Direktlänk till inlägg 21 april 2013

Vedjobb

Av Walters Edénius - 21 april 2013 23:45

Vilka fina dagar, snabbt har snön försvunnit och efter ett par stormiga dagar och nätter har det torkat upp rejält. Men det kan finnas några drivor kvar på skuggsidorna i skogen.

Husse och Matte skulle vara hemma idag eftersom de hade en ledig söndag. Matte åt sin stadiga specialfrukost så hon skulle stå sig fram emot eftermiddagen.

 

Idag skulle det bli jobb här ute, gammelförnan skulle räfsas bort och gruset skulle sopas bort från gräsmattorna.

Detta låter som en sörgårdsidyll men inne i hönshuset var det tragedi. Hönsen brukar går ute fritt varje morgon. I morse tog de en runda ner till Nygårds stuga för att titta hur Bonden hade det, eller så skulle de titta vilken modell Bûdgårdsfar hade på sin där parkerade bil. Sedan gick de hem igen med Tuppen Helge i spetsen.

Husse och Matte klöv ved nästa hela dagen, Matte körde in med Grållen.

   

I hönsgården verkade livet gå sin dagliga lunk.

   

Sedan på kvällen när Husse gick ut och räknade in hönsen och sa godnatt åt dem, fattades Helge, Helge av alla. Alltså den vita praktulla tuppen här ovan. En snäll och rar tupp som gal på Bodadialekt.

Var kan Helge vara. Husse och Matte gick ut i hönsgården och där satt han tilltufsad med blodigt huvud under en stenbumling.

Husse lyckades få den att gå in i hönshuset, där satt alla på vaglarna. Plötsigt så flög den minsta bruna tuppynglingen på Helge och började slåss helt ouppfostrat. Då blev Husse tokigare än vanligt och tog antagonisten och gick ut i vedboden och nackade den.

Matte lyfte upp Helge på vageln så alla satt på plats inför natten.

Men på morgonen dagen efter satt Helge moloken i ett hörn med de andra omkring sig. Sedan gick alla ut genom luckan och det såg ut som vanligt. Men Helge gick mot garageväggen och tryckte sitt blodiga huvud under panelen så bara ryggen var synlig. Han ville väl skydda sitt ömma huvud. Husse var tvungen att avdagata även denna stolta och vackra varelse så inte Vidar skulle ge sig på Helge under dagen. Sorg och saknad.

Under dagen kom Mases Ingrid upp en sväng och kollade. Hon var ute och tittade efter blåsippor. Senare på kvällen kom Bonden med fru upp och tittade på omgivningarna. På kvällen lite senare tog jag, Husse och Matte en promenad för att kika på alla vackra blåsipporna vid Päkkos gantus. De gick även ner till lillstugan på Bûdgården för att önska Arne och Kjelle en och dröm-rik natt! Dom satt och avnjöt en sen middag med levande ljus. Jag satt utanför och väntade medan Husse och Matte stövlade in.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se