Direktlänk till inlägg 26 september 2013

Resa till Täby Kyrkby

Av Walters Edénius - 26 september 2013 23:30

Husse och Matte packade i matsäckskorg, kaffeflaskor och svart kostym, andra ombyteskläder m.m De skulle inte åka till Boda kyrkby denna gång utan Täby kyrkby. De for över Rönndaln för att samtidigt hämta ut ett paket på Shellmacken.

Detta skatbo finns på tomten till huset här nedan i Rönndaln, vet du var någonstans?

   

Matte körde hela vägen under sta-resan. En liten rast blev det på parkeringen vid Valbo köpcentrum. Där i blomsteraffären köpte Matte handbuketter också.

Sedan gick resan vidare via Uppsala till Upplands Väsby där GPS:n uppmanade dem att svänga till vänster.

GPS:n, denna fantastiska uppfinning, lyckades leda dem hela vägen fram, likt Betlehemsstjärnan, som förde de tre vise männen rätt.

De fick matlådorna värmda i mikron på Statoilmacken i närheten av kyrkan. Efter matrasten bytte Husse om till svart kostym. Han skulle spela på sin svägerskas begravning. För 20 år sedan spelade han på sin brors och svägerskas bröllop och nu blev det en betydligt sorgsen stund.

Husse och Matte var ju i god tid eftersom Husse ville öva lite på orgeln. Matte pratade med vaktmästaren under tiden och gick runt och kikade på kyrkogården. Kollegor emellan.

Bärarlaget bar in kistan och Husse testade orgeln. Sedan kom alla gästerna och begravningen förflöt enligt sedvanligt mönster. En härlig finsk kvinnlig präst talade okomplicerat och lättfattligt. Honbeskrev Yvonne, så alla kände igen sig.

     

Vaktmästaren visade Matte den enorma kyrknyckeln som fanns där och används alltjämt. Matte sa att den vägde lika mycket som en älgstudsare.

 

Efter Husses utgångsmusik, Nocturne av Evert Taube, samlades alla utanför den gamla landskyrkan mitt i samhället en stund innan resan gick hem till Yvonne och Svantes hem där Svante hade ordnat med förplägnad.

   

Två trevliga hundar var med, även dom klädda i svarta kostymer.

 

Som alltid efter en begravning så släpper den värsta spänningen under minnesstunden och för ett ögonblick blir alla lite koffeinberusade och pratglada. Det är roligt att träffa bekanta som sällan ses, nya bekantskaper görs. Sedan någon tid efteråt när all denna rusch lagt sig, då kan det bli väldigt tyst och tomt för den som blir lämnad ensam kvar. Då är det viktigt att höra av sig och kanske bara kolla läget!

För Husse och Mattes del blev det dags att bryta upp för att fara den långa vägen mot Sherwoodskogen, som Robin Hood brudar säga i sagorna. Husse tog styrreglaget i besittning och de åkte via Bergshamra raka spåret ånyo till Valbo Köpcentrum. Matte skulle göra en "snabbis" på IKEA och Husse skulle handla grillad kyckling att äta, så de orkade hela vägen hem i mörkret.

Här hemma hade jag haft det skönt från värmestrålarna ur luftvärmepumpen och hönsen hade intagit sina nattpositioner.


Idag fyller Snälles Ulla i Änderåsen 60 år, det kan man inte tro, hon ser ju ut som en 36-åring..

Hennes granne Vestrings Nils har även bemärkelsedag, fast han har ju visserligen lämnat Änderåsen och flyttat fram till Björkallén.

Mästarinnan i bågskytte, Hed Julia, Kärvsåsen, fyller nästan körkort.


Sold Maj-Britt, körsångerskan som berikat körsången i Rättvik så många år fyller hela 84.



I morgon fyller Hed Barbro från Kärvsåsen år. Hon är farmor åt Hed Julia.

Fräs Dagmar i Änderåsen och grannen Blank Daniel fyller år liksom Knuts Denny framme i kyrkbyn.

Hindriks Kerstin i Finnbacka blir nog uppvaktad av sin Bosse med Napoleonbakelser på sängen, och västgötaspetsarna hänger säkert med i hurra-ropen.


I morgon kväll kommer Päkkos Johan till sin stugan här upp vid oss. Husse har satt på värmen och tänt lyset.

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards