Direktlänk till inlägg 11 juni 2015

Älg och övernattning

Av Walters Edénius - 11 juni 2015 05:45

Igår var det en mastodontdag för de mina. Den började i ottan och slutade mot 22-tiden.

Dom stack iväg med fullpackad bil, matlådor för lunch och kvällsmat, frukt, ombyteskläder.

Matte har tidigare i veckan planterat alla vårdgravar på kyrkogården, dom med den tragiska skylten "Sköts av kyrkvaktaren".

Det blir massor av lådor och brätten kvar efter alla blommor, som Matte kör till Stenbåkkan. Så blev det denna morgon, sedan till Rättvik och en s.k storsamling för information och uppmuntran.

Blank Heléne från Solberga hade dukat upp till förmiddagsfika och alla kände situationen positiv, koffein och tein är bra medel till gemenskap.

Kyrkvaktarna hade ett eget möte sedan och så här ser Matte och Ollas Sanny ut från en backspegel.

 

Under tiden höll Bodapolisen med sin kollega på att koppla på en släpvagn i hettan. Stackars detta skrå, som måste vara så påpälsade med tjocka kängor, tjock overall och behängda med diverse utrustning runt midjan så de inte ens kan sitta skönt när de är på rull.

 

Under tiden hände något märkligt här hemma, besynnerligt värre, man kan knappast tro på det jag såg. Det kom upp en bil, Opel Frontera mörkgrön, såg ut som en Jeep. En karl släppte ut en liten hund fast det är förbud att släppa hundar lösa nu. Hunden var nog av rasen Jack Russel eller Dansk Bondhund. Hunden kutade på elstängslet och fick en chock så den flydde amok åt något håll. Ägaren har kinesat här hela natten, kanske i bilen, på vägen mot Bûd Olas stuga. Han hoppades givetvis på att hunden, som hette Bosse, skulle spåra sig tillbaka så småningom. Hoppas dom får en god lösning. Ägaren lär ha bott i Bûdgården tidigare. Han måste dessvärre åka iväg ett tag och han lämnade en stol och mat så att hunden kunde känna igen sig om den kom åter.

 

Under tiden var Husse och Matte i Boda och jobbade, och på kvällen körövning fram till klockan 21.30 Eftersom Alm Alf från Gässbin fyllt jämnt så hade hans kalaspingla skickat med två brätten med härliga bakelser till körens pausfika. Snälla och generösa människor.

Husse och Matte packade ihop och började sin resa hem till mig. Matte körde och Husse satt beredd med kameran ifall det skulle dyka fram något spännande vilt. Denna resa hem är alltid deras diskussionsresa från dagens glädjeämnen och fadäser (Husses fadäser förstås). De åkte förbi avtagsvägen mot Finnbacka och lite längre fram stoltserade en älg fram på vägen och ställde sig att begrunda vår bil, som inte var nytvättad.

   

Den gick in på det slybevuxna hygget och där stod det en älg till och kikade.

     

Älgen såg lite tovig och medfaren ut, kanske dom byter päls eller så, eller någon olycka?

Jag kan skryta med att stenknäcken varit här igen, roligt med en sådan gäst till och från.

 

Det är en viss turordning bland fåglarna. Oftast är det domherrarna som bestämmer, men dom får gå undan för stenknäcken, som är större. Näbben är lika lång som hög. Men det är en finkfågel också, som domherren är.

Husse och Matte körde runt bystugan och sedan sakta hemåt, Nisses bil (Hundägarens) stod där.

I Päkkos har det varit full rörelse hela veckan med trevliga ungdomar och småbarn.

Bonden har börjat med Midsommartrimningen runt ägorna.

 







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards