingels Bror gillade bäst bodalåtar.

Matte fortsatte med att skura plankgolv i kyrkan. Hon fick en stor sticka i handen när hon drog med skurtrasan på det ojämna golvet.

Husse kom så småningom och hämta Matte och de kom hem till oss och eldade lite mysikgt i öppna spisen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards