Alla inlägg under mars 2013

Av Walters Edénius - 16 mars 2013 21:45

Hur skall jag duga här hemma? Jag försöker sköta mig men misslyckas genom att revirmarkera ibland här hemma och dessutom inne. Detta får Husse och Matte att bli vansinniga. Allt började dagen för julafton då Mattes mor kom hit med en korgstol som hon haft på sin altan i Boda Kyrkby. Den var fullpissad av alla Bodas hankatter och då trodde jag att "nu måste jag ta vid!". Mina revirtänkanden har varit som bortblåsta i och med kastreringen för många år sedan, men denna korgstol fick känslorna att återkomma. Ändå värre blev det i och med att den feta danskan från Grälls flyttade hit. Rosie är totalt "iskall" i kynnet och nonchalerar mig hela tiden, hon bara gör som hon vill utan att ta hänsyn till mig, som ändå äger Bûdär.

Matte har köpt en speciell laserlampa från Veterinärbolaget som får eventuella kattpissfläckar att synas i lampskenet. Matte är väldigt idog med lampan. Jag har en aning om att min existens börjar komma i gungning om jag inte slutar med mina "behov". Det är värst när jag varit ute och kommer in och jag inte vet var Rosie befinner sig någonstans. Bara jag får se henne så lugnar det ner sig, jag är lite skraj att hon ska ligga i bakhåll. Fånigt kanske, för hon är ju stillsam. Ibland kan vi vara bara någon meter från varandra men sedan blir jag så där hispig igen.

 

Idag fram på eftermiddagen åkte Husse och Matte till Boda kyrka för att jobba. Det var barndop av en kille som hette Love och han med sin syster och föräldrar bor i ett av "Funkishusen" på Björkallén. Långsvens Per Anders var med från församlingen och lämnade över dopljus och annat smått och gott. Han läste även barnevangeliet.

 

Det var Lennart som döpte och barnet tyckte nog att det var skönt att få denna ritual gjord. Barnet var lite irriterat en stund först för att prästen aldrig skulle komma till skott med den s.k våta handlingen, men när detta var över så tog Love det lite lugnt.

     

Husse och Matte var bjudna på dopkaffe efteråt i Prästgården, men måste dessvärre tacka nej för att åka till Bingsjö och ringa helgsmål. Husse ringde i klockan och Matte städade kyrkan under tiden efter riddardubbningen som varit.

Från klocktornet syns gårdarna kring kyrkan väldigt fint.

     

Så var det dags för hemresa och koll med laser efter några urinessenser efter mig. Men nu blev dom blåsta för jag har skött mig, snopet va´!



Av Walters Edénius - 12 mars 2013 23:15

Kallt så förskräckligt på morgnarna, dagsmeja en timma och så kallt igen till nästa förmiddag. Husse skjutsade ner Matte till Snälles Annica för att lifta med henne ner till Rättvik. Vid framlidna fru Wallins stuga hade det byggts en präktig ljuslykta i snön.

 

Det skulle bli en kyrkväktarträff inför "pastoratssammandrabbningen" med Ore. Därför skulle alla kyrkväktare prata ihop sig.

Husse kom hem och ordnade med veden och annat innan han klädde sig och snarade på sig en slips för att åka till Bingsjö där temaförmiddagen "Vett och Etikett" i bystugan skulle tima. Flera hade redan kommit dit, och flera kom det efter hand. Damerna hade plockat fram sina vackra rober ur skrubbarna. Långkjolar, långklänningar, hattar med och utan flor, frack, mörka kostymer, bredbrättade hattar, blanka skor, rena underkläder osv. Anna-Maria och Walters Kristina serverade en trerätters middag eller lunch kanske, eftersom det var vid 12-slaget. Förrätt, kötträtt, efterrätt, kaffe, likör eller snaps. Det blev väldigt högljutt i bystugan, men när de fick höra något om vett- och etikettsregler från Rudman blev det en lugnare konversation. Inga armbågar på bordet och absolut inte sitta med huvudbonaderna på om man är av manskön, detta befrämjar bara huvudlössens trivsel. Ibland kommer det karlar in i kyrkan med kepsarna på skallarna t.o.m när det är begravning och bröllop säger Husse. Kanske dom inte tar av sig dom när dom sover ens. Det skulle ju även jag begripa hur vansinnigt dumt det är eller ser ut. Damerna däremot har rätt att skyla sitt huvud. Snelles Siv hade en jättefin hatt med flor liksom Anita och Nygårds Britta.

Rudman berättade även traditionen i att uppvakta med blommor, vilka blommor osv. Krukväxter till karlar. Kvinnor kan uppvaktas med blommor även anonymt och utan kort med givarens namn.

 

Anita, Knutes Hilda och Anita hade klätt sig i sina eleganta stasser. Liksom många andra.

 

Tänk att den lilla Finnmarksbyn Bingsjö kan samla så mycket folk en vardagsförmiddag. Folk som dessutom engagerar sig och försöker bjuda till. Detta måtte vara unikt.

Nygårds Britta fyllde år denna dag och hon hade klätt sig i en urtjusig kreation med kronjuvelerna runt halsen. Allt för att högtidlighålla sin födelsedag och kronprinsessan Viktorias namnsdag. Knutes Marianne och Solveig hade sina storblommiga långklänningar. Marianne i sin gulblommiga som hon köpte på N.K och Solveig sin dräktklänning med chockrosa blommor som hon inköpt i Barcelona. Paret Simone från Iliastjärn hörsammade också denna vädjan. Theo hade en smokingliknande kostym och svart bredbrättad magnifik hatt, som avlämnades på hatthyllan i hos garderobiären..      

Professor Stig hade dagen till ära klätt sig i sin frack med ett brett vacket ordensband av sidentygskaraktär. Husse funderade om det någon gång under de gångna åren har promenerat någon i frack en tisdagsförmiddag över vägen till bystugan i Bingsjö? 

Jag gormade på Husse när han kom, varför han inte fotograferade Stig, men kameran hade laddat ur, det som inte får hända. Det var synd!!

Päkkos Svea, Ingels Karin och Sparf Olle hade också kommit från Rättvik åkande med Rudman och Hall Ewa. Husse tycker att Ingels Karin är väldigt sensuell med sin svarta tofs.

Fyra otyglade damer från Svaben kom intjoande mitt i "kungamiddagen" liksom hovnarrar gjorde på sin tid. Det var "Slödder och Skarn från Falun"  som överraskande chockerade all nobless, som var samlad kring borden. Många blev rädda för dem, kanske de hade huvudlöss eller flatlöss? Sedan bar de på en oäkting som de försökte beskylla någon mansperson i församlingen för? Dom tittade även synande på Husse.

         

Vilken förmiddag! Tänk att samla alla sorters människor ur alla stånd?

Husse for raskt iväg till Boda för att spela på Backåkern. Gesar Arne hade som vanligt ett konvolut med pianonoter som han ville få spelade. Det var ovanligare melodier denna gång.

Matte blev avskälpt av Sten-Ove ur pickupen vid prästgården efter Orebesöket.

Av Walters Edénius - 11 mars 2013 17:15

Skall det vara så här svinkallt när det är vårmånad? Det verkar som om minus 21 är permanent vid Gravsjön om morgnarna.

Matte har varit hemma ett par timmar under förmiddagen och fortsatt med vårstädningen, sedan skulle hon ner till kyrkan när Husse kom hem med bilen. Hon fick några, kanske befogade utbrott mot mig idag. Jag skulle nämligen revirmarkera på ett par ställen. När jag inte har full koll på Rosie, var hon befinner sig eller så, då försöker jag sätta gränser. Jag är emellertid rädd för att hon skall överfalla mig från något gömsle, som jag inte har koll på. Hon har enorma klor det fruntimret! Precis som hos er människor. Jag är också lite rädd för att hon skall "sol-och-våra" mig eftersom jag har sparat lite skogspengar sedan jag bodde i Åsarna, men dessa skall jag ha till begravningen. Hur som helst så flydde jag hals över huvud ut genom katt luckan när Mattes stämma än en gång lät ljunga mellan timmerväggarna.

Husse var lycktligtvis i Boda Prästgård och jobbade. Där skulle det idag bli Trivselträff med Fällmans Ukulelegäng som underhållning. När Husse kom till Prästgården var Ann-Lis redan där och skalade potatis. Hon hade varit där även vid 7-tiden och förberett något, sedan "sparkade" hon hem igen och åt en välbehövlig frukost innan hon på nytt "sparkade" upp till Prästgården. Det är ett fasligt "sparkande" på denna kvinna! Efter hand kom ytterligare tre köksor: Per Marianne, Bruhn Anna-Stina och Stam Marie. Hall Ewa kom också med en alltför rentvättad bil. Det är omöjligt att hålla bilen ren på Dalstugavägen nu när det dammar så förskräckligt. Värre lär det bli vid snösmältningen och tjällossningen. Bröderna Knutes visste var dom skulle slå ner sina bopålar, precis innan grusvägen börjar, smart!

När Husse gick ner och hämtade posten i Boda sken solen härligt över husen. Det citrongulfärgade Hanséns lyste liksom kyrkan från sin mäktiga position på Bûdbåkkan.

   

Jann Knuts Gullan kom mödosamt och försiktigt uppför backen i halkan med barnbarnens små tofsar i kopplet. Sparkar och grus hör inte ihop, värre är det i uppförsbacken.

 

Fällmans med följe kom en efter en t.o.m Kåks Birger. Styrkan var inte full denna gång, det är alltid svårt att samla alla musikerna en vanlig måndageftermiddag. Men det kom så många så programmet kunde genomföras med råge. Fällmans själva har komponerat några av låtarna t.ex "Finska Pölsan" och "Ka jär du jän!". Gulleråskôllan Anette Wester var också med och hon är jätteduktig att sjunga, hennes mormor Röjås Maja är med i Diakonin. Hon är på det nedersta kortet flankerad av Fällmans.

   

Denna gång serverade köksgänget korv Stroganoff med kryddblandning från Åsarna.

Fram på eftermiddagen och kvällen var det dubbning i Bingsjö kyrka för elever i Ingels skola. Lottie, Ullis, Lena, Sylvia och Anna från Olofsstugan kom upp för att genomföra dubbningen.





Av Walters Edénius - 10 mars 2013 15:07

Idag skulle vi vara hemma och fortsätta med vårstädningen tillsammans med Matte. Husse åkte tidigt till Boda kyrka för att spela. Det var lika kallt som igår. Men solen sken och det kommer att bli en härlig dag. Många blir nog solbruna på isarna där de anglar i solen.

När Husse kommit västatä Gifting Sörens stuga vid Gravsjön och en bit upp för backen gick en älg inne i ungskogen på höger sida och precis vid bilen på vänstra sidan bakom snövallen stod en annan älg, beredd att gå över vägen.

 

Det var minus 21 grader där även denna morgon. När Husse svängde av vid Tora Motlut gick det en äldre kvinna och rastade en hund. Skulle det vara så konstigt? Nej, i och för sig inte, men det brukar aldrig gå ensamma kvinnor där mitt skogen en söndagmorgon när det är minus 21 grader i skuggan, men varför går hon i skuggan?

Johanna Johansson eller rättare sagt Dahlin, eftersom hon fått i en karl, som svärmor brukar säga, skulle sjunga några sånger och hon kom för att öva. Johanna är född i Ovanmyra och hennes mor och två bröder bor kvar där, men hon själv har flyttat till Styrsjöbo. Hon var alldeles brun i hyn eftersom hon varit på Egyptensemester.

Johanna har en väldigt vacker och bärande röst, hon brukar oftast sjunga ensam utan komp, men idag fick Husse vara med och spela på två låtar.

 

Per Marianne och Stam Marie höll på och kokade kyrkkaffe, som de skulle erbjuda besökarna efteråt, om de sjöng ordentligt i psalmerna. Gamla prostparet Garmo var också där liksom Gullan, Hanséns Anna, Ann-Lis, Hall Ewa och en hel del till.

Efter gudstjänsten skulle Giftings Ruths barnbarnsbarn döpas. Det kom många ungdomar och kesande småbarn till dopet.

Barnets mor är från Boda och pappan från Yttermalung.

 

Barnets syskon hjälptes åt att hälla upp dopvattnet.

 

Mamma och Mormor läste olika böner.

   

Dopbarnets farbror är en riktig filur, här gör han busiga gester.

 

Efter dopet ställde de upp för fotografering i olika pouser.

 

Sedan åkte alla ner till prästgården för att fika och fira dopbarnet Ingeborgs Drej. Gårdsnamnet Ingeborgs är från Yttermalung, trevligt att de behåller den gamla seden med gårdsnamn. Jag har ju liksom Matte och Husse antagit gårdsnamnet Walters. Rosie säger att hon har antagit gårdsnamnet Grälls.

Vid dopkaffet hurrade de för Giftings Ruth, som alltså i morgon blir 85 år ung. Då bjuder hon nog Diakonin och Mangrant på en nubbe till kaffet.

På kvällen var det Qigong med musik i Boda kyrka, sista gången för terminen. Det kom många besökare detta tillfälle bl.a Sissi, Anna, Carin, Anna-Greta samt Rättviksfolk samt till och med en dam från Åland, hon har kommit på Qigong flera gånger, trots avståndet, men Hanséns Anna leder statistiken.

Av Walters Edénius - 9 mars 2013 23:45

Minus 18 grader här hemma i morse. När Husse och Matte åkte till Boda Kyrkby var det minus 21 vid Gravsjön. Jag beslutade mig för att lägga mig på min kudde igen och Rosie snurrade ihop sig i korgen på Mattes säng. Hur kan den feta danskan rymmas i en liten korg?

   

Husse och Matte skulle ha lördagsövning med Bodakören denna lördag. Solen sken vackert över kyrkbyn, det var ganska folktomt p.g.a kylan men hurtiga polisen Johanna var ute och joggade längs Björkallén och vinkade glatt som alltid. Det är inte lätt för bovarna att hinna undan henne när det gäller att springa. Ann-Lis var också ute på väg till Konsum för att köpa fjälster, gelantin och Fenom.

I kyrkan samlades kören för att öva, det var många som kom, närmare 30 personer. Dom sjöng och övade "Hey Jude" och "Let it be" ja t.o.m ett 20 minuter långt medley med Beatles-låtar. Det gäller att kören är redo inför onsdagen då Klöver Tre kommer och spelar tillsammans med dom.

Husse har på jobbet en "inramad olja" av sig själv när han sitter vid kyrkorgeln i Siljansnäs och spelar, den är målad av en bror till Partner Stig i Lambôrn. Kyrkväktaren Bengt.

 

Husse vill att detta framstående porträtt skall placeras på något väl synligt ställe i koret i Boda kyrka, men jag misstänker att kyrkorådet och Riksantikvarieämbetet tycker att ett dylikt utseende, som på sin höjd bara en mor kan tycka om, inte borde få visas offentligt. Detta var bara en parentes som jag kom på.

Sedan startade i alla fall hemresan via Lenåsen. Gifvars Eva var ute och skjutsade Kristoffer och Ollas Marie var ute och njöt av solen. I närheten av Lidbergsbacken kom Knuts Olof och körde i full fart hemåt, han kanske hade varit på någon tjärn och anglat sovel till kvällsmaten.

När Husse och Matte kom hem började Matte att vårstäda altanen och stora rummet. Husse assisterade så småningom med att sopa taket och den stora stegen kom in för att kunna damma av fläkten på altanen. Vi kom lite ivägen så Rosie blev rädd och for iväg och jag satte fart efteråt för att ge henne ett åkföre. Jag trodde att det skulle vara så. Matte röt i med sina bastoner ända nere ifrån bukspottkörteln och upp via strupen och ut i lokalen så kraftigt att vi blev hysteriskt rädda allihop, t.o.m Husse, som kröp upp i vindstrappan.

Lite senare blev det lördagslugnt och lite TV-kväll. Vi njöt allihop av brasans värme. Rosie satt och lekte med tråden, som Matte broderade nattkappan med. Och jag snurrade lite av bara farten på köksmattan.

       

Lite senare ringde Bonden från korvprovningen i Bingsjö bystuga. Det var "gubbkväll" där för att provsmaka korvar i alla ändar och sorter. Per i affären är en riktigt skicklig "korvgubbe", som med olika kryddor kan få fram enormt goda resultat. Korvar som är krokiga, raka, vårtiga, bleka, röda, korta, tjocka och ganska långa. Provsmakargänget i Bystugan hade blivit lite småreligiösa närmare midnatt och ringde till Husse för att tala om att de bildat en kör och de sjöng för honom i telefonen "Varmkorvboogie", "Korset på Idas grav" och "Ljonbruden" och avslutade med en aftonpsalm.

Av Walters Edénius - 6 mars 2013 23:45

Husse och Matte jobbar och står i, vi är hemma och kollar av ordningen. Vi båda fäller päls väldigt nu, dammsugaren är ständigt igång.

Jag brukar klättra i äppelträdet ibland för att känna att våren spritter i kroppen.

   

Rosie och jag är ovänner, jag kan inte få in i huvudet med ytterligare en katt i mitt hus. Jag blev inte ens tillfrågad. Det går väl något så när inom hus men när hon skall ut på min mark då "djävlar" säjer jag på rent dalstugamål! Då sätter jag fart på henne så det slår gnister om det. Så blir det bråk mellan mej och Husse och Matte. Kanske jag skulle söka hos allmänna psykvården hos någon som kan hjälpa mig av med dessa åkommor. Både Matte och Husse healar mig om kvällarna för att jag skall lugna ner mig, och det hjälper till viss del. Men det behöver bara bli något som irriterar och så är kriget i full fart.

I tisdags var Husse nere i Rättvik och spelade på vårdhemmen. Vinterkräksjukan tycks vara genomliden där nu ett år framåt så det gick att gå in och spela. K-G Vikman som alltid brukar sitta i sin rullstol och vinka har slutat sina dagar. Han har nog varit vaktmästare i HSB, trodde Husse, men det kan man inte ta fasta på att han uppfattat rätt. K-G var i Boda på Backåkern också en period, då var han pigg och glad och pratade glatt. Men det har tyvärr gått utför med hälsan som hos er alla människor. Hans sambo kom ibland och hälsade på och då hade hon katten med sig i koppel. Jag skulle också kunna tänka mig att åka med Husse och spela för att hälsa på alla gamla och glada personer som bor där. Men det ju det där med bilåkandet som jag inte gillar och inte blir det väl bättre med färdtjänst? Då får jag väl åka runt överallt innan jag kommer fram.

För några dagar sedan skulle Husse fotografera mig när jag stod på huvudet, sedan tog han en vacker bild av sig själv också.

   

Här i byn har det inte varit så mycket utöver det vanliga, några årsmöten förstås eftersom det är mars, skoteråkning och angling på Amungen.

Ena morgonen såg Husse och Matte tre älgar precis när de svängt av mot Tora. Ko och två stora kalvar trodde Husse men Matte trodde det var tre som inte var släkt, fråga mig inte varför?

Igår kväll var det körövning i Boda igen och dom övar Beatles-musik för fullt. Kören och gruppen Klöver Tre skall ha en Beatleskonsert i april för att samla in pengar åt behövande barnfamiljer inom Rättviks Kommun. Det samlas alltid in en massa pengar som skickas iväg till behövande i utlandet, men det finns stora bekymmer även på nära håll. Och här dras det inte av en massa till någon höjdare i någon organisationsledning.

Kören är jätteduktig säger Husse, dom övar hemma efter inspelade cd-skivor och så kommer dom förberedda till övningarna.

I morgon skall Matte åka till Dådran först och Bingsjö sedan. Kyrkoherde, komministern och en kvinna från Stifetet skall gå igenom alla inventarier och kolla så att allt finns enligt liggaren. Förra kvinnan i detta sammanhang hette Beskow i efternamn, men dennas namn är okänt än så länge. Det spelar ingen roll heller, vi har ingen inventarieförteckning här.


Av Walters Edénius - 2 mars 2013 23:15

Vilket busväder det var i natt. Imorse när vi gick upp hade det yrsnöat, säkert 1 decimeter. Under den decimetern var det perfekt glans-is. Det blev ett upplopp här hemma mellan undertecknad och Rosie. Matte pratade vänligt med mig och på altanen satt Rosie och kikade. Jag uppfattade att när hon kom in så skulle jag hjälpa Matte att tukta Rosie? Matte skulle ju bara släppa in henne i värmen och jag på henne så tussar och strån rykte, vi tombade runt ända in i köket. Husse fick ett av sina utbrott och petade ikull en köksstol över oss, då fattade vi (jag menar jag) att det var dags att bryta mitt övergrepp i rättssak. Hur det såg ut här inne! Jag tog till flykten ut genom kattluckan och Rosie ut på altanen. Så här efteråt kan jag förstå att detta händer ju även hos er, inom människornas väggar, när stora starka karlar går på "sin" kvinnor för att visa makt med hugg och slag eller genom psykisk terror. När jag tänkte på det så skämdes jag. Vad fegt det är egentligen! Nog skall vi katter, som rår om människorna visa bättre fasoner?

Häromdagen låg Rosie och jag och solade bara någon meter från varandra, men hon låg på mitt skrivbord och tittade på mina domherrar, så jag fick lägga mig på bokhyllan vid fågelböckerna. Det var inte bilder på fåglarna jag ville se! Detta har ju retat mig några dagar.

   

Efter att Matte dammsugit upp alla tussar, så åkte de iväg ner till kyrkan. Det skulle bli körövning på förmiddagen. Framför kyrkan var det rena skridskobanan, så det vara bara för dom att sanda i möjligaste mån. Det gick bra med detta och alla kom både dit och därifrån utan brutna lårbenshalsar. Husse var tvungen att fara iväg tidigare och kunde inte fika så länge med dom övriga i kören. Matte däremot var kvar.

Husse åkte till Boda kyrka för att spela på en begravning. Men innan dess måste han hämta posten till prästgården och sedan hämta sin akutväska med begravningsnoter. Utanför prästgården var det 1 dm vinterlandskap och bara för Husse att skotta väg till trappan så "Ovanmyra Matglädje" kunde komma in med sina lådor, då det skulle bli gravöl i prästgården efteråt. Det är mycket som ingår i en kantorstjänst på landet?

Husse stannade till i Konsum för att handla Turkisk youghurt, som var slut i Bingsjö Lanthandel. I affären var det flera bekanta såsom Vikströms Mats och Anders Bergfeldt.

Nedanför Budbacken stod begravningsbilen och kunde inte komma upp för den isiga och branta backen utanför Sockenstugan. "Likriktaren" höll på att sätta på snökedjor när Husse kom och visade en alternativ väg via Gruvris Rolfs stuga.

Husse hjälpte Mattias från Siljans begravningsbyrå, att dra fram katafalkvagnen, så kistan kunde föras fram till koret.

Kristina från Ovanmyra skulle sjunga solo och hon kom samtidigt. Det var en granne till henne, Nils Jansson, som skulle begravas. Nils kom nog från Borlängetrakten från början, han innehade tjänsten som kyrkvaktare en period i Boda. Hans fru, Staffas Anna, begravdes inte för så länge sedan.

Prästen Lennart kom också, men han ville inte vara med på bild när han småpratade med sångerskan.

 

Jo nu ville han vara med på bild.

 

Ollas Sanny satt och kollade vädret på mobilen, det skulle bli ända upp till 24 sekundmeter här i trakten i natt.

Mattias dekorerade kistan och ett foto av Nils placerade på locket.

   

Även Nils´ älskade kaffemugg fick följa med på sista resan.

 

Sonen Håkan tog ett sista farväl innan de övriga 40-talet begravningsgäster sade "tack för allt"  och lämnade en handbukett.

 

Alla åkte ner till Prästgården, flera av begravningsgästerna hittade inte dit utan travade i snön runt Bodahus, en tjej halkade pladask på isgatan vid Fritids, men de tog sig upp så småningom till rätt rött hus.

Under tiden Husse var i Boda tog Matte cittran under armen och gick ner till Päkkos Margit. De två skulle ta eftermiddagen till att spela cittra tillsammans.

   

Husse kom sedan och hämtade upp Matte för att åka hem till oss. Här var det lugnt. Kjelle och Anna-Karin skulle komma upp under tiden för att se till stugan, men det var nog osäkert. Inga mänskliga spår fanns i snön. Bara gamla barr från granarna. Nu började Ollas Sannys väderprognos slå in, det började storma väldigt i byarna. Våra långa granar stod som pilbågar. Husse började hälla upp vatten i olika pytsar ifall strömmen skulle gå.

På kvällen spelade Husse och Matte lite tillsammans ibland var det "Knapp Brittas Brudpolska" och stundom "Ritäkt Jerks polska" från Finnbåkkar. Husse har alltid gillat "Knapp Brittas Brudpolska" den är väldigt melodiös och njutbar, den passar väldigt bra för Britta.  



Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards