Direktlänk till inlägg 10 mars 2014

Trivselträff

Av Walters Edénius - 10 mars 2014 22:15

I lördags och söndags var det full storm här på kalfjället. Vi fattade piken från vädrets makter att snöskovlarna och sopkvastarna skulle tas in, för dessa blåste all världens väg under natten.

Häromkvällen var Husse och Matte och några till bjudna till bekanta i Sjurberg. Det var en uppsluppen och skrattrik eftermiddag i jordbrukets tecken. Det var mycket prat om jord, odling, kor, dyngrännor, skog och fastigheter under det att tågen gick förbi ett i ett.

     

När alla var hemma tände Matte lite ljus i lyktorna ner mot Bûdgården. Jag sitter på tvätttugbron och kollar.

 

I lördags var det körövning med den alltmer växande bingsjökören. Roligt att vi blir fler och fler i en så liten bygd. Ändå var det tre stycken borta denna gång. Päkkos Margit hade med sig fikakorg och bjöd på hembakade läckerheter.

     

Kaffestunden är en skön avslutning på en grundlig övning inför de framträdanden som är i antågande. Mycket skratt och glädje.

Efteråt blev det en stunds övning med Cittronilerna.

             

Igår eftermiddag spelade Husse på Qigong med musik tillsammans med Lâggar Marianne i Silverberg. Många kom och upptäckte att de uppmjukande rörelserna ger verkan i de stela kropparna under lugna toner. Det var mestadels folk från Ovanmyra och Vålsveden.

Idag på morgonen åkte Lars i Päkkos, här intill, hem igen till försommaren och Lund med europas största domkyrka. Dessvärre var inte väglaget så beskaffat hit till Bûdär att han kunde köra ända upp. Men bilen fick stå nere vid Trollstenen. I Lund behövs nästan inte vinterdäck åtminstone inte dubbade.

Sturollôs Johans stuga var obebodd för tillfället, ingen rök ur skorstenspipan heller!

 

Hönsen vill ut nu och strosa runt fritt. Nymodigt efter att vara instängda under vintern. De kollar av omgivningarna ända runt det stora ormröset bakom ladugården.

   

Nu börjar de även plutta fram små ägg ibland.

Våren är här! Lådig ä jän!

På eftermiddagen åkte Husse och Matte till Boda Prästgård. Matte putsar fönster och skurar golv. En uppmuntrande syssla som aldrig tar slut.

Det var trivselträff med lunch, som dagens födelsedagsbarn, Hansers Lisbet från Gulleråsen gjort tillsammans med Ann-Lis och Anita. Köttgryta med tilltugg! Det är alltid många besökare till Trivselträffarna, snart får det tas ut trängselskatt.

Traktens bykännare, Ollas Hans, höll ett kunnigt och uppskattat föredrag och bildvisning från fäbodar förr och nu. Mestadels fäbodar som tillhör Ovanmyra med kringbyar. Olersbodarna, Hållberget, Blåbergsåsen. Bodas barnmorska Jann Mor gätade många år i Blåbergsåsens fäbodar. En riktig lekunu. Ollas Hans visade bilder  på henne och andra personer som numera ej finns ibland oss. På de flesta bilderna som föreställde arbete och möda bars alltid bodakläder. Den typiska bodabräddan lyste alltid på kvinnorna och karlarnas stjinnbrackor mâ lucku och slitna förskinn. Så visades diabilder när det kom besök till fäboden, då var gästerna uppklädda i kostymer och stråhattar. Dessa gamla bilder från 20-talet och däromkring togs av Ollas Hans´ far, som också hade stort hembygdsintresse.

 

Skarp John sköt undan pianot från scenen.

 

Vid matborden var det full fart på samtalen om det senaste och det som varit.

           

Här några gamla kort från Boda.

Jann-tjurn var en präktig och eftertraktad avelspartner!

 

Storspelmän i trakten: Lâggar Andôs från Ändråsn

Röjås Jonas med sin far Röjås Erik

   

Här invigs Bodas sockenfana, början av 50-talet. Fanan bärs av Jannes Edvin. Bränd Lars och Petters Maja är också en av deltagarna.    

Boda församling har som många andra församlingar en vänort i Finland. Björköby heter trakten där och dess kyrka ser ut så här:

 

Det fanns en fotograf i Boda förr som tog massor av kort på folk i arbete och bilderna arrangerades, såsom detta foto. Bränd Lars slår hemma på Annikasgården i Västanå.

 

Numera ser man inte pisshistar så ofta, trots att dessa är så praktiska, men i Boda förekommer de till och från.

 

Jag brukar gå upp i äppelträdet och kika efter de mina. För det mesta ser jag röken ur Nygårds skorsten men det hörs en och annan bil också.

 

Ser jag inget annat så kanske jag ser det avgående kyrkorådet i Boda församling.

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards