Alla inlägg under augusti 2013

Av Walters Edénius - 13 augusti 2013 21:47

Bonden lunkade i sakta mak från Bûdgårdsvägen till Nygårds efter att ha kollat om djuren haft en lugn natt på sitt nya bete. Nere i Bûdgården höll Kjelle och Arne på med kaminen. De lyckades med förenade krafter bära in den tunga pjäsen till sin nya placering i stugans matsal. Efter ett stort inpassningsjobb föll bitarna på plats med en smäll och Kjelles idoga jobb börjar komma i mål.

Matte åkte tidigt till kyrkogården för att jobba med att rensa grusgångar och trimning av gräskanter.

Husse var hemma med oss körde ved, nu börjar det bli ett oroande missljud från vänster bakhjul, var kan man trycka in fett där någonstans. På framhjulen finns ju nipplar. Det låter som om det saknas fett kring rörliga delar.

En mörkblå folkvagnsbuss med ett sorts emblem på sidan körde upp och vände mödosamt i korsningen här uppe. Bilen lät rosslig i luftören. Ett antagande som Vidar och jag gjorde: "Det där är en hög med bärplockare!"

Matte kom hem på eftermiddagen sent och strax efter kom Knutes Tage och Åke med bil och trailer för att transportera Mattes älsklingsbil till bildoktorn i Boda-Åsarna.

Efter en liten stund på altanen kring kaffe och prat skred alla till verket.

 

Efter diverse förberedelser kom Saab:en på flaket med Matte vid ratten.

       

Åke öppnade dörren för Matte och berömde henne för hennes enormt skickliga parerande på flaket och att hon drog i handbromsen i tid.

 

Så bar det iväg mot Boda Kyrkby genom regn och solljus om vartannat, våldsamma skurar och solvärme. Väl framme skulle nu SAAB:en av flaket, det måste ju gå lättare? Matte satte sig åter vid spakarna och bilen puttades ner på plankorna. Av bara farten hasade den ena plankan åt sidan och Matte körde ner mer eller mindre ner på tre eller två hjul. Konstycket hann dessvärre inte fotograferats för alla stod bara och gapade och funderade på hur detta skulle gå.

 

   

Efter denna upplevelse eller cirkuskonst kom bilen på plats för att få sin renovering. Alla åkte nu hem igen lättade och upprymda över Mattes förarmanöver.

Under resans gång uppenbarade sig en stor regnbåge söderut. Här syns den från Ovanmyra över Staffasgården.

 

Tage gillade regnbågen skarp och beundrade dess färger.

 

Nu kan den första etappen av Mattes framtida "åkdon och termos" anses som inledd.


ANNONS
Av Walters Edénius - 10 augusti 2013 23:30

Igår kväll åkte Husse och Matte till Boda Kyrkby. Först skulle Husse in på sitt jobb och ordna något och sedan var det något mer ärende innan färden gick genom sköna Änderåsen, förbi den inbjudnade Majs Kiosk och Bysjökurvan och vidare förbi Karlströms innan byn Gulleråsens rågång var beträdd. Missionshuset stod pampigt på vänster sida och sedan mitt emot finns Gunnar och Ewas inbjudande hem med en härlig altan. Gunnar har snickrat och stått i för att få den inglasade , avkopplande rummet klart och Ewa har kört hårt med spikpistolen, över 4000 skott hade hon bränt av innan panelen var på plats.

Efter en härlig middag rymde Husse upp på övervåningen för att stämma cittran. Men den hade hållit sig onödigt bra så det var bara små justeringar. Matte hade också sin cittra med sig. Husse satte sig vid pianot och så körde de igång med de melodiösa och snitsiga Bodalåtarna. För Ewas del är det ju invant med den musiken eftersom hennes far är en storspelman och var en av de starka medlemmarna i laget när han hade krafterna i behåll. Det blev massor av låtar. Gunnar satt ensam som publik och applåderade, ibland ropade han "da capo!" I synnerhet när de spelade "Nu skâ je ut och friâ, vassare tre sa gôssn"! Klockan blev mörkt ute, en kvällsfika med levande ljus och så bar det av hemåt till mig, Vidar och hans damer.

I morse höll Husse och Matte på och jobbade lite här hemma under förmiddagen innan de skulle åka till Rättviks och Gammelgården. Där var det säsongsavslutning, fiket skulle slå igen och sommarens underhållningskvällar var avslutade. De flesta av gårdens alla stugor var öppna för påseende. Brandkårens skylift fanns på plats för att de som ville kunde få en lodrät tur att besiktiga närområdet från ovan.

Sjörs och en av Traktor Anders rekordeliga anställda skötte skyliften.

   

Husse funderade starkt på att åka upp och ta några bilder från en ovanlig vinkel. Precis när han tänkte att skrida till verket blev det något fel på skyliften och den åkte inte ned. Hur brandmännen än vred och ryckte i spakarna stod den säkert kvar högt upp. Men det fanns en stege att ta sig ner och det var viga personer som var uppe. Daniels Janne kom till undsättning och lyckades reparera felet.

 

Det fanns även gamla fina bilar uppställda till påseende nere vid majstången. Tutullbagarn hade sin fina gamla Fiat 1100 där. Den andra bilen från vänster.

 

Husse och Matte gick in i några av de gamla husen bl.a ett från Bingsjö stod där full med gamla hushållsattiraljer.

   

Dr Bjernulfs karakteristiska och omisskännliga profil fanns där och han kunde berätta mycket om vissa av husen.

 

Bygdekännaren Björn Engström från Klockarnäs var också med och synade intresserat de olika föremålen och kommenterade på sitt klingande enviksmål. Han tog sig även en pratstund med Siv från Bingsjö.

   

Det tröskades för fullt med hästar i vandringen. De skulle försöka lära upp en ardenner som var lite rädd för ljudet.

   

Grannas Bengt, en gammal van hästkarl från Båkkar, gav goda råd från sidan.  

En ung ardennervrensk skulle försöka bli lite van med folk och fick ledas runt av sin ägare. Mycket kraftiga musikler och kött i rörelse.

 

Lisells Folke, också en van hästkarl, var givetvis med.

   

Även multimusiker från Sjurberg var och betraktade grannlåten.

 

Husse och Matte gick runt i stugorna och tittade. Karls Karin satt och vävde band "Ja nu sir je! Hä ä ju fôltje från Bûdär". Hon provade kvalar på Husses breda handleder.

 

Fyr Ingrid från Lerdal satt i en stuga med en hund i sällskap. Hon berättade hängivet om sina katter och Matte berättade lika hängivet om mig och den danska kvinnan.

Så var detta besök färdigt och de mina åkte hemåt, men de gjorde en sväng till Östra Bôrrem. Där träffade de Grälls Svante med fru och barn. Deras hund var helt galen i att dyka i från bryggan efter stenar.

     

En motorbåt kom med Jones Benny vid rodret, han bor ju längre bort vid Ljugaren mot Stenbackshållet. Han och Husse spelade fiol för många år sedan.

 

Ollas Sören var i sin sjöbod och bar plank till båten.

Så gick färden till Sandvikens fäbodar. De mötte de en bil med texten Ollas Måleri.  

Fäbodarna i Sandviken är enormt välvårdade och bibehållna. Det gick kreatur där med skällor runt halsen.

     

Utanför en av stugorna fanns vackra planteringar.

   

En stege hade blivit en praktiskt transportkärra från parkering genom skogen ner till stugorna.

 

Så åkte dom hem och det kom en åskskur och lite sol och regn igen.ANNONS
Av Walters Edénius - 8 augusti 2013 23:00

Det är som "veckan efter" nu när CCW är slut för i år. Nu är det mindre rusch på gatorna i Rättvik och än mindre blir det när skolorna börjar.

Jag och hönsen har ju vårdat hallonhäcken på vårt vis, även de intill liggande hallonsnåren. Hönsen har hjälp till att gödslat och resultatet har blivit livgivande gott. Matte har gått omkring med sin plockarutrustning flera gånger och skördat markens gåvor.

   

Ibland skriker Matte rakt ut och fäktar med armarna när hon ser en hallonmask ringlande i butten.

 

Nere i Budgården är det febril verksamhet med skorstenskompletteringen och kaminmonteringen. Budgårds Kjelle jobbar och står i från morgon till kvällen och han är nästan bosatt på skorstenen.

   

Grannarna i Päkkos har gått och blivit jätteförkylda och kände sig lite nedstämda av att inte orka vara i farten som annars. Päkkos Lars kom över och ändå en stund och småpratade med Matte.

 

En dag var det en insändare i DD om största björken. En kvinna från Sunnanhed hade skickat in ett foto av sin björk som var ca 18 meter hög, stammens omfång i brösthöjd var 2,43 meter och kronbredden var 14 meter. Min björk här ute är ju också stor så jag beordrade min Matte att mäta björken. Skulle den kanske vara lika maffig som den i Sunnanhed? Husse och Matte mätte ut enligt gängse regler från Google. Det visade sig att måtten blev ca 20 meters höjd, kronbredden var lika den andra, omkretsen var dock ca 2, 80 meter. Så då skickade Matte in fotot och hoppas nu att stafettpinnen går vidare i trakten.

 

Så blev det ett åskväder, några knallar och störtregn. Korna slog läger under björken och räknade sekunder mellan blixtar och dunder.

 

I morgonkväll blir det nog en musiksalongsresa till Kvârgâtu i Gulleråsen. Mer om detta framivir.


Av Walters Edénius - 6 augusti 2013 23:15

Redan vid kl. 7.30 hämtade Husse och Matte upp Ann-Lis hos Bûdmases för att åka till Falun. De stannade till som hastigast på kyrkogården för att vattna gravarna och sedan gick resan till Falun och dess länslasarett. Ann-Lis skulle kolla synen och allt vad det innebär. Under tiden åkte Husse till Hosjö och servade WC-krematoriet.

När sjukhusbesöket var avklarat gick trion till fiket utanför sjukhuset vid ankdammen och njöt av en fräsch måltid som avslutade med kaffe och varsin 6:a OP.

Nu gick den vingliga färden mot Rättvik för att hämta ut paket på Fiolen. I Rättvik var det Tisdagskul och massor av stånd i alla dess storlekar. Så gick färden till Boda Kyrkby och Ann-Lis var hemma i sitt tjäll direkt klar att koka eftermiddagskaffe.

Matte åkte till Annica för att sy ihop några delar till hennes Bodakläder. Husse gick under tiden till jobbet i Prästgården och transponerade en körsång som skall sjungas i vår. Ollas Sanny håll på att fylla nya garaget med snöplogar och diverse vinterföremål.

Nu kom Matte och de åkte ner ett ärende till Solberga, men där var endast hunden hemma just då.

Vid Katthelvetet höll dom på att slå dikeskanterna.

 

Under tiden Husse och Matte var i Falun hade Bûdgårds Far kommit hit. Denne idoge person satte igång att jobba nästan innan bilen stannade. Han har många projekt på gång och hjälp kom också från Joanna med familj.

Husse och Matte åkte ut en sväng i skogen för att kolla nya Blåbergsåsvägens status. Där körde också en stor utrikesregistrerad Citroën. Husse trodde det var tyskar som spanade efter älgskit. Men det visade sig vara släkt till Matte. Anita med familj och Elisabeth har ju norskregistrerad bil. De följde med hem till oss.

Sonen älskade glass, han blundade då han åt.

 

Under samtalens gång kom ett åksväder och det började hällregna, blixtarna lyste upp den mörka himlen ända förbi Nyfäbodarna.

Men här hemma var det skönt och det var ett glatt umgänge med samtal om släkten och släktenas gång. Barnen blev lite småtrötta och längtade nog ner till stugan vid Amungen.

   

Nu märks det att augusti är kommen, midnattsmörkret har inträtt.

Av Walters Edénius - 4 augusti 2013 23:15

För några dagar sedan var det soligt och hett men nu börjar molnen nalkas över Finnmarken.

Men när solen skiner så är ofta Ville ute och cyklar glatt visslande och Ehrling skrapar färg på stugan i Lutherkroken.

   

I fredags kom Husses dotter med familj upp en sväng för att hälsa på. Dom har ju köpt en jakthund av rasen Wiszla, ännu en valp. Jag märkte att det var en valp och jag gick inte undan utan satt under trädgårdsmöbeln och morrade åt eländet. "Här är det jag som bestämmer och inga andra, jo tuppen Vidar, har också litet att säga till om!" Den dumma valpen stretade och drog mot mig men jag flyttade inte på mig. Jag tänkte sätta klorna i valpens hängiga skinn runt halsen men så kom Matte oanandes och kastade en dyna på trädgårdssoffan, då skrämde hon mig oavsiktligt så jag flydde in under huset. Tanklöst av henne, då trodde ju valpen att jag blev rädd. Men så var icke fallet.

 

Husses barnbarn lekte och var glada på altanen och trivdes värre.

     

Matte serverade lunch samt glass och jordgubbar till allas förtjusning.

 

Husse och Matte åkte ut en sväng till Grejsan senare för att hälsa på Ingvor och Ingmarie. Men där var det igenbommat och låst men de skulle säkert komma åter och mjölka för mjölkhinkarna stod på lut.

   

Matte sådde lite så där på måfå vid Midsommartiden i pallkragarna. Hon kastade bara ut lite frö, blev det något så var det bra.

 

Nu har hon jämt göra att skörda dill, sallad, tagetes och någon ytterligare salladsart.

   

Nu är det ju inte bara Matte som sår, hönsen sår betydligt större frön. Husse hittade en hög i dunklet av krolliljor och jättedaggkåpor.

 

I söndags åkte Husse och Matte till Svärdsjö för att kika på bygdespelet om Gustav Wasas äventyr i Isala med omnejd, ja även i Rättvik. Tjejerna i Viskraft berikade bygdespelet med vacker duettsång.

 

Det var väldigt hett där på tunet vid hembygdsgården, Husse och Matte slapp i alla fall sockendräkterna. Detta folkspel blev verkligen en succé, många slutsålda föreställningar. När Gustav Wasa flydde danskarna gömde han sig i ett hölass och danskarna stack med sina hillebardar genom hölasset för att känna om det låg någon gömd där. Men Gustav Wasa klarade sig med att endast bli stucken i ena benet. Det blödde ändå ymnigt från såret och blod rann ner i snön. Bonden som hade märkt det gick snabbt fram till hästen och skar honom lite i "kråkan" på bakhoven så det blödde därifrån. På så sätt förstod danskarna varifrån blodet kom. 

Detta med hästenhovens "kråka" har sedan blivit ett talesätt om Svärdsjöbor.

Nu kan ni väl förstå att jag inte tålde den danska katthonan som bodde här över jul, man behöver ju bara gå några hundra år tillbaka i tiden och se hur danskarna betett sig.

     

En av Snälleskôllorna i Ovanmyra var där med sin man. Även Prästgårds Åke från Bingsjö, här i sina sommarluftiga vita brackor.

Husse och Matte åkte hemöver till oss. De underhöll med vacker cittramusik bl.a Mattes älsklingslåt Finn Anders polska. 


Av Walters Edénius - 1 augusti 2013 23:45

Det verkade inte vara någon brådska att åka iväg till Rättvik denna morgon. Jag hörde att dom pratade om kl. 17.00, då börjar visningen av gamla bilar här och var i Rättvik.

Husse och Matte tänkte slå sig ner framför Rådhustrappan där en trevlig, kunnig och lättpratad speaker håller igång på ett roande och publiklockande sätt. De åkte ner efter lunchen och ställde bilen bakom Hemvärnsgården. Det var redan full rusch på vackra bilar runt om i samhället. En och annan "skorv" förekom också som krydda på biffen. Burk Erik gick runt med en kasse och samlade tomburkar så även Lasse.

 

En av solisterna i Helges Cittragrupp är alltid ute och tittar när det är CCW i Rättvik.

 

Husse och Matte bänkade sig i sina fällstolar, de hade med sig två extra stolar eftersom Mattes kôlla mâ fjås skulle komma lite senare och titta.

Så började evenemanget och bilar släpptes fram en efter en och den munvige och begåvade speakern underhöll åhörarna på ett lättsamt sätt.

         

Kenth och Inger från Boda Kyrkby var också och kikade, dom är ett par riktiga bilentusiaster, som är oerhört kunniga i ämnet.

 

Torrångs Kent kom i en gammal Amazom som han lyckats få tag på.

 

En stor amerikanare blev lite överhettad i motorn och fick skuffas iväg bakom Kommunhuset för avsvalkning., den behövde säkert "varannan vatten"!  

En fin Izabella Borgvard visades också upp. Husses äldsta bror hade en sådan för många år sedan, men i den fanns ingen pinuppa i bakfönstret.

   

Det var inte bara bilar som körde fram för uppvisning. En EU-moppe demonstrerades som hade klätts med ett aluminium-kaross av en snillrik person.

En bastard mellan cykel och moped kom också, den fick fart genom spakarna och så puttrade den iväg lite försiktigt.

         

En annan vanlig cykel fanns också, men inte riktigt så vanlig i ramen.

 

En gammal T-Ford kom körande. En sådan bil tog Husses Far körkort på 1924, och då måste man kunna dubbeltrampa kopplingen för att bilen skulle komma igång.

En annan bil hade en tratt som stack fram från sidan, som fungerade som avgasutsläpp.

   

Så kom något väldigt ovanligt. En leksaksbil identiskt lika med den efterföljande bilen och en husvagn i samma färger. En Volkswagen i utomordentligt fint skick.

 

Sedan hördes en stämma ur publiken på äkta Rättviksmål: "Okôn åg dôss´n påjtjôn"? Det var det säkert många som undrade, från taket på brandbilen, på Kommunhusets balkong, mellan all tagetes i blomlådorna, genom kommunfönstren dök personen upp som "gubben i lådan" med sin fina kamera och fotade allt utom bilarna, såg det ut som i alla fall. Men så kom Kommunchefen iklädd Rättviksdräkt och då fick han vara så god och bära in kartonger. Nu var det slut på leken, såg det ut som (från publikhåll)!

                   

Nu började denna programpunkt nå vägs ände. Folk skingrade sig ut på Rättvik eller så gjorde många som Husse med följe, de ställde sig vid Riksvägen och njöt av hur skickligt bilförarna kunde burna. Sedan kom det svarta och urskinta amerikanare med bakluckan öppen även så dörrarna och det satt tatuerade personer i och på bilen drickande öl så fradgan pyste ut ur öronen. Vilken folkfest!

Men då finns ju Rättviks älskade Församlingshem, där kan man lätta på trycket så man inte svämmar över.

   

Bakom Konsum hade någon byggt en fenomenal konstruktion på bilen. Titta och njut!

 

Det var massor av folk denna varma sommarkväll ute på Rättvik, som det är i varmare länder. Folk satt på parkbänkar och åt hamburgare, det var bazarer på Torget, som sålde allt möjligt. Vackra bilar gled fram bland ännu så länge salongsberusade ungdomar som hävde upp sina målbrottsröster i någon rocklåt. Vilken folkfest, hoppas detta får fortsätta! Detta är avkoppling för Husse och Matte.

Så Skulle Annica och Patrik åka hem, de väntade på en bil som skulle hämta dem strax innan midnatt. De hade sagt till chuffören "Vi står vid brandstationen", men chauffören trodde det var brandstationen i Boda Kyrkby, men natten var varm och mobilen är en välsignelse, så allt ordnade upp sig med glada miner.

Husse och Matte gled runt på Rättvik apostlahästledes och bara njöt av folk och fordon. Men även de kände ålderstecknet att "nu måste vi hem och sova". Det har börjat bli riktigt mörkt kring midnatt redan, det går fort, snart är det kräftpremiär och markägarna kan dra ut på Amungen med ljus och lykta för att fånga några koppjärkar modell större.
Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se