Direktlänk till inlägg 24 mars 2014

Är det vår nu eller hur ska vädergudarna ha det?

Av Walters Edénius - 24 mars 2014 22:43

För några dagar sedan vräkte det ner snö och det var vinter och vitt över allt. Det började sedan bli dagsmeja efter någon dag och isskulpturer från taken.

         

Uffe var tvungen att ploga vägen igen så även tvåhjulsdrivna fordon kunde komma fram.

 

När solen strålat mot taken bildades småroliga alster.

     

Far i Bûdgården skulle komma upp några dagar och jobba på sin gård. Där han bor i Stockholmstrakten är just nu sommardäck det som gäller. Husse var orolig att inte snön skulle smälta tillräckligt men det töade bort fortare i och med att det blåste hårt samtidigt.

       

Så här ser det nu, isgata på något ställe och lervälling på alla andra ställen. Tvätta bilen är det bara att glömma. Det borde vara lönsamt att öppna biltvätt i Dalstuga. Men då blir företagaren tvungen att ta vatten ur eget borrhål eftersom Amungen saknar nästan vatten. Fiskarna har blivit tvungna att simma på sida.


Jag mår så himla bra här hemma när Husse eldar i öppna spisen. Då njuter jag som en riktig spiskatt skall göra.

     

I lördags var Husse och Matte till Leksand och uträttade några ärenden. Där kutade Sparv Mimmi fram och åter klädd i sorgdräkt, men hon skrattade likväl. Det var visst dräktbytardag i krokarna. Men Mimmi kom hela tiden i samma dräkt. Det var väl ingen som ville byta med henne? Husse och Matte träffade Alm Ivar med föräldrar och syster. De gick tillsammans till Siljans konditori och tog en kopp te med tilltugg. Alm Ivar gillade att umgås med Matte.

     

Idag var Matte nere i kyrkan. Glen Åkerlunds äldsta grabb, Anders, skulle dit tillsammans med en filmare. Helgsmålsringningen lördagen före Palmsöndagen skall sändas från Bingsjö kyrka. Motivet på altartavlan här är som klippt och skuret för den söndagens text. Dom båda besökarna var imponerade över att det fortfarande fanns kyrkor som inte hade elektrisk ringning av kyrkklockorna. I synnerhet att klockorna trampades. Filmaren ville göra ett speciellt program bara om den gammalmodiga ringningen, när Matte klättrar upp i tornet klädd i sockenkläder och hörlurar och sedan trampar med full iver.


Matte kom hem till lunchen som Husse förfärdigat. Nere i Bûdgården jobbade Kjelle för fullt ensam och allena så svettdropparna stänkte mot husfasaden.

Husse och Matte åkte till Boda Prästgård där det skulle bli cittraträff. En stunds övning för likasinnade.

   

I affären var "handlare Sjökvist" klädd i en Fez, som han fått av Bonden. "Två turkar och en fez!" som Nyströms Jenny säger.

 

I Boda på träffen för diakonin och mangrant blev det lite kortvisning från förr.

Bäckstams affär som numera heter Bodaboden.

Hedins bageri.

Sko-Johan och Nygårds Lisa.

Sista dagen för posten i Boda.

Telefonissorna i Boda.

Gruvris Erik framför macken som han byggde när nya landsvägen kom.

Servicetekniker Roos Sture.

En av Rune Wenngrens lastbilar Volvo Titan.

                       

Under några sommarkvällar står bl.a dessa tre muntra fruar i lottkiosken vid Gammelgården. Giftings Ruth, Walters Ann-Lis och Finn Gunvor.

 

Ingrid med maken "Kicken" Ingels är båda med i Boda spelmanslag och sedan duktiga på bodapolska.

 

Här dansar Kicken med Nygårds Anna till Röjås Jonases musik.

 

En vacker sommarsyn då två väna systrar plockar midsommarblomster på Klitten att stoppa under kudden.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards