Direktlänk till inlägg 19 juli 2015

Avlassen och Dådran

Av Walters Edénius - 19 juli 2015 23:45

Så var det söndag och dess namn är Kristi Förklarings dag. Husse åkte iväg för skylta till friluftsgudstjänsten, som skulle bli vid Avlassen, en sjö som ligger Boda församling. Folk kan ju åka vilse på småvägarna annars. Gudstjänsten skulle hållas vid stranden på det s.k Kontorets tomt. Tidigare ägde Skogsbolaget Kopparfors stugan men friköptes så småningom.

       

Pär Anders Långsvens och ägarna av stugan hade ordnat med altare och annat så det skulle fungera. De hade trimmat av och klippt, det var verkligen välkomnande.

Prästen Rudman kom strax och han hade fått karta av Långsvens, "skyltningen var bra, det gick inte att köra fel" sa han. Det kom lite folk undan för undan och slog sig ner i det sköna vädret med sjön som altartavla. Det var en svag bris så knotten höll sig borta.

   

Bruset från forsen hördes som ackompanjerande sorl.

 

En båt med tre fiskare gled ljudlöst i fjärran.

     

Rudman predikade och predikade belysande dagens text.

       

Pär Anders läste en text och Karin från "Kontoret" bad förbön.

   

Intill låg en flotte och gungade rogivande. Nästa år spånade man om att ha gudstjänsten på flotten ute på sjön.

   

Frun i huset berättade om Kontorets historia, om alla namn som fanns skrivna på väggarna. Hon hade gjort en skrift om detta som flera blev intresserade av och kände igen bl.a. namnen nedan: 

 

 

Flera av besökarna var väldigt intresserade av orgeln som Husse spelade på. Det är en tramporgel som ser ut som en resväska, lätt att bära med sig överallt på frilufts-gudstjänster där det bnormalt inte finns ström. När det var auktion efter körledaren i Rättvik-Bodakören, Åke Sundberg, ropade Husses mellandotter in orgeln för 30 kronor, sedan ville hon inte ha den och sålde den till Husse för 50 kronor. Hon är ett affärsgeni!

 

Rudman ville inte vara med på bild.

 

Så var det dags för fikakorgarna. Det svepte en härlig koffeindoft runt om sjön. Tuttulmackor med mesost och skinka. Äppelkaka med lite citronsmak. "Nu är det fest i Kapernaum" skulle Husses mor ha sagt.

Det låg lite gamla bruksföremål på en stubbe intill, som kommit fram ur jorden när Sture grävt.

   

Husse tackade för sig liksom Rudman, som skulle på barndop i Gulleråsen.

Husse plockade in skyltarna vid vägen och åkte hem till mig. Matte hade lunch klar så det var bara att äta. Sedan iväg till Dådran där det skulle bli musikgudstjänst. Det var Viskraft från Svärdsjö som höll en jättefin stund med vackra sånger. Anna-Karin bor i Linghed, Anna i Bengtsheden och Sara i Linghed.

  Det var mycket folk som kom och lyssnade.

Under tiden hade Matte fått mail av en ivrig gentleman i pensionsåldern som ville ha porträtt av kyrkoherdarna som varit i Bingsjö-Dådrans församling genom tiderna. Han tyckte att bloggen som jag gör automatiskt skulle komma upp då man går in på pastoratets hemsida? Vilka funderingar folk har? Det är ju min blogg som jag försöker få ihop ibland. Min kompis Eva Ollén håller nog med mig.

Hur som helst så såg prelaterna ut så här:

            Så var söndagens id avklarad och har vi tur så får vi kanske semester.

I Bûdgården är det full ruljans med att taka uthuset med plåt. Duktiga hantverkare i familjen.

Nere på Rockvägen, vägbiten som går från Dalstugavägen förbi Gengaskurvan har det spridits vasst bärlag som väg-fyllning. Mattes bil fick punktering av dessa sylvassa stenar. Konstigt att sådant grus används där bilar ska köra, Backhans i Torrberg sa att flera tinmmerbilschaufförer är förtvivlade över att det grusas med sådant som skall vara som fyllning på annat sätt.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Walters Edénius - 21 november 2017 10:45

Idag var det på förmiddagen en tematräff i Bingsjö bystuga. Slipsar var temat och folk hade tagit med sig en och annan från gömmorna. Matte hade riggat upp en klädställning så det gick bra att förevisa kreationerna. Husse har samlat slipsar i många å...

Av Walters Edénius - 8 oktober 2017 18:00

Söndagkvällen innan ordinarie älgvecka, hölls en traditionell älgmålsbön i Bingsjö kyrka. Den har firats alla år sedan starten under 90-talet med prästen Fredriksson i ledningen, nu är det hans efterträdare Rudman, som håller i Finnmarkstrådarna. På ...

Av Walters Edénius - 22 augusti 2017 15:45

Här hemma i närheten av tomten bor huggormen Botvid. Den kommer åter varje år och blir längre och fetare för varje 12-årsperiod. Han har dessutom sin kvinna som han ormar sig runt. De trivs bäst vid Olanders Lissrutan. Där härjar dom fritt och på eft...

Av Walters Edénius - 3 juni 2017 20:46

   Idag åkte Husse och Matte iväg alldeles på morgonen. Men innan dess var Matte ner till Bûdgården, för Bûd Far skulle ha hjälp med sin termostat. Jag fattade inte det, men han hade kanske feber. Bonden kom nerifrån Hilmas för han hade givit djuren ...

Av Walters Edénius - 25 maj 2017 07:30

Tidigt på Kristi Himmelfärds dags morgon åkte Husse och Matte till Skoglundsgården i Enviken (Björkboda by). Där skulle det traditionsenligt firas en gökotta med efterföljande gudstjänst i samlingssalen. Bosse var redan där och såg till att allt var ...

Presentation

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Följ bloggen

Följ Budkatta med Blogkeen
Följ Budkatta med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se