Direktlänk till inlägg 18 juli 2015

Flädern blommar och huggormarna bits

Av Walters Edénius - 18 juli 2015 23:45

Nu börjar flädern vid gantuse att slå ut sina vita korgar med blommor, som kan ge så god dricka om man inte är katt förstås, för då är det grädde från Bingsjö Livs som är det bästa man kan få. Det verkar inte vara så mycket ohyra på flädern i år som tidigare år.

 

I carporten har nu den grå flugsnapparen slagit sig till ro och boat liksom ladusvalan.

 

I går kom Husses yngsta kôlla med familj och sin ungerska Wiszla. Det är en fågelhund utan vingar. Barnbarnen älskar att sitta på traktorn och låtsas köra.

       

För att inte tala om vattentunnorna och deras innehåll.

       

När Husses kôlla skulle gå ut med barnvagnen så Ivar skulle somna tog hon Wiszlan med sig. Innan Nygårds-korset i Bûdbåkkan hade den långa svarta och giftiga Bûdhuggormen Botvid, ringlat sig ut mitt på vägen, hunden blev förstås nyfiken och rusade fram för att nosa. Då satte ormen tvärt gaddarna i hunden nos. Hunden började snart må illa och kräkas och bli svajig på benen. Det syntes två små hål efter gaddarna. Det blev ilfart till hundsjukvård och dropp, sedan återhämtade sig hunden.

Barnbarnen var kvar här, varefter Husse och Matte skjutsade ner dem till Rättvik för att förenas med familjen.


Idag lördag skulle det bli bydokumenationsträff i Gulleråsens bystuga. Matte är ju bördig från den byn lite här och var i gårdarna vad det verkar. Hon och Husse packade pärmarna och åkte dit för att träffa lite gamla bekanta.

Hagelins skötte datorn och ledsagade dem som behövde assistans.

   

Matte och hennes släkting Lâggar Royne började gå igenom gamla handlingar och flera frågor fick sina svar.

   

Det fanns många gamla skolkort i pärmar från Gulleråsens byskola däribland detta.

 

Länsmans Greta och Westman kollade intresserat igenom gamla byhandlingar.

 

I Gulleråsens bystugu håller man starkt på tiden och man ändrar inte onödigtvis vägguret från vintertid.

 

Hansers Roland från Västombäcken hade med sig för uppvisande en gammal spinnrock som var kompletterad med svarvutrustning.

   

Det var många bybor och bybor i förskingringen som träffades och delgav generöst gamla foton och uppgifter från sina respektive gårdar. 

             

Så bar det av mot Bingsjö för att ta emot ett brudpar som skulle vigas.

Det var ett ungt par från Backa som funnit Bingsjö kyrka varit den helgedom som passade. De hade i motsats till många andra brudpar en liten bil som skulle köra dem till bröllopsfesten.

   

En tvillingsyster till denna rättvikskôllan bakom bilen sjunger med i Husses bodakör.


De ville "provgifta" sig innan de gästerna kom och Matte fick agera präst en stund.

 

Undan för undan kom musiker och dansare som skulle medverka.

     

En av gästerna var kvinnan som bodde i Danles en sommar för länge sedan och var konstnär. Hon cyklade hela tiden från Rättvik till Bingsjö med sin dotter.

   

Det blev ett högtidligt och speciellt bröllop som är värt att minnas. Mycket folk och många i dräkt. T.o.m en ledarhund var med på bröllopet.

        

Brudparet gick in till kyrkan med en nyckelharpspelare som spelade en gammal brudmarsch från Nås.

   

Härligt! Hoppas på en god framtid för de lyckliga tu.

   

Tranorna på Kringlôn var färdiga med sina bröllopsbesvär.

 

När Husse och Matte städat upp och sopat ihop grötriset från kyrkfåstre åkte de ner till Sågstugan för att leta efter ett paraply som Mattes mor lånat på fiskepesten, men det hade fått ben.

Det var väldigt lugnt och spegelblankt på Amunjen.

   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se