Direktlänk till inlägg 16 mars 2014

Musik och annat att roa sig med

Av Walters Edénius - 16 mars 2014 13:51

Härom kvällen samlades ett gäng cittraspelare och övade i Boda prästgård. Det var cittror på flera av borden med bakomvarande musikanter. Det var Hall Ewa, Matte, Back Kristina, Björ Aina, Stam Marie och Haglunds Lotta.

 

Det blir nog en cittraorkester i Boda Kyrkby vad det lider. Nu gäller det bara att skaffa engagemang och att ta emot bokningar inför sommarturnéen i Mellan-Sverige. I fredags var Husse och spelade på Sand Gunnars begravning i Rättviks kyrka. Gunnar brukade alltid stanna och prata med Husse ute på samhället eller på Enådal.

Han var med på Skotergudstjänsten i Blåbergsåsen för några år sedan. Hans fru Ingrid, avled för några år sedan. Hon var med och sjöng i Kyrkokören Bellatrix innan hon blev sjuk. Ingrid och Gunnar var ett par som varje år bedrev fäbodbruk i Karl Tövåsens fäbodar. 

Innan begravningen fick Husse se någon som satt och siktade mot läktaren med något grovkalibrigt. "Huka er Gubbar och Käringar för nu laddar han om!". "Skjut ej på organisten!" Men det visade sig vara Garmo som dokumenterade något på läktarskranket.

   

Den ödmjuke begravningsentreprenören Mattias från Siljans begravningsbyrå i Rättvik, höll på och arrangera i koret innan akten skulle inledas.

Det kom en spelman från Jälbin och spelade fina låtar som väl passade in på Sand Gunnar. Bl.a den melodiösa "Låt till Far", som är en äkta Östbjörkalåt.


Igår var det körövning i Bingsjö inför de uppsjungningar som komma skall. Tänk att Bingsjö med så få boende kan ha en egen kör som är så pass stor att den sjunger medvetet flerstämmt.


I morse åkte Husse och Matte till Finnbacka bystuga. Årets skotergudstjänst i Blåbergsåsens Fäbodar måste flyttas till en annan plats i närheten av Finnbacka bystuga eftersom det var snöbrist. Men Clas Göran hade arrangerat som vanligt på en perfekt plats högt upp. I det klara och soliga vädret kunde man se Siljan mot de avlägsna Siljansnäsbergen. Clas Göran skjutsade upp besökarna med fyrhjuling och trilla till gudstjänstplatsen. Han hade även ordnat med ett altare och ställt fram stolar. Allt far fixt och färdigt för de 23 personerna som kom.

             

Efteråt grillades korv av alla storlekar. Flera satt och solade och njöt av naturen andra tittade på utsikten och orienterade sig. Förstås den smakrika Bingsjökorven av Finnbackamodell.

         

Själv låg jag på min egen altan och solade, där det var 31 grader. Inte dåligt!

 

Husse och Matte kom hem och då släpptes hönsen ut för att går runt och känna sig söndagslediga. Jag tog en råtta i garaget. En skaplig bit faktiskt om jag nu skall skryta?

Matte packade i bilen cittror för att åka och spela i Lerdal. Husse stannade hemma med mig.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards