Direktlänk till inlägg 15 juli 2014

Upplevelser på olika sätt

Av Walters Edénius - 15 juli 2014 22:45

Nu äntligen är alla Husses kôllor hemma på trakten. Millkôllas flyttbil kom nu på kvällen från Nacka till Galgberget. Husse och Matte och flera övriga hjälphänder hade samlats och så småningom kom flyttbilen.

     

Matte var ute och gick med Sixten och Malte för att bekanta sig med omgivningarna under det att flyttbilen fixerades i bekvämt läge för avlastning.

         

120 flyttkartonger bars in samt annat som tillhör ett hem.

     

Pianot, som Husse haft i sitt föräldrahem, fick fortsätta sin existens hos Johanna ännu ett tag.

     

På två timmar var allt urlastat och huset ilastat.

Husse och Matte åkte hem, nöjda med att kunna vara till hjälp.

Tidigare på dagen spelade Husse på Backåkern.

Här i byn har det varit Fiskefest och sedvanliga arrangemang har erbjudits hågade gäster. I Lutherkroken har några byggt en fin mjölkbrygga och dekorerat med blommor. Härligt med friska och fiffiga idéer.

   

Förra veckan tog Husse och Matte en ledig dag och åkte till Amungen för att tvätta mattor och stolsöverdrag. De senare såg nästan ut som konfimandkåpor. Husse tänkte på kupletten som "Tre Knas" gjorde "Man tager tagelskjortan på ...".

     

De svängde ner vid Kontoret till Knäppbäck. Där var det lämplig botten för ändamålet. Vilken stor sten som kommit fram sedan avverkningen skett.

 

Det var vackra vyer över Amungen till andra sidan. På holmen utanför Flytåsen fanns trädgårdsmöbler och annat.

                       

Bruhn från Svärdsjö kom och slängde i sin båt i närheten av "vår" tvättplats. Efter lite om och men kom båten i vattnet och han for ut på den blå ytan förbi stugan vid stranden.

       

I Siljansnäs var det födelsedagskalas i fredags, då Husses måg Alm Micke fyllde 36 år. Många av hans "lekkamrater" från förr hade samlats plus de närmast sörjande.

         

Även deras hund var med men han fick klåda av tårtan.

     

I lördags begravdes Nygårds John i Bingsjö kyrka. Prästen Rudman höll ett vackert minnestal om Johns liv och leverne. Släkt och vänner hade samlats för hedra en genuint präktig och pålitlig Dalstugabo. John har varit sin hemby trogen i stort sett hela sitt liv med undantag av de sista åren.

 

Lite senare skulle ett barnbarn till Aborr Alden gifta sig. Båda har sitt värv i brandkår och räddningstjänst, så Envikens gamla brandbil kördes fram tills brudparet hade blivit gifta.

Det var mycket musik, spelmän på läktaren och solosång från koret.

 

     

Brudens far ledsagade sin dotter fram till koret där den blivande maken och pojkarna stod och väntade.

            

Mitt bland alla dräkter från Enviken kom en som bar en fin Rättviksdräkt.

   

Innan vigsel var Rudman över till bystugan för att kolla med brudparet att allt var klart.

             

Så var vigselakten över och en av brudparets härliga söner reste sig från altarringen. Det är jobbigt med bröllop?

             

Matte hjälpte en av åldermännen i samlingen ut från kyrkan.

   

Så kom brandbilen fram och brudparet och pojkarna tog plats på bänken där brandsoldaterna skall sitta.

           

Sedan bar det av mot Marnäs med burkar skramlande efter och siréntjut ibland.

F.ö är det ju fullt upp för Matte på kyrkogårdarna, många besökare kommer och vattnar sina gravar. Men de senaste dygnen har regnet hjälp till ordentligt.

   

Ikväll när vi kom hem hade Steensland kommit och nere i Bûdgården var det resning av väggar till uthuset. Cecilia och hennes fjås kom också på kvällen och kinesade i Bûd Olas stugu.

Här hemma satt hönsen på vedtraven och kikade ner på det idoga jobbet som utfördes i Bûdgården.

             



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards