Alla inlägg under december 2013

Av Walters Edénius - 3 december 2013 18:37

Första Advent! Klädda i sina sockenkläder åkte de iväg till Boda kyrka för att repa med kören och sedan sjunga i gudstjänsten. Det stormade med orkanbyar ute. Matte förvissade sig om att sågen låg i bilen, det är inte ovanligt att träd blåser över vägen. Kören övade sina sånger och undan för undan samlades mycket folk. Marthagruppen höll på att förbereda kyrkkaffe. Kören sjöng vissa sånger nere i koret och gick under sista psalmen upp till läktaren för att stå där vid stora orgeln och sjunga Otto Olsons "Advent".  Då spelade Husse och Björ Aina dirigerade. Den sången är en pampig avslutning på gudstjänsten som inleder kyrkoåret.

Så åkte Husse, Matte, Ingegerd och Mats till Prästgården för att värma på sina matlådor uppe i "Johannas kammare". Johanna var piga i prästgården för många Herrans år sedan och hon går igen allt som oftast. Husse märker av henne, Nittsjö Göran och flera andra. Men hon bara finns där och visar att hon är i tjänst som piga alltjämt.

Men nu var det alltså lunchdags och lite paus innan färden gick vidare mot Finnmarken.

Efter maten åkte Mats ner till Lerdal för att hämta upp Sikes Barbro till Bingsjö, de övriga åkte via Lidberget mot Finnmarken.

Vid Ockervägskurvan mötte de ett helt lämmeltåg med Hållbergsjägare. Tur att dom inte möttes mitt i Lidbergsbacken, som är så smal och brant på ena sidan. Hållbergsjägarna hade varit ut på efterjakt med Finnbackajägarna.

Framme i Bingsjö blåste det än värre, det smällde och knakade i den gamla träkyrkan, tallen söder om kyrkan vaja betänkligt. När kören övat klart blev det strömlöst! Matte tände allt som fanns i ljusväg. Det blev väldigt hemtrevligt och "gammaldags".

Theo från Iliastjärn nämnde för Husse att han hade viss erfarenhet från att trampa gamla piporglar. Men Husse använde pianot i stället. Det kan vara en rem som hoppar av när man trampar och när strömmen kommer åter fungerar inte bälgen.

 

Matte och Roséns Sigvard satt och njöt av all adventsstämning.

 

Under Rudmans predikan gestikulerade han i liturgiska svep och när han viftade som värst mot himmelen kom strömmen åter och ljuset tände upp kyrkorummet så tvärt att det blev ett sorl i lokalen.

Husse samlade ihop sitt pick och pack och drog till läktaren för att använda orgeln under sista halvlek.

Bingsjökören välkomnade också kyrkoåret med att sjunga Advent av Otto Olson. Hall Ewa tassade upp till läktare och värmde på glögg, som utannonserats. Det gick ju inte om det fortfarande skulle vara elavbrott. En och annan var sugen på glögg och pepparkakor.

Så blev det kväller och hemdags. Hönsen satt på vaglarna sedan länge. "Det bästa med dräkten är att få ta av den!" sa Husse.

Nere i Bûdgården var det veckert upplyst med granar och andra lampor. Kjell hade åkt hem redan för att sköta om sin turturduva.

Så måndag och jobb i Boda hela dagen.

Tisdag förmiddag skulle i Bingsjö bystuga hållas ett program om grötrim och julklappsverser.

Det var fortfarande lite blåst kvar men inte alls jämförbart med söndagens väder. Hönser ansåg att det var så pass bra värme ute att de ville gå ut. Tuppen Vidar sa "Åk ni människor till ert, jag tar hand om gården och hönorna, vi går in och sätter oss vid 14.30-tiden!"

Husse och Matte lastade kyrkans julgran på släpet och for sakta ner till kyrkan. Granen fick inte bli dammig av vägdammet.

I bystugan höll Liss Anna Maria och Walters Kristina på och koka julgröt och skar skinka. Utanför kyrkan höll Nittsjö Göran på och lagade vindbrädor som söndagsstormen förstört.

Husse satt och spelade lite julmusik medan folk samlades. Mor och dotter Kåks älskar julskinka.

   

Efter tomtelunchen blev det kaffe och Theo hade bakat nyttiga och kalorifria äppeltårtor.

 

Så var det lite prat om grötrim i största allmänhet och lotteridragningar. Theo vann ärtiga benvärmade som han mannekängade i genast. Dom var som gjorda åt hans muskulösa vader.

 

Det påminde nästan om strumporna till Leksandsdräkten.

Husse ilade vidare till Backåkern i Boda kyrkby för att spela på andakten. Efter detta skulle Väntjänsten, Diakonin, Mangrant och Terapin bjuda alla på kaffe och saffransbröd. Walters Ann-Lis serverar här vant.

 

Likaså Hed Gunnel vet hur pipen på en kaffepanna skall riktas.

 

Husse spelade länge till och Jöns Inga sjöng hela tiden med. Hon undrade när Husse och hon skulle ut på turnè?

Så hemdags och Inga undrade hur i all världen man kan bo i Bûdär? Finns det väg dit, finns det ström osv?



Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards