Alla inlägg under oktober 2013

Av Walters Edénius - 6 oktober 2013 21:30

Så fick hönsen komma ut en stund och gå fritt och krafsa, det var lite grått och tunga moln men solen gjorde allt för att spricka fram. Matte skulle ner till byn några ärenden. Vid soptunnorna träffade Husse och Matte Bonden som gjorde en snabbkoll att det bara var affärskassar från ortens affär som fanns med. Bonden är ivrig att påminna dom som inte är köptrogna ortens affär, hur det kommer att bli här i Finnmarken. Kanske inte det skulle gå att tanka här då heller. Snopet va´!

Efter detta samtal och information åkte Husse och Matte vidare till Torsten (som inte var hemma), sedan till Uvbo Patrik i ett annat ärende.

Nu gick resan till stranden vid campingen för att tvätta gardiner.

 

Tre lagottos med sin Matte från Lovéns kom och pratade en stund.

   

Så hem igen på den urusla Bûdvägen. Vilken dålig stil skogsbolagen och sina underlydande har som inte återställer vägarna efter sig. Vi som bor här och de som dagligen skall nyttja vägen till Bûdär blir på något sätt straffade för att det avverkas. Det skall bara bråkas om allt, inget sker per automatik.


Lite lunch efter allt vägstudsande och sedan packades bilen för nästa resa. Mot Boda Kyrkby!! Husse skulle ordna några ärenden på sitt jobb och sedan bar det av mot Kärvsåsen för att äta köttfärslimpa. Inte en käft var hemma. Men Matte gick in till Annica och lagade maten så de uthungrade marknadsbesökarna kunde bli mätta. Under tiden gick Husse ut med hunden. De tog en sväng till den mer eller mindre försvunna byn. Osmundsberg. Gårdarna försvann i och med kalkbrukets framfart. Det är nog bara Fräsgården och Röjåsgården kvar i befintligt skick.

Innan äntligen Husse och Matte äntligen kom hem åkte de till Änderåsen för att hämta Mattes racerbil som fått motorn genomgådd. Mattias har haft den på sitt rehab några veckor. Snart skall den bli rostbekämpad och alla hålen skall bli täckta med ny plåt av Mattes neveu Niklas.

Mattias höll på att starta Saaben när Husse och Matte kom. Husse klädde sig i Nordpolskläder eftersom det var hål över allt. Men det visade sig att det var bättre värme i Saaben än i den andra bilen.

         

Jag undrade vad det var för oväsen i Bûdbacken som var i antågande. Men så såg jag vad som kom i full karriär med Matte efter i den andra bilen.

Nu är det mycket på gång! Jag blir så trött!!

Av Walters Edénius - 5 oktober 2013 23:45

I förrgår åkte Matte till Dådran med släpet fullastat av gräsklippare, uppsamlare, skittunna, räfsor och matsäck. Nu skulle hon ta bort allt löv och barr som hittills kommit ner och så klippa gräset. Hon hade också slysaxen med för att hyfsa till buskaget där. Vid kyrkan var det ett väldigt oväsen som hördes ända bort till kyrkogården. Matte trodde det var en flismaskin men det var mannen med stubbfräsen som tog bort alla björkstubbar.

   

Igår var det en tur ner till Rättvik för uträttande av diverse ärenden mitt i marknadsgycklet. Där stod det en bil utan framplåtar. Men det kanske är lagligt numera?

Husse åkte upp till Karls Barbro för att bli ansad runt öronen. Det blir mer och mer enkelt att klippa honom, snart blir det nog "ett par varv runt månen"?  

I morse ringde uret tidigare än normalt. Huse och Matte skulle till Jarlaberg söder om huvudstaden för att delta i Husses barnbarns dop.

Här hemma var det lugnt än så länge. Hönsen fick frukost och släpptes ut. Nere i Bûdgården började det så smått röka ur skorstenen. Kjelle skulle åka hem till sin hustru idag. Husse och Matte samt Kjelle skulle i princip resa samma väg fast inte samtidigt. Kjelle skulle packa ihop först och tömma soporna.


Matte körde första halvan till en rastplats strax innan Uppsala där det blev "behovs- och fikapaus". Det regnade lite tunt till och från och det var lite disigt. Sedan gick färden genom Stockholms vägbyggen. Där började GPS:n krångla. Den visade att dom kört fel. Men det fanns inte så mycket att välja på. "Strunta i GPS:n" sa Matte och titta efter vägnumret! Det var enklare, då kände Husse sig trygg. Nere i Hammarbytunneln fungerade inte GPS:n alls. Så dagsljus igen och nu var de framme i Nacka och den sista rondellen innan målet. Där körde Husse fel!!! Det var bara att åka vidare och göra en krok för att snirkla sig tillbaka.

I Jarlaberg var det redan full fart i bystugan med dukning och kaffekokning. Husse och Matte kom med elpiano, sångblad, dopduk m.m

Det skulle komma närmare 60 personer inklusive kvinnor och barn. Den vikarierande prästen visade sig vara den pensionerade biskopen i Karlstads Stift som på äldre dagar flyttat till Saltsjöbaden och vikarierade med lite småjobb ibland. Han sa att "De moderna prästerna i Nacka inte vill åka ut i bystugorna och förrätta dop, men det tycker jag är väldigt trevligt. Tänk att få komma folk så här nära och umgås!"

Sixten hette barnet som skulle vattenbegjutas. Han sa inget alls bara plirade på den högreste biskopen med frågande blick. Storebror Melker hällde i dopvattnet.

     

Mormor och Melker sjöng en sång.

 

Mamman med storasyster sjöng också en sång.

 

Så blev det mat och kaffe och Sixtens bror Malte älskar bakelser.

 

Dopbarnet Sixten gillar att krypa in i mosters famn.

 

Så var kalaset över för denna gång? Alla hjälptes åt att fixa iordning tills nästa hyresgäster vill ta lokalen i anspråk.

Husse och Matte åkte via hans bror i Täby för att hämta några prylar och resan gick vidare till Husses gravar på Edebo kyrkogård.

Matte hade gjort iordning en höstdekoration till Alla Helgon helgen. Dom kan inte åka dit då eftersom det är ljuständningsgudstjänster i såväl Bingsjö som Boda kyrkor.

 

Husses farföräldrar ligger på vänster sida, morföräldrarna till höger och föräldrarna i mitten. Hela släkten samlad.

Husse och Matte gick ner till minneslunden för att tända ljus för hans äldsta bror Curt och för hans jaktkamrat Sten i Gillberga.

 

Så blev det ilfart till Valbo Centrum för Matte skulle handla en snusdosehylla åt sin måg. IKEA brukar vara öppet till kl. 20.00, men när de kom dit var det stänkt i hela centrum. Lite snopna åkte de i rådimman hem till oss.


Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards