Direktlänk till inlägg 22 juni 2013

Midsommardagen

Av Walters Edénius - 22 juni 2013 23:45

Så var Midsommarafton över för detta år och om några dagar börjar det mörkna så smått igen och Husse börjar planera Luciasånger. Usch! Hemska tanke!

I dag på morgonen åkte de iväg till Boda kyrka för att jobba. Vid dikeskanterna längs vägen mot Lidberget blommade massor av vitpyrola och någon väldoftande nattviol.

   

Här hemma var det människor i nästan alla gårdar. Härligt med folk och fä överallt, det känns riktigt när de gamla husen får liv.

I Boda kyrka skulle Johanna Johansson från Ovanmyra sjunga några sommarsånger i gudstjänsten. Hon är född i Ovanmyra men har gift sig till Styrsjöbo, antagligen med en drant.

 

"Jag lindar av olvon en midsommarkrans" med flera vackra sånger serverade hon.

Burtus far från Kungliga Hufvudstaden med sin väna fru gick målmedvetna steg in i sakristian, kanske för att förvissa sig om att hans skänkta kopparstick, föreställande Boda kyrka, hängde där.

Vilket det tack och lov gjorde!! Klasskompisen till Burtus Far, Gullan, var även i kyrkan tillsammans med Ann-Lis, fru Iversen och Hanséns Anna.

Efter gudstjänsten guidade Knapp Barbro internationella turister.

 

Knapp Britta och dottern Karin kom och övade lite fiol och orgel inför Boda Spelmanslag stora jubileumskonsert på lördag. Hansollas Hans Gånglåt klingade tjusigt under kyrkvalven.

 

Matte passade på att ta tag i saabexperten Norrfors Mats, som har en gammal Saab liknande Mattes. Han hade svaren på det mesta i ämnet.

   

Utanför hade någon kyrkoföraktare låtit kusen lägga en hög framför ingången. Tänk att det skall vara svårare att gå av en häst en att gå upp på en häst?

 

Husse hjälpte dock ryttaren eller ryttarinnan att skotta undan lôdan.

Husse och Matte åkte hem och förberedde kvällsvarden. Till den skulle Nemos Matte och trenne män komma. En av dessa män var också intresserad av att se Mattes Saab.

 

Nemo har nu blivit en knähund, han förstår inte att kroppen är så pass stor, men så har hans Husse rejäla knän att ta plats på.

 

De ville också prova gårdens hydraliska gångstavar.

 

Lite senare på kvällen gick Husse och Matte ner till ladan för att förbereda morgondagens fäbodgudstjänst. Nystrukna dukar skulle på borden och blommor skulle plockas liksom björkris. Husse släpade ner högtalare, elpiano och drog sladd ner till detta.

Inne i Bûdgården hördes ljuva snarkningar från Kjelle och Anna-Karin. Husse och Matte försökte jobba så tyst de kunde men ladportarna knarrade våldsamt och Bûdgårds Far harklade till lite men återgick genast till att dra stockar.

Hoppas morgondagen bjuder på inbjudande väder, gärna lite friska fläktar så mygg och knott håller sig borta.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se