Direktlänk till inlägg 18 mars 2013

Ny vecka för vissa, fortsättning på den gamla för andra

Av Walters Edénius - 18 mars 2013 23:30

Så börjar väderfolket på TV:n hota med mera snö och i södra Sverige förskräckliga mängder. I morse åkte de mina iväg till Boda Prästgård. Matte skulle fortsätta putsa prästgårdens alla fönster, det är 33 stycken. Otacksamt jobb, förra måndagen när hon var klar med stora rummet hade någon kanske ur Kyrkans Ungdom på tisdagskvällen smetat en stor lôda med något fett mitt på rutan. Vem tar rätt på sådant?  Skulle karlar jobba med sådant som fönsterputsning så skulle det säkert uppfinnas något som putsade av sig självt.

Idag var det Diakonin och Mangrant på eftermiddagen och nästan alla medlemmarna kom. Jannes Nannas syskonbarn Mia från Bôrn bjöd på våfflor såsom de äts i Danmark. Runda våfflor?

   

Dom var säkert väldigt goda eftersom det blev tvärslut på alla de högar som Mia travat upp på faten.

Knapp Barbro inledde mötet med att berätta om Ren Ann-Britts tragiska dödsfall. Alla dödsfall är väl tragiska, men mer eller mindre. Knapp Barbro kom precis förbi gården i Gulleråsen när brandkåren var på plats och jobbade som mest. Barbro berättade med inlevelse för alla om Ann-Britts liv och leverne, om hennes enträgna hjälpsamhet och generositet för medmänniskorna.

En tyst minut hölls till Ren Ann-Britts minne.

Sedan fortsatte mötet lite trevande av stundens allvar.

     

Ollas Hans och Skarp John satt och tittade på gamla kort från förr. Bl.a foton på snödjupet på vägen i Ovanmyra på 20-talet. Trubbiga träskyfflar förekom innan plåtskyfflarna gjorde intåg.

 

På bilden här under står från vänster Björk Jonas, Magitås Andôs, Jones Erik, Pellollas Erik, Linder Hans, Olers Anders som har Magitås Jonas på axlarna, Sparv Erik har Gisslar Sigvard på axlarna, Långsvens Olle, Dalins Jerk, Sparv morfar och Stjärnblads morfar.

 

Här står det en syskonskara av enbart Ovanmyrakôllor eller från någon by i närheten.

  

När Matte höll på att vårstäda hittade hon gamla kort från idrottsplatsens planering vid Silverbergsängarna och en skrift från Boda Sportklubbs 50 år, 1931-1981.

Här är en bild från 1931 när ett gäng karlar jobbade med att anlägga fotbollsplanen. De har t.o.m en vevgrammofon med sig, nu har alla musikproppar i öronen.

 

Här är Bodas fotbollslag från 1931. Stående från vänster: Axel Runns, Knut Flink, Ernfrid Englund, Alix Brandin, Ernst Kvarnström, Sten Almroth, Sven Sjöberg, Julins Johan och Hans Jannes. Dom som står på knä är från vänster Nygårds Jonas,  Erik Hedin och Giftings Erland (Ollas).

 

Laget från 1932 är nedanstående män: Storspelmannen Lâggar Andôs från Änderåsen är nog lagledare i kostym, sedan Gravsjö Olle, Erik Vesterling, Elof Tysk, Marits Olof Andersson, Ândul Elof, Got Kalrl Andersson, Olle Kalroth. Knästående: Sven Maritz, Erik Gifting, Stenbergs Gunnar, Laggar Jonas Olsson och sedan Skarp John själv längst till höger.

 

Bastun invigdes 1976 Ollas Bertil sitter så glad i mitten omgiven av Bergviks Arne, Gruvris Ingvar, Angantys Jan, Ingels Albert och Gruvris Rolf. Mellersta raden: Staffan Jones, Mats Bergvik, Ollas Bertil, Herrgårds Hasse och Dennis Jansson. Längst ner sitter Gert Åhlander och Åke Malmström.


 

Herrgårds Hasses foto var urklippt till någon födelsedag, men en ersättningsbild fick infogas.


Laget från 1969:

 

Här ovan är det bl.a bakre raden Åker Perskog, Jörgen Andersson, Västå Bengt, Jöns Göran, Anders Julin. Lars-erik Sjöberg och Roger Andersson. Knästående Gruvris Jan-Erik,  Lars Vikström, Åke Angantyr, Gösta Vikström, Olle Wester och Jan Angantyr.

 

1977 och 1978: Stående från vänster: Olle Wester, Ryss Bertil,  Sedvalls Gunnar, Staffan Jones, Jan Angantyr, Stig Eriksson, Roos Jörgen, Arne Bergvik. Undre raden från vänster: Sedvalls Yngve, Lars Vikström, Anders Danielsson, Åke Angantyr, Rolf Blixt, Hans-Åke Stenberg (Hanta).

     


FB cupen med Olsén som lagledare:

 

I oordnad ordning är det bl.a Conny Swan, Kennet Zetterqvist, Christer Berg, Jan-Olov Käck, Lars Jansson, Rickard Dåderman, Tom Hansson, Ola Jonsson, Tom-Öjvind Lien, Åeter Olsén, Mikael Laggar, Sven-erik Olsén och ett namn som ej går att utläsa.



Möckjas Rolf och Måg Hasse ledde 1979 års lag. 

 

 

Herrgårds Hasse ansvarade för grabbarna ovan 1978. Stående från vänster: nr 1 Herrgårds Hasse, nr 2 Mikaels Bond, nr 3 Soling Jonny, nr 5 Hansollas Bengt, nr 6 Gruvås Mats, nr 7 Peo Danielsson, nr 8 Blank. Knästående från vänster: nr 3 Jan Wenngren, nr 5 Käck Kent.


A-laget samma år här under.

 

Loman Kjell och Bäck Ingemar, två stadiga Änderåskarlar skötte om grabbarns träning.

 

A-laget 1981 här nedan:

 

Det är spännande med gamla foton! Kärvsåsen.

 


 Här under är den en vägdag i Boda Kyrkby från 1928.  Werners syns längst upp i bakgrunden och Gropaffären längre ned.

 

Så var gamla foton genomgångna och så säger dom på Face Book att nu är det dags igen! "Det brinner i en gård i Övre Gärdsjö" Det verkar vara Ingelsgården. Barnfamilj fick utrymma när gnistorna antänt tjärpappen på taket, stod det i tidningen.

 

Två otäcka bränder i vår socken dagarna efter varandra.

 
 
Ingen bild

Ulrica

20 mars 2013 20:42

Kul att se kort från min mors och fars uppväxttid där "hemma" i Boda och Ovanmyra. PellollasErik var min farfar och Åke på bild är min mosters man. Mor och far berättar mycket om sin barndom när de ser kort på gamla bekanta och släkt. Mycket uppskattat av dem.
Du har en underbar blogg och vi hoppas verkligen att du fortsätter med den så man får se lite då och då vad det är som händer där runtomkring i hembyarna.
Tack Börje.
Hälsningar från fina Siljansnäs

Walters Edénius

21 mars 2013 09:57

Kul att du läser och sedan en hälsning från gamla Näs. Ursäkta frågan men är du Ulrica som jobbade i skolan samtidigt med mig?

 
Ingen bild

ulrica

21 mars 2013 10:10

Hej!
Ja,det stämmer. Vi har setts nu på senare år i Boda i affären någon gång. Vi har ju sommarstuga i Ingels så en del besök till Boda och Ovanmyra blir det för att besöka gravar och släkt.
Ulrica

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards